Fraudă de proporţii: O falsă ambasadă a SUA a operat în Ghana timp de zece ani

Fraudă de proporţii: O falsă ambasadă a SUA a operat în Ghana timp de 10 ani

Escroci care se prezentau drept oficiali consulari sunt autorii unei fraude de proporţii în Ghana, unde au operat timp de zece ani într-o falsă ambasadă a Statelor Unite ale Americii, acordând vize false pentru intrarea în America, a anunţat un purtător de cuvânt al departamentului de Stat, citat de AFP, potrivit jurnal.md.

Oficialul american a precizat că sediul aşa-zisei ambasade era în capitala Ghanei, la Accra, şi că escrocii emiteau vize false care imitau documente de călătorie reale. „Este foarte, foarte dificil să falsifici o viză americană din zilele noastre, aşa că operaţiunea a eşuat”, a spus Mark Toner, purtător de cuvânt al departamentului de Stat, subliniind că niciun beneficiar al unei vize false nu a reuşit să ajungă în America.

Longevitatea acestei escrocherii a fost posibilă pentru că victimele fraudei erau prea ruşinate ca să depună plângere. „Oamenii au fost păcăliţi, dar nu e ca şi cum ar fi fost dispuşi să dea fuga la Poliţie să spună că au obţinut ilegal o falsă viză de intrare în SUA”, a declarat Toner.

Din ancheta în acest caz reiese că la falsa ambasadă, o clădire absolut banală pe care era amplasată însă o poză a preşedintelui american Barack Obama, nu era permis accesul vizitatorilor. Escrocii se duceau personal în unele zone din vestul Africii pentru a îşi racola victimele.

Odată ce găseau persoane interesate, le trimiteau la Accra, le cazau la hotel şi le cereau 6.000 de dolari pentru a le obţine falsa viză. Un informator a alertat autorităţile locale că la Accra există, pe acelaşi sistem, şi o falsă ambasadă a Olandei. O anchetă în acest sens este în curs, a declarat, pentru AFP, Daphne Kerremans, purtător de cuvânt al ministerului olandez al Afacerilor Externe.

The following two tabs change content below.

Jurnal de Chișinău

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)