„Frumoşii” din Frumuşica

„M-au violat şi acum sunt în libertate. Mamele lor îmi trec pe la poartă şi nici măcar nu-şi cer scuze”

 

Un zgomot puternic la uşă a alertat-o pe Vera (prenume schimbat), o femeie de 54 de ani din Frumuşica, Făleşti, care locuieşte de una singură de mai mult timp. Femeii nici prin gând nu-i putea trece că cei care îi băteau la uşă o vor maltrata cu bestialitate şi o vor agresa sexual. Culmea este că agresorii s-au dovedit a fi nimeni alţii decât copiii vecinilor săi.

 

Iana Zmeu

 

„Găteam mâncare când soţul mi-a strigat: «Rodică, vin-o repede şi vezi ce e cu mama ta!»”, îşi aminteşte fiica victimei. Ajunsă la faţa locului, casa mamei fiind la doar 200 metri, fiica şi-a găsit mama plină de sânge. Femeia i-a povestit că sta întinsă în pat când a auzit că cineva încearcă să-i spargă uşa. Deoarece locuieşte singură, de fiecare dată când intră în casă, are grijă să încuie uşa de frica unor oaspeţi nepoftiţi. Lăcatul însă nu a fost o barieră pentru răufăcătorii care, la 1 octombrie curent, i-au strigat: „Deschide uşa şi dă-ne banii!”. Sătenii spun că victima în acea zi a fost la oficiul poştal din sat pentru a-şi ridica pensia de invaliditate.

 

Vera povesteşte că după ce şi-a luat banii a trecut pe la o vecină pentru a-i întoarce o datorie. „Mi-au rămas doar 400 de lei”, a menţionat victima, despre care consătenii spun că este oaspete frecvent al unei femei care vinde rachiu pe datorie. Pesemne că răufăcătorii şi-au urmărit victima şi, ştiind că e singură, au dat buzna în casa acesteia.

 

„Expertiza încă nu e gata”

 

Vera spune că îl cunoaşte pe fiecare agresor în parte. „Sunt copiii vecinilor mei. Îi cunosc de mici”, spune îndurerată femeia. În acea zi, „copiii”, cu vârste între 15 şi 17 ani, vreo cinci la număr, şi-au bătut joc de o femeie cu dizabilităţi fizice, invalidă de gradul doi.

 

„M-au violat şi acum sunt în libertate, mamele lor îmi trec pe la poartă şi nici măcar nu-şi cer scuze. Mi-au luat ultimii bani, 400 de lei care mi-au rămas din pensie. Au făcut râs de mine şi acum mi-e teamă când îi văd trecând prin faţa casei mele”, povesteşte femeia. Oamenii legii recunosc că sunt neputincioşi, deoarece răufăcătorii sunt minori. Mai mult, „toată vina şi-a asumat-o un minor de 16 ani. Femeia a fost violată de o persoană cu deficienţe mintale. Deci nu poate fi trasă la răspundere”, a declarat pentru JURNAL Valeriu Cojocaru, comisar al CPR. Potrivit acestuia, acum sunt în aşteptarea rezultatelor expertizei medico-legale. „Cum avem rezultatele, vom vedea dacă putem porni un dosar penal. Bănuitul e bolnav psihic, e tare bolnav. El susţine că actul sexual a avut loc de bună voie. În ce priveşte banii, victima nu a declarat că i-ar fi fost sustrasă vreo sumă anumită”, a adăugat comisarul.

 

Recidivişti

 

Minorul care şi-a asumat vina nu este la prima abatere. Până şi fratele mai mare al acestuia recunoaşte că Valentin nu e prima dată când ajunge la poliţie. De fiecare dată a fost eliberat invocându-se acelaşi motiv: „E minor şi suferă de dereglări psihice”.

 

„De mic este bolnav cu capul. Încercăm să-l mai liniştim, dar nu prea ne reuşeşte. A furat cai de la săteni, telefoane mobile… El învaţă în clasa a şaptea, dar profesorii nu pot să-l ţină. Fuge”, ne povesteşte fratele băiatului bănuit de viol.

 

Şi ceilalţi minori sunt caracterizaţi astfel. „Sunt din familii social-vulnerabile. Nu au mai reuşit să absolve gimnaziul din cauza însuşitei proaste şi a lipselor. Am încercat să lucrăm cu familiile lor, să-i ţinem în frâu, dar fără succes. Dacă părinţii sunt indiferenţi faţă de soarta copiilor lor, noi ce putem face? Am auzit că unul dintre ei a fost cioban, iar altul – cu ziua pe la casele oamenilor”, s-a arătat îngrijorată de soarta foştilor elevi Viorica Caterinic, directoarea gimnaziului.

 

Rudele victimei sunt alarmate de situaţia în care s-a pomenit Vera. În timp ce infractorii se plimbă pe uliţele satului, femeia este nevoită să stea în casă pentru a nu da ochii cu cei care şi-au bătut joc de ea. „Vor săvârşi şi alte infracţiuni, poliţiştii nu le vor face nimic pentru că sunt minori”, spune resemnată fiica victimei.

 

Potrivit oamenilor legii, o bună parte din minorii infractori comit infracţiuni în repetate rânduri, fiind conştienţi că, din cauza vârstei, nu pot fi traşi la răspundere. Valentin a atins vârsta (16 ani) când ar putea fi tras la răspundere pentru săvârşirea unei infracţiuni grave cum este violul însoţit de maltratare. Însă, chiar dacă va fi găsit vinovat, acesta nu va putea fi condamnat la închisoare, deoarece suferă de dereglări psihice. În acest sens, legislaţia prevede internare în spitalul de psihiatrie pe durata tratamentului.

 

Vera deja ştie cum funcţionează legea în R. Moldova. Mai bine de zece ani în urmă, femeia s-a ales cu o comoţie cerebrală gravă după ce a fost lovită de un automobil. Şoferul care se afla la volan a scăpat basma curată, iar Vera a rămas invalidă pe viaţă.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)