Fraudă de proporţii: O falsă ambasadă a SUA a operat în Ghana timp de zece ani

Fraudă de proporţii: O falsă ambasadă a SUA a operat în Ghana timp de 10 ani

Escroci care se prezentau drept oficiali consulari sunt autorii unei fraude de proporţii în Ghana, unde au operat timp de zece ani într-o falsă ambasadă a Statelor Unite ale Americii, acordând vize false pentru intrarea în America, a anunţat un purtător de cuvânt al departamentului de Stat, citat de AFP, potrivit jurnal.md.

Oficialul american a precizat că sediul aşa-zisei ambasade era în capitala Ghanei, la Accra, şi că escrocii emiteau vize false care imitau documente de călătorie reale. „Este foarte, foarte dificil să falsifici o viză americană din zilele noastre, aşa că operaţiunea a eşuat”, a spus Mark Toner, purtător de cuvânt al departamentului de Stat, subliniind că niciun beneficiar al unei vize false nu a reuşit să ajungă în America.

Longevitatea acestei escrocherii a fost posibilă pentru că victimele fraudei erau prea ruşinate ca să depună plângere. „Oamenii au fost păcăliţi, dar nu e ca şi cum ar fi fost dispuşi să dea fuga la Poliţie să spună că au obţinut ilegal o falsă viză de intrare în SUA”, a declarat Toner.

Din ancheta în acest caz reiese că la falsa ambasadă, o clădire absolut banală pe care era amplasată însă o poză a preşedintelui american Barack Obama, nu era permis accesul vizitatorilor. Escrocii se duceau personal în unele zone din vestul Africii pentru a îşi racola victimele.

Odată ce găseau persoane interesate, le trimiteau la Accra, le cazau la hotel şi le cereau 6.000 de dolari pentru a le obţine falsa viză. Un informator a alertat autorităţile locale că la Accra există, pe acelaşi sistem, şi o falsă ambasadă a Olandei. O anchetă în acest sens este în curs, a declarat, pentru AFP, Daphne Kerremans, purtător de cuvânt al ministerului olandez al Afacerilor Externe.

The following two tabs change content below.