„Fraudarea scrutinului s-a realizat cel mai mult prin cumpărarea voturilor” // Ora Expertizei

dsc_6988alegeri-presedinte-md-2016nadejda-roscovanu-photo

Foto. Nadea Roşcovanu

Turul II al scrutinului prezidenţial a fost fraudat în măsură covârşitoare, iar falsificarea a fost prezentă începând cu listele electorale alcătuite defectuos până la lipsirea miilor de cetăţeni din diasporă de dreptul constituţional de a alege. Este opinia mai multor experţi invitaţi la emisiunea „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, transmite jurnal.md.

O simplă analiză a buletinelor de vot şi a listelor electorale va scoate la iveală frauda masivă, care a avut loc chiar în ziua alegerilor. Mai mult, autorităţile nu pot să ofere un răspuns clar despre fluxul de persoane aduse în mod organizat din regiunea transnistreană şi preferă să adopte strategia struţului, spun experţii.

Vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu, a declarat că mesajele privind fraudarea, dar mai ales contestaţiile, continuă să vină. „Sunt foarte multe apeluri de la cetăţeni despre calitatea listelor electorale. Foarte multă lume ne spune că în apartamentele lor, la domiciliile lor sunt înscrise persoane care nu mai trăiesc de ani de zile acolo. Temerea lor este că s-a votat în locul lor, drept dovadă sunt exemplele în care unii moldoveni aflaţi peste hotare, când au mers la secţia de votare, s-au trezit că cineva votase deja în locul lor cu câteva ore în urmă.”

Vicepreşedintele PAS mai spune că falsificarea alegerilor s-a realizat cel mai mult prin cumpărarea voturilor. Grosu a ţinut să puncteze că miercuri, de la Cantemir, a venit o sesizare precum că Partidul Socialiştilor a alocat 85.000 de lei unui responsabil de la o primărie din raion pentru a cumpăra voturi. „Acum încercăm cel puţin să găsim o persoană care să confirme că X i-a plătit lui Y pentru a vota”, a spus Grosu.

Vicepreşedintele Partidului “Platforma Demnitate şi Adevăr”, Liviu Vovc, susţine că Curtea Constituţională nu trebuie să valideze rezultatele turului II de scrutin şi să recunoască faptul că acesta a fost fraudat în mod deschis. „Trebuie să fie organizat un alt tur II în care să fie clare regulile de joc şi să nu să se admită astfel de lucruri ce s-au întâmplat de această dată. Aici vreau să aduc exemplul Austriei, care a avut în această primăvară alegeri prezidenţiale. În turul doi au trecut două persoane, iar rezultatul a fost la o diferenţă de 30.000 de voturi. Atunci au început contestaţiile. Persoana care a câştigat a spus că e prea mare diferenţa şi chiar dacă se va recalcula, nu va fi nicio posibilitate de a schimba rezultatul, însă Curtea Constituţională a spus: „Haideţi să verificăm voturile, să vedem ce s-a întâmplat. La o diferenţă de 30.000 de voturi au fost declarate 77.000 nule. Iar în decembrie va fi încă o dată turul II.”

Liviu Vovc a subliniat că anume acest scenariu ar fi posibil şi la noi. În cazul în care se vor revizui buletinele de vot, candidatul care a câştigat se va pomeni cu o mulţime de voturi nevalide. „Sunt sigur că dacă vor analiza lista alegătorilor şi acolo vom găsi multe fraude. Persoane care nu se află în ţară, dar au votat, persoane care au decedat şi tot au votat. Într-o analiză minuţioasă a buletinelor de vot şi a listelor vom găsi o fraudă masivă, care a avut loc chiar în ziua alegerilor.”

Membrul biroului central al PLDM, Alexandru Barbăroşie, a afirmat că în calitate de preşedinte al raionului Anenii Noi, în ziua alegerilor, a fost în mai multe localităţi, inclusiv la Varniţa. „Văzând că este o aglomeraţie foarte mare, anume la aceste două secţii de votare, care au fost pregătite pentru cei din Transnistria, este greu de înţeles faptul că, în 25 de ani, de când suntem un stat, nu a fost atâta lume din stânga Nistrului să vină să voteze pentru cineva. Mai mult, cu siguranţă, ei au fost aduşi organizat. Erau autocare, autobuze pe care era clar scris „Alegeri”. Cei care erau acolo nu ştiau de unde vin şi la ce vin, nu ştiau pentru cine votează. După părerea mea, este o fraudă.”

Întrebat dacă în raza secţiilor de votare era prezent vreun poliţist, preşedintele raionului Anenii Noi a spus: „Nu am văzut poliţie în uniformă. Poate era, dar nu am văzut-o. Personal am mers la ambele secţii de votare. Atunci când s-au terminat buletinele de vot, ei (cetăţenii din regiunea transnistreană) au mers să voteze şi la Gura Bâcului. O delegaţie a celor din Transnistria a venit la comisia din Anenii Noi cu pretenţii că nu au unde vota şi au cerut să le asigurăm să voteze, chiar aici, în oricare altă localitate”.

Igor Grosu a adăugat că marţi, împreună cu lidera PAS, Maia Sandu, a fost la IGP, după ce anterior a fost depusă o sesizare cu privire la fluxul de transnistreni care au fost aduşi în mod organizat să voteze masiv în mai multe localităţi din drepta Nistrului. „Am primit un răspuns de doi bani. Dincolo de toate procedurile ce au loc în zona de securitate, poliţiei din zonă nu i-a apărut un semn de întrebare ce s-a întâmplat de a apărut un asemenea activism civic? Poliţia nu a oprit aceşti şoferi să îi întrebe, să-i legitimeze? Răspunsul a fost următorul: „Noi investigăm şi o să încercăm la Comisia Unificată de Control să ne dea datele cine sunt proprietarii mijloacelor de transport care au adus cetăţenii încoace”. Într-un final, eu le-am spus că acesta este un răspuns de doi bani şi că poliţia noastră adoptă strategia struţului şi se face că nu vede. Deşi toată lumea vedea că coloane întregi de microbuze veneau. Un lucru este clar, totul a fost organizat. Totul a fost regizat. Motivaţi cu promisiunea că vor fi plăţi şi pe undeva şantajaţi, dacă nu prezintă ştampila că au fost la alegeri”, a conchis vicepreşedintele PAS.

The following two tabs change content below.