„Fulger” peste tâlhari

foto la furatMai mulţi mascaţi de la BPDS „Fulger” au pătruns în casele membrilor unei grupări criminale specializată în furturi din locuinţe şi automobile

Ei nu bat la uşă. Înarmaţi până în dinţi şi cu măşti pe faţă, angajaţii BPDS „FULGER” au sărit peste gardurile unor case din Chişinău, unde, potrivit informaţiilor operative, ar locui membrii unei grupări criminale, care şi-a axat acţiunile pe furturi de maşini şi locuinţe. Deşi suspecţii au încercat să-i înşele pe oamenii legii, spunând că mulţimea de genţi, telefoane mobile, laptopuri le aparţin, aceştia au fost transportaţi în cătuşe la izolatorul de detenţie preventivă.

Pe mâna poliţiei au încăput alţi doi recidivişti. Deşi au fost condamnaţi anterior pentru furt, uite că închisoarea nu i-a învăţat minte. Ajunşi în libertate, s-au apucat de ceea ce ştiu cel mai bine să facă. S-au pornit la furat. E vorba de o tânără de 22 de ani şi de un bărbat de 34 de ani, locuitori ai capitalei, care îşi asigurau existenţa pustiind apartamente şi automobile.

Activitatea lor ilicită a fost întreruptă acum două zile, când s-au pomenit la uşă cu mascaţi înarmaţi. Casele lor au fost răscolite în toate colţurile, astfel încât din crăpătura de la un perete oamenii legii au scos o sacoşă cu un conţinut suspect. „Iată asta nu ştiu ce mai este”, s-a arătat nedumerit un mascat care a început să desfacă pachetul. A găsit un pistol de model IJ 7. Ancheta urmează să stabilească dacă suspecţii au folosit această armă pentru a ameninţa cu moartea victimele lor, pentru a le sustrage bogăţiile agonisite timp de o viaţă.

În timpul percheziţiilor, 17 la număr, poliţiştii au găsit la domiciliile suspecţilor o adevărată colecţie de genţi, portmonee, telefoane mobile, laptopuri. Culmea este că bănuiţii au încercat să vină cu explicaţii de unde au aceste obiecte, încercând să-i înşele pe poliţişti. Astfel, tânăra, fiind interogată, a spus că, de exemplu, casetofonul, evident, sustras dintr-un automobil, ar fi al ei. „Ascult muzică la el. Are încărcător şi îl pot porni”, a menţionat aceasta. Unul dintre mascaţi însă a rugat-o să demonstreze cum ascultă ea muzică la acest casetofon, fără a-l instala în maşină. Bineînţeles că n-a putut să o facă.

De la poliţie la biserică

Surse din cadrul Inspectoratului General de Poliţie (IGP) au declarat pentru JURNAL că cei doi suspecţi reţinuţi fac parte dintr-o grupare criminală şi, pe moment, se caută capul acesteia. Pe de altă parte, oamenii legii au ţinut să menţioneze că victimele tâlharilor devin în special persoanele care nu sunt prudente.

„Cum să le explicăm noi domnişoarelor care vin la noi cu ochii în lacrimi că nu trebuie să lase genţile pe bancheta din faţă a maşinii sau telefoanele mobile de zeci de mii de lei pe torpedo. E o momeală pentru tâlhari”, a atenţionat şeful unui inspectorat de poliţie din Chişinău.

Potrivit acestuia, cazurile de furturi de genţi, telefoane mobile şi de laptopuri s-au înteţit. Amintim că anterior, fiind întrebat de ce a crescut rata criminalităţii, şeful IGP Ion Bodrug a motivat evoluţia infracţională prin faptul că s-a sporit încrederea cetăţenilor în poliţişti şi, prin urmare, mai multe cazuri sunt denunţate.

Şi Anastasia, o femeie de 53 de ani din Chişinău s-a adresat oamenilor legii după ce i-a fost furată din casă o sumă impunătoare de bani. „Am lucrat şase ani în Italia, am adunat bani, prin muncă grea. Mi-au furat toţi banii chiar din acasă. Am avut oaspeţi şi când i-am petrecut am descoperit a doua zi că banii mei au dispărut”, ne povesteşte femeia îndurerată.

Tâlharul încă n-a fost reţinut. Anastasia, disperată, a venit la Catedrala „Naşterii Domnului” din Chişinău pentru a se ruga Domnului ca să-i ajute pe poliţişti să găsească infractorul. Am întâlnit-o în lăcaşul sfânt în momentul în care îi explica doamnei care vindea lumânări ce a păţit.

„Pentru ce vreţi să scrieţi? Pentru furt?”. După ce a auzit răspunsul victimei, creştina i-a cerut 20 de lei şi i-a sugerat să scrie pe o foiţă numele persoanelor pe care le suspectează că ar putea fi cei care i-au luat banii. „Bănuiţi pe cineva? Scrieţi numele persoanelor care credeţi că v-au luat banii şi o să ne rugăm Domnului să fie prinşi”, a spus vânzătoarea.

Potrivit IGP, ofiţerii de poliţie au în vizor mai multe bande criminale specializate în spargeri de locuinţe. Acţiunile de documentare pentru stabilirea tuturor figuranţilor sunt în toi. Poliţiştii îşi propun să dezintegreze grupările de tâlhari care au împânzit Chişinăul. Pe de altă parte, Bodrug susţine că furturile, care nu sunt considerate infracţiuni grave, le răpesc din timpul ofiţerilor care ar putea fi dedicat descoperirii crimelor deosebit de grave. Poliţiştii îndeamnă cetăţenii să fie mai precauţi cu lucrurile valoroase.

The following two tabs change content below.