Funcţionari suspectaţi de corupţie

Un şef de secţie din cadrul Colegiului de transporturi din Chişinău a extorcat bani de la un tânăr pentru reînmatricularea acestuia la instituţie.
În urma investigaţiilor, s-a stabilit că acesta nu este la prima abatere de acest gen. El a mai luat şpagă în valoare 2 500 de lei şi 200 de Euro de la un alt student pentru acelaşi serviciu.
În urma percheziţiei, în biroul profesorului au fost depistate borderouri de evidenţă a încasărilor mijloacelor băneşti de la studenţi în valoare de circa 8 000 de lei.
În prezent, poliţia verifică provenienţa acestor bani. Probele acumulate de poliţie au fost transmise în judecată. Funcţionarul este cercetat în două cauze penale demarate în baza articolelor 324 şi 326 Cod Penal al RM.
Dacă va fi găsit vinovat de „corupere pasivă” şi „trafic de influenţă”, suspectul riscă amendă de la 60 000 la 100 000 de lei şi  închisoare de la cinci la zece ani, cu interzicerea de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.
Peste câteva zile, angajaţii secţiei Nord a DIF au înregistrat un alt caz de trafic de influenţă. Ofiţerii au reţinut în flagrant un avocat din oraşul Soroca chiar în momentul în care acesta încasa 8 000 de lei de la un cetăţean. El a luat şpagă pentru contribuţia sa la încetarea unui dosar penal, instrumentat de Secţia urmărire penală a Comisariatului raional de Poliţie Soroca.
Clientul avocatului, un bărbat din acelaşi raion, este suspectat de „furt de telefoane mobile”. Acesta s-a adresat funcţionarului pentru a fi apărat în cadrul procesului. Avocatul însă a recurs la o  modalitate ilegală de a obţine venit. El a convins clientul că, chipurile, s-ar bucura de influenţă asupra poliţiştilor care au deschis dosarul.
Funcţionarul este cercetat penal în baza articolului 326, alineatul 1, Cod Penal al Republicii Moldova. Dacă va fi găsit vinovat de trafic de influenţă, acesta riscă amendă de la 10 000 la 30 000 de lei sau închisoare până la cinci ani.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)