Fuga torţionarilor

După şase ani de la proteste, asistăm la un nou fenomen – „coridorul” prin care sunt lăsaţi să dea bir cu fugiţii poliţiştii torţionari

Police detain man during violent protest outside presidential offices in Chisinau

Zeci de tineri care au participat la protestele din 7 aprilie 2009 au fost trecuţi prin „coridorul morţii” – două rânduri de poliţişti aliniaţi de-a lungul coridorului Inspectoratului General de Poliţiei printre care erau forţaţi să treacă tinerii reţinuţi, sub o ploaie de pumni şi bâte. Mulţi dintre aceştia şi-au pierdut sănătatea. Doi dintre ei – Radu Ciobanu din Chişinău şi Vasile Dumitraşcu din Brânza, Cahul – au decedat: unul la două luni după trecerea prin coridorul morţii, altul – la cinci ani. După şase ani de la proteste, asistăm la un nou fenomen – un „coridor” prin care se eschivează, pe rând, de la executarea pedepsei poliţiştii torţionari.

Anul acesta, au ieşit liberi ca pasărea din sala de judecată a Curţii de Apel, înainte, dar şi după pronunţarea sentinţei judecătorilor, fostul de ministru de Interne Gheorghe Papuc şi patru poliţişti. Trei dintre aceştia au fost condamnaţi la câte cinci ani de detenţie, iar ultimul, Ion Perju, la zece ani.

Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc, tânărul ucis în noaptea de 7 spre 8 aprilie: „Perju a fost iniţiatorul, cel care i-a aplicat prima lovitură lui Valeriu. El este vinovat şi trebuie să răspundă! Sperăm că şi Curtea Supremă de Justiţie va menţine această decizie. Perju a şters-o imediat după şedinţă, nici nu a ascultat-o. Nu cred că va repeta gestul lui Papuc. În cazul fostului ministru, dacă Curtea Supremă de Justiţie va menţine decizia de condamnare, va fi găsit. Nu poate să fie fugar toată viaţa”

Condamnări fără condamnaţi

Fostul ministru Gheorghe Papuc a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu soldată cu moartea lui Valeriu Boboc. Acesta a audiat sentinţa pe 19 ianuarie curent şi, de atunci, nimeni nu ştie nimic despre el. Persoane din anturajul fostului ministru ne-au informat că el a părăsit în aceeaşi zi Republica Moldova prin regiunea transnistreană şi că s-ar afla în Federaţia Rusă. Timp de două luni, Papuc a fost căutat pe teritoriul R. Moldova, iar pe 31 martie, ministrul de Interne, Oleg Bălan, a anunţat că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a solicitat să fie anunţat în urmărire de Interpol, dar cererea a fost respinsă deoarece are la bază un dosar politic. Şeful Biroului Naţional Central Interpol din Republica Moldova, Fred Lecari, a lăsat însă să se înţeleagă că decizia Interpol nu este definitivă. El a declarat pentru realitatea.md că instituţia continuă discuţiile pentru a obţine mai multe informaţii pe marginea acestui caz.

Trei poliţişti au fugit în martie

La mijlocul lunii martie, Curtea de Apel i-a condamnat la câte cinci ani de închisoare şi pe foştii inspectori de poliţie Dorin Arteni, Simion Cucerescu şi Eduard Podubnîi. Ei au reţinut pe 8 aprilie 2009 un tânăr care nu participase nici măcar la proteste. Poliţiştii l-au luat cu forţa din stradă şi l-au transportat la Comisariatul de poliţie Buiucani, unde l-au torturat cu bestialitate. Avocatul acestuia, Victor Panţâru, ne-a informat că prima instanţă, ca şi în cazul fostului poliţist Ion Perju, i-a achitat pe cei trei poliţişti.

