Fotoreportaj // De ziua Libertății Presei, jurnaliștii au organizat un marș al solidarității

Fotografii: Nadejda Roşcovanu

Jurnaliști din Republica Moldova au organizat astăzi un marș al solidarității cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei. Participanții la marș au mers la Guvern, la Consiliul Coordonator al Audiovizualului și la reședința președintelui, unde au solicitat acces la informații și admiterea tuturor jurnaliștilor, cameramanilor, fotoreporterilor la toate evenimentele Președinției.

Dacă anul trecut șeful Legislativului, Andrian Candu, a ieșit în fața jurnaliștilor, anul acesta nici un oficial nu a binevoit să discute cu reprezentanții presei.

Avem multă propagandă și manipulare internă, iar piața publicitară este monopolizată, ceea ce împiedică dezvoltarea redacțiilor”, a declarat directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu.

Progresele care au fost înregistrate după 2009 au fost reduse la zero în ultimii ani. Din păcate, foarte mulți colegi jurnaliști sunt acum prinși în aceste mecanisme de manipulare și dezinformare, puse la cale de politicieni. Vedem, mai ales acum, în campania electorală, că apar noi și noi instituții mediatice controlate care promovează strict anumite persoane. Lucrurile, din păcate, se agravează pe segmentul mass-media și asta se vede și din rapoartele internaționale. Este rușinos pentru o guvernare care se declară proeuropeană, la aproape 10 ani de când a preluat puterea de la comuniști, să aducă situația în punctul de la care am pornit. Mai grav, pe anumite segmente chiar e mai rău”, a menționat directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991.

Jurnal de Chișinău