Francezii sunt mai anticapitalişti decât chinezii

Francezii sunt mai anticapitalişti decât chinezii şi cetăţenii altor state cu economii puternice, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie efectuat de IFOP şi publicat de ziarul „La Croix”, preluat de Reuters.

Sondajul relevă că o treime dintre francezi consideră că sistemul capitalist ar trebui abandonat. Procentajul este cel mai ridicat din cele zece ţări unde s-a efectuat studiul.

În China, ţară condusă de un regim comunist care şi-a dezvoltat o formă proprie de capitalism, numai 3% dintre respondenţi consideră că sistemul economiei de piaţă nu funcţionează.

Circa 65% dintre chinezii intervievaţi afirmă că sistemul actual funcţionează bine şi nu trebuie schimbat. Un alt stat cu un procent mare de respondenţi care aprobă sistemul capitalist este Australia (63%), urmată de Brazilia (57%).

În Statele Unite, 55% dintre respondenţi consideră că sistemul capitalist actual funcţionează.

Anterior, BVA-Gallup a prezentat un alt sondaj care arăta că francezii sunt cel mai pesimist popor în privinţa perspectivelor economice, mai negativişti chiar decât irakienii sau afganii.
Sandor Pinter: „România este mai pregătită pentru aderarea la Schengen”

România ar putea fi pregătită pentru aderarea la Schengen, însă Bulgaria nu a îndeplinit încă cerinţele tehnice în acest sens, a declarat marţi, în cadrul Parlamentului European, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, citat de site-ul Novinite.com.

„Opinia experţilor este că, pentru moment, Bulgaria nu îndeplineşte cerinţele la graniţa cu Turcia din zona Kapitan Andreevo. Autorităţile de la Sofia recunosc acest lucru şi au promis să depăşească aceste probleme până la mijlocul lui martie”, a declarat Pinter în cadrul Parlamentului European.

El a adăugat că, deşi vecina Bulgariei, România, ar putea fi pregătită din punct de vedere tehnic, nu este posibil ca cele două ţări să adere separat la Schengen, de vreme ce au o importantă graniţă comună.

Pinter nu a evocat însă nicio dată specifică pentru aderarea celor două ţări, după opoziţia Franţei şi Germaniei, cărora li s-a alăturat Finlanda.

Intervievat de postul naţional de radio din Bulgaria, ministrul ungar de Interne a declarat că dacă Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile tehnice până la jumătatea lui martie, atunci se va putea negocia cu Franţa şi Germania pe alte teme.

Pinter a fost moderat de optimist, afirmând că aderarea celor două ţări la Schengen ar putea fi finalizată înainte de încheierea preşedinţiei ungare a UE, la 1 iulie.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău