Fotoreportaj: 7 aprilie, după cinci ani

Pe 7 aprilie 2014, după cinci ani de la protestele care au avut loc la Chişinău, s-au aprins din nou lumânările în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Lumânările au fost aprinse lângă fotografiile celor cinci tineri omorâţi în bătaie în comisariatele de poliţie, chiar dacă autorităţile au recunoscut moartea doar a unui singur tânăr, Valeriu Boboc.

Fotografiile lui Eugen Ţapu, Ion Ţâbuleac, Maxim Caniscev, Radu Ciobanu au fost aduse în piaţă de către un tânăr care nu a vrut să-i apară numele în presă. Părinţii celor decedaţi, spune el, decepţionaţi de modul cum au fost investigate circumstanţele deceselor copiilor lor, nu mai vor să discute sau să audă nimic. „S-au izolat în durerea lor”, spune el. I-au dat fotografiile şi au rugat să fie lăsaţi în pace, fără speranţa să li se mai facă dreptate în ţara asta.

Comparativ cu anii trecuţi, s-a adunat mai puţină lume. Din demnitarii ce promiteau tragerea la răspundere a celor care s-au făcut vinovaţi de deturnarea protestelor paşnice şi maltratarea tinerilor în comisariate, doar primarul capitalei a fost prezent la eveniment, împreună cu tinerii liberali.

„Faptul că nu au ieşit şi alte grupuri demonstrează că în societate există o puternică dezamăgire faţă de modul cum politicienii şi guvernarea au gestionat dosarul „7 aprilie”. Fără tinerii de la 7 aprilie, nu am fi avut o guvernare democratică, liberă circulaţie în Europa, R. Moldova nu ar fi avut un viitor european, pe care începem să-l construim”, a spus Dorin Chirtoacă.

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)