Fotoreportaj // 1 decembrie la Chişinău

IMG_2892Ziua Naţională a României a fost sărbătorită la Chişinău de către românii basarabeni cu multă pace în suflet. „Azi e ziua mea!”, „Vrem Unire!”, „Unirea face puterea!” au fost lozincile scandate de manifestanţii adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău.

La acţiunea „În cerc Unim Guvernul”, anunţată pentru 1 decembrie, au venit mulţi oameni, destui ca să încercuiască de două ori executivul R. Moldova.

1dec.f.nadea roscovanu2„Am fost la toate marşurile pro-româneşti organizate până acum la Chişinău, dar astăzi, după parafarea la Vilnius a Acordului de Asociere, trăiesc un puternic sentiment de bucurie, de parcă am fi deja o ţară, uniţi la patria mamă”, îmi spune Vlad, un tânăr care strigă din toţi rărunchii ”Unire!”. Înarmaţi cu drapele şi lozinci, înfofoliţi cu fulare, cercei şi panglici tricolore, cordonul celor prin venele căror curge sânge românesc se îndreaptă spre ambasada României. Înainte-tinerii înflăcăraţi care strigă „ Vrem unire!”, în spate-vârstnicii care au ales să-şi exprime dorul şi dorinţa unificării prin cântece patriotice, acompaniaţi de un bărbat ce le stimulează suflul patriotic cu un acordeon. În faţa ambasadei, mulţimea se opreşte pentru a intona imnul „Deşteaptă-te române”. Câţiva oameni, care nu cunosc imnul, îşi scot foiţele unde îl au scris şi-l cântă şi ei înflăcăraţi. Adunarea pro-românească se îndreaptă spre Guvernul Moldovei, pentru a-l încercui simbolic într-o mare„Unire”.

1dec.f.nadea roscovanu3Lângă monumentul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” se opresc, pentru a i se închina şi a-l cânta. În preajma monumentului câţiva activişti „moldoveni”, comunişti şi socialişti, asistă muţi la toată parada românească, nu îndrăznesc să le îngrădească calea aşa cum le-au îngrădit-o recent principesei Margareta şi principelui Radu, în momentul când aceştia depuneau flori la monumentul domnitorului.

În cercul din jurul Guvernului se prind tineri, preoţi, pensionari, oameni simpli de prin sate şi personalităţi de cultură. Înconjoară clădirea prinşi mână de mână. Multă lume rămâne în faţa clădirii executivului, cu ei s-ar mai reuşi formarea unui cerc. O femeie, îmbrăcată în negru, încearcă să-şi convingă vecinele pe care le ţine de mână: „Dacă Mitropolitul Moldovei Varlaam ştia încă din secolul al XVII că e român, apoi în sec. XXI oamenii noştri au uitat!” Fostă profesoară de istorie, Maria Hâncu Rapcea, acum pensionară, e convinsă că doar repetând în continuu „Suntem români” vom reuşi să-i convingem de acest adevăr pe cei care nu-l recunosc şi nu ştiu istoria. Nu prin violenţă, ci prin cuvânt, „că la început a fost cuvântul, iar cuvântul este Dumnezeu”. „Nu putem despărţi unirea de credinţă! Dumnezeu ne-a dat Unirea în 1918 şi tot cu ajutorul Lui ne vom uni din nou,” e convinsă femeia, „altfel de ce ne-a dat astăzi o zi atât de frumoasă”, concluzionează făcându-şi semnul crucii.

Nadea Roşcovanu

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)