Fotograful experimentator

 

Fotograful Viorel Cimbir: „Nu pot să cânt, să pictez și nu știu să scriu ce simt, așa că nu-mi rămâne decât fotografia, pentru a-mi exprima sentimentele!”

La 19 ani, un tânăr fotograf din Chişinău îşi trăieşte visul american în Carolina de Nord

Tânăr ambițios, talentat, cu un simț deosebit al frumosului. Acest cocktail de calităţi ale lui Viorel Cimbir din Chişinău a fost pe gustul juriului unui concurs de fotografie din Statele Unite ale Americii care l-a desemnat pe tânărul basarabean pe locul doi. Totul a început dintr-o pasiune pentru arta fotografică, o pasiune care, pentru Viorel, s-a dovedit a fi un izvor de aur.

Astăzi, fotografiile semnate de Viorel Cimbir sunt expuse pe mai multe site-uri comerciale şi se bucură de cumpărători care sunt gata să scoată sume frumuşele pentru o fotografie artistică.

Dacă ar fi urmat calea pe care i-au ales-o părinţii, Viorel ar fi astăzi un specialist în reparaţia aparatelor electronice. „Ai mei m-au trimis să învăț la Școala profesională nr. 6 din Chişinău. Eu însă sunt pasionat de mic de fotografie, nici nu-mi puteam imagina că acest hobby va deveni pentru mine sursa principală de venit”, ne spune entuziasmat Viorel Cimbir.

Când era copil, privea ingenios cum unchiul său, Anatol, făcea fotografii după care le developa în condiţii casnice. Atunci şi-a spus că vrea şi el să fie fotograf şi a început să economisească bani pentru a-şi procura primul aparat de fotografiat. Imediat ce şi-a văzut visul împlinit, Viorel îşi aminteşte cu plăcere cum evada din jungla de piatră a Chişinăului în căutarea unor peisaje deosebite şi oameni expresivi.

„În ceea ce fac, îi port un imens respect naturii. Munca pe teren este plină de provocări, de aceea mizez pe noroc, pe forțele proprii, tenacitate și multă răbdare. Sunt un om fericit. Am reușit să fac din pasiunea mea o profesie. Dacă arta este pasiunea ta, du-te după ea”, recomandă tânărul fotograf.

Cele o mie de zâmbete ale lui Viorel Cimbir

Înainte de a ajunge în oraşul Asheville, Carolina de Nord, SUA, printr-un program de schimb internaţional de studenţi, Viorel a fost ales ca fotograf pentru realizarea unui proiect de caritate din Chişinău. A mers pe străzile capitalei pentru a fotografia o mie de persoane cu zâmbet pe faţă.

„Am participat la proiectul ‘Zâmbește și iubește’, care avea ca scop colectarea unui ajutor financiar pentru casa de copii din Tătărești, Strășeni. Proiectul consta în fotografierea a 1000 de persoane ce vor dona un mic ajutor casei de copii în schimbul unei poze. Toate imaginile portret au fost adunate într-un panou montat în spatele monumentului Ștefan cel Mare şi Sfânt, având atașat alături şi un mesaj de mulțumire celor care au contribuit la această acțiune de caritate”, povesteşte Viorel.

Priveşte oamenii în ochi prin obiectivul aparatului

Despre fotografia stradală tânărul ar putea vorbi la infinit. Fiecare ieşire în stradă cu aparatul la gât este o adevărată provocare. Nu e uşor să faci fotografii în stradă. Dacă eşti timid, ideea de a te arunca cu aparatul de fotografiat în faţa unui străin pentru a-i face câteva poze este destul de înspăimântătoare. Pentru reuşita unei fotografii este foarte importantă comunicarea dintre subiect şi fotograf. Dacă ai necazuri, zâmbeşte.

Cu cât arăţi mai profesional, cu atât vei fi acceptat mai uşor de oameni. Este un lucru provocator şi din punct de vedere tehnic: nu există o a doua şansă şi, uneori, este greu să ridici aparatul în dreptul ochilor şi să apeşi declanşatorul, darămite să reglezi distanţa, timpul sau diafragma. Mi s-a întâmplat de multe ori acest lucru. M-am blocat înainte de a putea ridica aparatul. Pur şi simplu, am mers mai departe, blestemându-mă pentru rateu”, ne povesteşte Viorel despre particularităţile meseriei sale.

Spre deosebire de alţi fotografi care evită confruntarea directă cu personajele fotografiilor sale, Viorel spune că preferă să privească omul direct în ochi prin obiectivul aparatului.

Fotografii vor fi mereu în vogă

Soarta i-a zâmbit tânărului fotograf. Ajuns în SUA, şi-a înregistrat lucrările la mai multe concursuri, unul din care a fost organizat de renumitul fotograf Karl Taylor. Concursul se numea „Green”, a luat locul doi. „Cele mai reușite lucrări le-am publicat pe un site american de licitație unde sunt vândute la un preț avantajos celor care le plac ineditul. La acest capitol lucrez intens, pentru a dispune de o gamă mai largă de lucrări”, spune tânărul mulţumit de lucrul pe care-l face.

Viorel recunoaşte că imaginea râvnită de un fotograf depinde în mare măsură şi de anexele ultraperformante pe care le poate avea un aparat de fotografiat. Pentru a-şi procura măcar o parte din ele şi a urca la un alt nivel de profesionalism, tânărul spune că a lucrat la îngrijirea unui câmp de golf din Asheville şi şi-a agonisit suma necesară de bani.

Deşi părinţii şi iubita tânărului fotograf sunt în R. Moldova, reuşesc să-l susţină la distanţă în ceea ce face, pentru că o face bine. Viorel încă nu ştie când va veni acasă, spune că este încă la început de cale, dar nu regretă nicio iotă că şi-a ales meseria de fotograf.

„Această profesie va fi mereu actuală pentru că oamenii îşi vor dori mereu să aibă o amintire, una prinsă în imagini, fie de la anumite evenimente importante din viaţă, fie din alte zile, care sunt și ele speciale. Pe viitor, am câteva surprize plăcute pentru admiratorii artei mele, dar toate la timpul lor”, conchide tânărul fotograf Viorel Cimbir.

Elena Albu, stagiară

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)