Franța: A fost adoptată o lege care sancționează cu închisoare angajarea rudelor. Moldova: La ASD, angajările se fac doar după grade de rudenie

 

Gheorghe Curmei, șeful Întreprinderii de Stat „Administrația de Stat a Drumurilor”

În timp ce în Franța s-a votat legea care interzice angajarea rudelor parlamentarilor la cabinele acestora, iar legislatorii care își angajează rudele riscă închisoarea și amendă în valoare de 45.000 de euro, în Republica Moldova, în unele instituții de stat se angajează într-o veselie numai prin grade de rudenie. E vorba de Administrația de Stat a Drumurilor, întreprindere de stat unde familiile și rudele s-au întregit și mai mult în ultimul timp.

Adunarea Națională a Franței a votat la sfârșitul lui iulie curent interdicția angajării rudelor parlamentarilor la cabinetele acestora, după afacerea Penelope Fillon. Soția candidatului dreptei la prezidențiale Francois Fillon și copiii cuplului sunt suspectați că au beneficiat de angajări fictive după ce au fost plătiți ca asistenți parlamentari.

Dosarul a afectat campania lui Francois Fillon, cotat inițial ca favorit, dar eliminat încă din primul tur al alegerilor (20,1% voturi). Sancționarea conflictului de interese a fost una dintre promisiunile lui Emmanuel Macron în campania electorală.

De acum, vor fi interzise angajările pentru „familia apropiată” (soț, iubit, părinți și copii) cu riscul unei pedepse de trei ani de închisoare și 45.000 de euro amendă. Pentru angajarea persoanelor din „cercul doi familial”, parlamentarul va fi obligat să depună o declarație publică.

Toate aceste măsuri au fost salutate de Transparency International France, care și-a exprimat totuși regretul că textul nu a mers suficient de departe și chiar marchează un „recul îngrijorător în definirea conflictelor de interese”, întrucât exclude acum conflictele de interese în sectorul public.

JURNAL de Chișinău a informat în februarie curent despre faptul că la Administrația de Stat a Drumurilor salariații se angajează doar pe pile. Salariații sunt rude între ei sau chiar membri ai acelorași familii, potrivit unor foști și actuali angajați ai întreprinderii. „Lucrează familii întregi: tați-fiice, tați-fii, soț-soție, unchi și nepoți, veri etc.”

The following two tabs change content below.