În martie curent, Curtea de Apel i-a condamnat la câte cinci ani de închisoare, decizia fiind definitivă şi executorie. „Ei au ascultat verdictul, după care au ieşit nestingheriţi din sala de judecată. Cred că instanţa de judecată, ţinând cont că au avut loc mai multe astfel de cazuri, ar trebui să ia măsuri de asigurare, cum ar fi cauţiunea. Persoana acuzată ar trebui să depună o sumă de bani care ar garanta prezentarea acesteia la ancheta penală. În cazul în care ar încălca una din condiţii, să fie sancţionată, inclusiv financiar”, este de părere avocatul.

sursa foto adevarul ro

Curtea de Apel Chişinău l-a condamnat la zece ani de detenţie pe fostul poliţist Ion Perju (dreapta)

 

Perju, pe urmele lui Papuc

Luni, Curtea de Apel Chişinău l-a condamnat la zece ani de detenţie pe fostul poliţist Ion Perju, acuzat de provocarea unor vătămări grave care au dus la decesul lui Valeriu Boboc în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Perju a părăsit sala de judecată înainte de a fi pronunţată sentinţa.

Nelu Răileanu, tânărul maltratat de poliţiştii Dorin Arteni, Simion Cucerescu şi Eduard Podubnîi: „Nici n-am observat când aceştia s-au făcut nevăzuţi din sala de judecată. În R. Moldova, nu sunt toţi egali în faţa legii. După ce-am fost torturat, am stat două săptămâni în spital şi mai am şi astăzi probleme cu rinichii, dureri de cap. Am absolvit Facultatea de Drept. După aprilie 2009, am sperat că, odată cu schimbarea guvernării, se va schimba în bine viaţa oamenilor. Nu a fost să fie”.

Ofiţerul de presă al Direcţiei poliţie a mun. Chişinău, Adrian Jovmir, ne-a informat că Inspectoratul General de Poliţie a fost sesizat marţi despre punerea în aplicare a deciziei Curţii de Apel Chişinău, a doua zi după ce a fost pronunţată decizia instanţei de judecată. Dosarul de urmărire a lui Ion Perju a fost iniţiat abia miercuri de către Inspectoratul de Poliţie Botanica. Şeful Inspectoratului de Poliţie Botanica, Dumitru Buga, ne-a informat că Perju nu a fost reţinut deocamdată. „Persoana este în urmărire în Republica Moldova. Informaţii privind acest aspect au fost trimise în toate subdiviziunile specializate”, a spus el.

Avocatul lui Ion Perju, Anatolie Ceachir, a declarat că nu crede că clientul său se ascunde. „Mă îndoiesc că face acest lucru. Nu vă pot spune unde se află, deoarece nu am luat legătura cu el în aceste zile. Imediat însă ce vom lua act de decizia motivată a instanţei de apel, o vom ataca cu recurs la CSJ”, a spus el. Mircea Roşioru, şeful Direcţiei Judiciare din cadrul Procuraturii Generale, la întrebarea cum se face că o fostă directoare de grădiniţă, acuzată de escrocherie în valoare de 60 de mii de lei, a fost luată în aceeaşi zi, 31 martie, sub strajă din sala de judecată, pe când unui fost poliţist acuzat de omor i s-a permis să plece, ne-a spus că acest lucru depinde în mare parte de instanţa de apel. „Lucrurile evoluează în funcţie de modul în care Curtea de Apel decide cum vor fi executate hotărârile sale. Conform legii, hotărârile instanţei de apel sunt definitive şi executorii. Da, ele pot fi atacate cu recurs, dar imediat după pronunţarea sentinţei hotărârea trebuie pusă în aplicare”, a spus el. În cazul lui Perju, hotărârea de aplicare a sancţiunii a fost transmisă Inspectoratului General de Poliţie a doua zi.

Potrivit legii, Poliţia Judiciară este cea care trebuie să-i reţină pe condamnaţi chiar în sala de judecată şi să-i escorteze în locurile de ispăşire a pedepsei. Doar că legea există numai pe hârtie. Pe moment, poliţia judiciară se află în subordinea MAI. În acelaşi timp, Ministerul Justiţiei (MI) este instituţia care asigură executarea pedepsei. Pe parcursul ultimilor ani, între MAI şi MJ, există disensiuni privind transmiterea acestei subdiviziuni din subordinea unei instituţii celeilalte.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu