Franţa, burkini şi „bătălia culturilor”

A Muslim woman wears a burkini, a swimsuit that leaves only the face, hands and feet exposed, on a beach in Marseille, France, August 17, 2016.    REUTERS/Stringer/File Photo

France, burkini şi „bătălia culturilor”

Prim-ministrul francez, Manuel Valls, a luat apărarea primarilor care au interzis burkini în peste o duzină de oraşe de coastă, scrie reuters.com. Premierul a spus că Franţa este încuiată într-o „bătălie a culturilor” şi că costumul de baie ce acoperă tot corpul simbolizează înrobirea femeilor. Fotografii cu poliţişti ordonând să plece unei femei musulmane pe o plajă din Nisa au devenit virale pe reţelele de socializare în această săptămână, tulburând mai mulţi musulmani.

În Italia au fost înregistraţi cel puţin 250 de morţi

Cutremurul care a distrus parţial mai multe localităţi montane din centrul Italiei a omorât cel puţin 250 de persoane şi a lăsat mii de italieni fără de adăpost, potrivit lefigaro.fr. „Catastrofa care a cutremurat miercuri centrul Italiei a făcut cel puţin 250 de morţi”, a transmis joi dimineaţă Agenţia de protecţie civilă italiană. Există încă numeroşi dispăruţi. Cutremurul a atins magnitudinea 6,2, după Institutul american de geologie. Pescara del Tronto, un cartier din Arquata del Tronto, unul din trei sate cele mai afectate, pare a fi ras cu totul de pe hartă.

Familia ginerelui lui Putin, printre cele mai bogate clanuri

Revista „Forbes” a introdus în lista celor mai bogate clanuri din Rusia familia lui Nicolai şi Kiril Şamalov, scrie tvrain.ru. Aceştia au ocupat locul patru cu o avere estimată la 2,4 miliarde de dolari. Publicaţia îl numeşte pe Nicolai Şamalov „prieten al preşedintelui Putin. Kiril Şamalov este fiul mai mic al acestuia. La sfârşitul anului 2015, agenţia Reuters a relatat despre nunta lui Kiril Şamalov şi a Ecaterinei Tihonov, pe care Bloomberg şi Reuters o numesc fiica lui Putin.

Turcia ar putea oferi Rusiei acces la baza aeriană Incirlik

Turcia analizează posibilitatea de a oferi Rusiei acces la baza aeriană de la Incirlik, utilizată în prezent de armata turcă şi de Alianţa Nord-Atlantică, afirmă parlamentarul rus Igor Morozov, după mediafax.ro. „Rămâne să ajungem la un acord cu Recep Erdogan pentru a transforma unitatea NATO de la Incirlik în principala bază aeriană a Rusiei; veţi vedea, următoarea bază a Rusiei pentru operaţiunile în Siria va fi la Incirlik”, a declarat Igor Morozov.

WikiLeaks îi pregăteşte o surpriză lui Hillary Clinton

Fondatorul şi redactorul-şef al WikiLeaks, Julian Assange, a declarat miercuri că organizaţia sa a planificat să facă publică o informaţie „importantă” legată de campania candidatului Partidului Democrat, Hillary Clinton, la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie curent, scrie reuters.com. Întrebat dacă aceste date ar putea să influenţeze alegerile, australianul a spus celor de la Fox News în cadrul unui interviu realizat prin satelit: „Cred că este important. Ştii, depinde de felul în care va prinde la public şi la instituţiile mass-media”, a afirmat Assange.

Merkel: Situaţia e clară, Marea Britanie va părăsi UE

Cele 27 de state care vor rămâne membre ale UE după ieşirea Marii Britanii trebuie să dezvolte un nou echilibru în cadrul Blocului comunitar şi să evite deciziile politice pripite, recomandă cancelarul Germaniei, Angela Merkel, informează mediafax.ro. „Situaţia politică este clară: Marea Britanie va părăsi UE”, a declarat Angela Merkel după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Estoniei, Taavi Roivas. „Vom intra într-o etapă a ascultării, a înţelegerii şi a tragerii de învăţăminte unii de la ceilalţi pentru a dezvolta un nou echilibru la nivelul celor 27 de state membre UE”, a adăugat Angela Merkel.