FSB-ul interceptează telefoanele Ambasadei ucrainene la Moscova

interceptari-stenograme-telefon

Ambasada Ucrainei în Rusia este spionată, a apreciat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Ievghen Perebinis, relatează agenţia Ukrinform în pagina electronică, transmite mediafax.ro. „Nu aş vrea să cred că telefoanele de la ambasada ucraineană sunt interceptate. Totuşi, această situaţie generează întrebări privind modul în care autorităţile ruse au aflat despre acel apel telefonic”, a declarat Perebinis, referindu-se la femeia arestată în Rusia, sub acuzaţia de înaltă trădare, după ce a sunat la ambasada Ucrainei pentru a transmite informaţii despre mişcările trupelor ruse.

Ministerul ucrainean de Externe consideră că aceasta este singura explicaţie logică pentru faptul că serviciile ruse de informaţii au aflat că Svetlana Davidova a sunat la Ambasada Ucrainei, pentru că interceptarea telefonului unei femei simple, care are mai mulţi copii, nu ar avea niciun sens. Svetlana Davidova, în vârstă de 36 de ani, a fost arestată la sfârşitul lui ianuarie, în localitatea Veazma, situată la 240 de kilometri vest de Moscova, a declarat soţul ei, Anatoli Gorlov. Svetlana Davidova, care a avut manifestări pacifiste de la începutul conflictului din estul Ucrainei, a sunat în aprilie 2014 la Ambasada Ucrainei din Moscova şi a avertizat că baza militară de la Veazma era goală, ea considerând că militarii fuseseră trimişi în Ucraina.

Femeia a fost depistată de serviciile de securitate ruse şi a fost plasată în arest preventiv, fiind încarcerată în penitenciarul moscovit Lefortovo, sub acuzaţia de înaltă trădare. În opinia soţului, Svetlana Davidova nu şi-a trădat ţara: „Ea nu voia ca militarii ruşi să participe la vreun complot”. Davidova a fost eliberată marţi din centrul de detenţie, cu condiţia să nu părăsească Moscova înainte de desfăşurarea procesului.