„Fulger” în uşa bisericii

Biserica din Dereneu, Călăraşi, continuă să fie ocupată abuziv de preoţii de la Episcopia de Ungheni şi Nisporeni. Duminica trecută, 18 martie, primăria din localitate a organizat o adunare a locuitorilor, la care cei prezenţi, 450 de persoane, au decis ca Biserica „Adormirea Maicii Domnului” să fie în subordinea Mitropoliei Basarabiei, iar paroh să rămână Florin Marin, cel care a slujit la acest lăcaș 26 de ani.

După adunare, întregul sat a mers la biserică cu intenţia de a le aduce la cunoştinţa celor care au ocupat-o abuziv decizia adoptată şi să îi roage să părăsească lăcaşul. În curtea instituției au fost întâmpinaţi de un cordon de circa 50 de poliţişti, care nu le-au permis să se apropie de lăcaș. Totodată, martorii mai spun că în drum staţionau trei microbuze cu polițiști ai batalionului cu destinaţie specială „Fulger”.

180 de minute în frig, faţă în faţă cu poliţia           

„Din păcate, poliţia a apărat vandalii. Creştinii au stat în frig trei ore. Au dorit să intre, să se închine şi să ceară biserica înapoi, nu să se bată. Lumea e paşnică, suntem în Postul Mare. Mitropolia Basarabiei e plină de moralitate, credinţă, hărnicie şi înţelepciune. Până astăzi, vreo 15 persoane dubioase, aduse din alte localităţi, stau, mănâncă şi dorm în interiorul bisericii. Reprezentanţii MAI şi ai Procuraturii nu fac nimic. Ne-am adresat la Parlament, la Ministerul Justiţiei, la misiunile diplomatice, Ambasada României. Toţi ne compătimesc, dar nimeni nu intervine”, a declarat pentru JURNAL  preotul Florin Marin.

Oameni din Dereneu ne-au informat că reprezentanţii poliţiei nu stau în fiecare zi pe teritoriul bisericii, ci doar când se adună lumea şi, cel mai probabil, sunt chemați de persoanele din interior. În acest  moment, în biserică oficiază slujbe preotul Alexandru Popa, subordonat Mitropoliei Moldovei. „Aduc câte 10–30 de persoane din alte sate ca să asigure prezenţa la slujbe. Oamenilor din sat nu li se permite să intre”, ne-a mai spus parohul.

JURNAL de Chişinău a solicitat opinia scriitorului Vladimir Beşleagă, autorul unui studiu despre confruntarea violentă din vara anului 1959 de la Mănăstirea Răciula, unde au fost aduşi sute de miliţieni sovietici pentru a pune capăt revoltei credincioşilor care, alături de călugări, s-au opus închiderii mănăstirii. Confruntarea violentă s-a soldat cu mulți morţi şi răniţi.

Vladimir Beşleagă: „Un precedent grav”

L-am întrebat pe scriitor cum îşi explică lipsa de imparţialitate a reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne şi ai Procuraturii în cazul de la Dereneu şi cum poate fi soluţionată, în viziunea sa, această situaţie.

„Ceea ce se întâmplă astăzi pe teritoriul bisericii din Dereneu este o flacără de la care s-ar putea aprinde un foc mare. În acest caz ar trebui să intervină organismele internaţionale. Actuala conducere este foarte neputincioasă și inertă şi, în loc să stingă focul, îl va aprinde şi mai tare”, a opinat scriitorul.

El aminteşte că în perioada sovietică totul se făcea cu forţa. Acum parcă trăim într-un sistem democratic, toţi ar trebui să ţină cont de legi şi de voinţa oamenilor, a majorităţii. „Dacă nu se ţine cont de voinţa credincioşilor de la Dereneu, ar putea să izbucnească o mare mișcare violentă. Discordia dintre preoţi este alimentată de anumite forţe politice”, a observat el.

„Dacă preoţii ar fi cumpătaţi, s-ar putea împăca între ei, să nu vină legea lumească să le facă parte. Când preoţii sunt atât de războinici, milităroşi, conflictul se poate solda cu victime, cum s-a întâmplat la Răciula și Baraboi. Poliţia trebuie să contribuie la menţinerea ordinii, și nu a focului. Nu exclud că se apropie Marşul Unirii şi acest caz este un precedent. Există forţe care vor să tensioneze situaţia, să răstoarne ordinea, să distrugă stabilitatea firavă din această regiune”, a conchis Beşleagă.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu