Frăţia criminală

 

Fraţii lui Ion Druţă, reţinuţi în România

Poliţia din R. Moldova şi cea din România îi numesc căpeteniile celor mai de temut grupări criminale

Războiul dintre două clanuri din România s-a soldat cu reţinerea mai multor interlopi, inclusiv din R. Moldova. Printre aceştia se numără Ion Druţă, alias „Vanea Pisatel”. Bărbatul a fost reţinut recent de oamenii legii din R. Moldova şi dus la puşcărie, fiind condamnat de Curtea de Apel la 20 de ani de închisoare pentru că ar fi comandat un triplu omor acum 13 ani.

Partea română îl cercetează pentru complicitate la omor în cazul din cartierul Vitan, Bucureşti (noiembrie 2012). „Pisatel” este acuzat că, la cererea fraţilor Mararu (liderii unei grupări criminale din Piatra Neamţ), l-ar fi angajat pe Vitalie Proca să execute asasinarea lui Dumitru Puiu Mironescu, un rival al clanului Mararu.

„Condamnat la 20 de ani de închisoare” este sentinţa Curţii de Apel Chişinău pe numele cetăţeanului R. Moldova Ion Druţă. Potrivit oamenilor legii, în momentul pronunţării verdictului, inculpatul nu era prezent în sala de judecată, însă, la scurt timp, acesta a fost reţinut în centrul capitalei, pe strada Bucureşti. Bărbatul pledează nevinovat şi a declarat pentru Jurnal TV că este victima unei răzbunări.

Bogdan Moraru, la înmormântarea fratelui Gheorghe

Crima pentru care a fost condamnat Ion Druţă a avut loc în 2000. Atunci, trei bărbaţi au fost ciuruiţi dintr-un Kalașnikov, după care au fost duşi într-o fâşie forestieră din apropierea drumului Chişinău–Hânceşti unde au fost arşi şi îngropaţi. Cazul a ieşit la suprafaţă abia în decembrie 2008, când unul dintre martorii crimei oribile a povestit cu lux de amănunte circumstanţele în care a avut loc triplul omor.

Potrivit acestuia, Druţă ar fi avut autoritate asupra coparticipanţilor la infracţiune. După ce a discutat pe un ton ridicat cu victimele, potrivit martorului, Druţă i-ar fi spus unuia dintre „subordonaţii” săi, pe nume Robert Gârleanu, alias „Gaspadin” (Domnul): „Kazniţi-i” sau „kazliţi-i” (limbaj interlop), în traducere: „Omorâţi-i sau bateți-vă joc de ei”.

La 13 ani de la crimă, Ion Druţă este condamnat la 20 de ani de puşcărie. Ce a făcut în acest răstimp? Potrivit oamenilor legii din România, Ion Druţă, împreună cu fraţii săi mai mici, Tudor şi Grigore, a pus pe jar mai multe grupări criminale de peste Prut. Mai mult, în prezent, şi mezinii sunt în arest în România, fiind acuzaţi de instigare la omor, tâlhărie şi violare de domiciliu în cazul asasinării omului de afaceri din Bacău Valeriu Damian.

Fraţii au fost reţinuţi în februarie curent şi pledează nevinovaţi, iar ceea ce li s-a întâmplat nu este altceva decât o etichetare. „Mi s-a pus o etichetă de moldovean rău, bandit”, a declarat pentru presă Grigore Druţă.

Druţă: „Îl cunosc pe Proca. Toţi îl cunosc”

Aflat în prezent după gratii, Vanea Pisatel a recunoscut că îl cunoaşte pe Vitalie Proca, bărbatul cu trecut criminal din R. Moldova care, în prezent, este arestat la Moscova, fiind acuzat că ar fi executat două comenzi de omor – una în Bucureşti şi alta în Londra. Druţă susţine că fraţii săi mai mici l-ar fi ajutat pe Proca să-şi perfecteze vizele pentru România.

Pe de altă parte, organele de drept de peste Prut îl cercetează anume pe Ion Druţă pentru complicitate la omor în cazul atentatului din cartierul Vitan, Bucureşti, unde urma să fie asasinat liderul unei grupări criminale, Dumitru Puiu Mironescu. Executorul însă a confundat victima şi a tras într-un alt bărbat. Pisatel este suspectat că, la cererea fraţilor Bogdan şi Răzvan Mararu, l-ar fi angajat pe Proca, l-ar fi adus în România şi i-ar fi transmis informaţiile pentru executarea crimei.

Războiul clanurilor din Piatra Neamţ

Ion Druţă, alias "Vanea Pisatel"

Potrivit procurorilor din România, războiul dintre clanurile Mararu şi Mironescu s-a declanşat în 2005, cauza fiind o sumă de 40.000 de euro. De atunci au început atentate reciproce. În 2006, Mironescu a supravieţuit unui atac armat, fiind rănit la picior şi la nivelul maxilarului, iar în 2010, la Piatra Neamţ, Gheorghe Mararu a fost împuşcat mortal, în timp ce fratele acestuia, Bogdan Mararu, rănit grav.

Taberele s-au acuzat reciproc, iar pe 13 februarie curent fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu au fost arestaţi pentru că ar fi pus la cale omorul lui Mironescu, apelând la ajutorul „fraţilor” basarabeni Proca şi Druţă.

După gratii a ajuns şi Dumitru Mironescu. Acesta este acuzat că ar fi plănuit un atentat împotriva lui Bogdan Mararu. Potrivit procurorilor, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie curent, acesta ar fi predat executorilor un dispozitiv explozibil care a fost instalat la maşina lui Mararu.

Planul diabolic a fost dejucat graţie intervenţiei prompte a oamenilor legii din România. Se pare că lanţul răzbunărilor dintre cele două tabere criminale s-a rupt. Liderii sunt până în prezent după gratii şi îşi aşteaptă sentinţa. Toţi pledează nevinovaţi.

Nu poate fi extrădat! E cetăţean al României!

Şi Robert Gârleanu, acuzat că a ciuruit în 2000, dintr-un Kalaşnikov, trei bărbaţi, este întemniţat, însă nu în R. Moldova. În iunie 2011, la solicitarea poliţiei din R. Moldova, inculpatul a fost arestat la Bucureşti. Cererea autorităților R. Moldova de a-l extrăda pe Gârleanu a fost refuzată de către poliţia română, deoarece Robert Gârleanu deține și cetățenia română.

Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Interne susţin că interlopul a fost suspectat şi în cazul omorului lui Igor Ţurcan, preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Tenis, spulberat în urma deflagraţiei unei maşini capcană acum doi ani. Şi asta pentru că „Gaspadin” ar fi mâna dreaptă a unui interlop care gestionează o afacere impunătoare cu ţigări din România.

Procurorii analizează şi implicarea lui Ion Druţă în asasinarea lui Igor Ţurcan. Oamenii legii nu exclud că inculpatul condamnat pentru triplu omor ar putea sta şi în spatele acestei crime, unul din motive ar fi că atât Pisatel, cât şi victima deflagraţiei făceau parte din lumea afacerilor dubioase cu ţigări.

Iana Zmeu

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)