Funcţionari prinşi cu mită în valoare de 5.590 de euro, 12.350 de dolari SUA, 320 de lire sterline

Ofițerii SPIA (Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI), în comun cu procurorii anticorupție, au efectuat astăzi, 12 iulie, percheziții în birourile, domiciliile și automobilele a patru angajați ai Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale (SPCSE), în urma cărora aceștia au fost reținuti. Persoanele sunt bănuite de corupere pasivă, transmite mai.gov.md.

Potrivit informațiilor acumulate, angajații SPCSE ar fi pretins și estorcat de la mai mulți agenți economici din mun. Chișinău mijloace ce nu li se cuvin în vederea eliberării avizelor privind recepția finală și avizelor de prevenire și stingere a incendiilor la desfășurarea unor genuri de activitate contrar normelor antiincendiare.

De asemenea, în cadrul măsurilor speciale de investigații și a acțiunilor de urmărire penală, s-a constatat că, în perioada martie–mai 2017, angajații SPCSE au pretins și primit de la unii agenți economici bunuri materiale pentru a nu-și îndeplini corespunzător atribuțiile de serviciu la depistarea încălcărilor în urma controalelor efectuate.

5.590 de euro, 12.350 de dolari SUA, 320 de lire sterline, 42.000 de lei au fost depistaţi și ridicaţi în urma celor 19 percheziții.

În acest sens, de către angajații SPIA și procurorii anticorupție a fost format un grup de lucru și inițiate trei cauze penale, conform elementelor constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 324, Cod Penal (corupere pasivă).

În urma celor 19 percheziții efectuate, au fost depistate și ridicate 15.590 de euro, 12.350 de dolari SUA, 320 de lire sterline, 42.000 de lei, proveniența cărora se stabilește. Totodată, în cadrul perchezițiilor au fost depistate agende cu înscrisuri de ciornă, acte, blanchete, dosare personale ale agenților economici, cărți tehnice de proiectare, avize de recepție finală a construcțiilor cu suspiciuni de falsificare sau emisie ilegală

În urma acțiunilor întreprinse, persoanele au fost reținute pe termen de 72 ore, iar dacă vinovăția le va fi demonstrată, aceștia riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă de la 6.000 la 8.000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.