FOTOGRAFII EXCLUSIVE // Vitalie Proca, asasinul care spune că a fost plătit de Vladimir Plahotniuc să îl omoare pe bancherul Gherman Gorbunţov: „Am fost plătit să omor”

– De ce aţi acceptat să acordaţi acest interviu?

De un an și ceva, familia mea este pe goană, pe cumnatul meu l-au condamnat la 16 ani. Au cerut de la mine o hârtie pe care le-am dat-o. Am fost condamnat la 12 ani şi jumătate de o instanță, li s-a părut că e puțin, am mai fost o dată dat în judecată și mi-au dat 21 de ani și opt luni. Am fost la Curtea Supremă şi am obţinut rejudecarea cauzei.

Mai rău decât îmi este nu poate să-mi fie, am hepatită, ciroză, TBC, sunt invalid de gradul doi, sunt conștient că, dacă aş vrea să ajung la mal, nu voi ajunge, e prea departe.

A fost la mine în vizită un procuror și un om de la Ambasada Moldovei. Acolo ar face să-mi fie bine și să-mi fie redusă pedeapsa. Mi s-a spus să fac declarații mincinoase despre Renato Usatîi.

Ce anume?

Să argumentez că el ar fi omul care a comandat asasinarea lui Gherman Gorbunțov. După vizita ceea, a venit la mine o persoană, Radu Cijicenco. El mi-a propus să declar că am fost angajat de Renato Usatîi să atentez la viața lui Gherman Gorbunțov, să îl lichidăm. Mi-a spus că a venit cu indicații precise, de la om, să se termine odată cu Renato, să îi punem capacul și să-l înfundăm pentru totdeauna. Mi-au propus în schimb să mă extrădeze în Moldova, să primesc o sumă mare de bani, tare mare.

Familia mea va primi niște alocații consistente în câteva tranșe, mi-a mai spus el. Le-au fost aduse acuzații false. Tuturor din familia mea li s-a incriminat că sunt complici la tentativa de omor a lui Gherman Gorbunțov. Până și nevasta mea nu a știut nimic până la arestarea mea. A știut doar un cerc foarte restrâns, cei care au comandat acest lucru, cei care au intermediat, cei care au pus la dispoziție arme şi cei care au făcut actele.

Acest Cijicenco mi-a propus multe lucruri. Nu am spus nimic nimănui. A cerut niște hârtii care să dovedească faptul că Vlad Plahotniuc nu e vinovat, că nu are nimic cu asta. Da, eu hârtia asta am dat-o cu acordul cuiva.

– Al cui?

Al organelor de aici. În momentul în care am văzut în ce joc am intrat, am fost nevoit să apelez la organele acestui stat ca să nu fiu niciodată repatriat în Moldova. Ştiu ce se va întâmpla cu mine în momentul în care voi ajunge acolo. Am un mesaj pentru Gherman Gorbunțov. Acum patru ani, era dispus să plătească un milion de lire sterline ca să îi dau un nume. Vreau să îi spun că, da, într-adevăr, am fost omul care a ținut degetul pe trăgaci, dar dorința și comanda este cu totul în altă parte.

– Cine a comandat atentatul?

Comanda este a dlui Vlad Plahotniuc. Nu știu cum îl vede restul lumii pe omul ăsta, dar eu îl consider un criminal în serie. Dl Plahotniuc se crede un fel de Dumnezeu, dar trebuie să înțeleagă că nu toată lumea crede în Dumnezeu. El, dl Plahotniuc, călcând pe multe cadavre, e omul care a ajuns acum. M-a prins prin intermediul lui Vanea, al lui Pisatel. M-a prins într-un moment în care am stat prost cu banii. Nu am putut să întorc o sumă şi am acceptat.

Dacă e să revin la Gherman Gorbunțov, chiar mă miră treaba asta. Un om care e dispus să îți dea un milion de lire sterline numai ca să îi dai un nume ca peste ani să se pupe în gură. Eu nu înțeleg, poate ei au alte interese acolo. Pe mine mă țin la curent cu ceea ce se întâmplă: că îi șterge cazierul, că îi întoarce nu știu ce. Acestea sunt treburile lor, eu nu mă bag acolo. Vreau să îi transmit lui Vlad: Măi omule, lasă-mă în pace, vezi-ți de politica ta, de treaba ta. Lasă-mă în pace, lasă-mi familia în pace. Îl ține pe cumnatul David sigilat în beci un an de zile. Omul ăsta a fost în partidul lor, știe multe lucruri despre el, procurori, Harunjen, toți cei implicați.

– Ce legătură este între Vladimir Plahotniuc și Ion Druță?

Ion Druță şi Plahotniuc se cunosc de mulți ani, tare mulţi. Vanea a fost omul care a mâncat comisioanele.

– Ion Druță spune că în tentativa de omor din Marea Britanie a fost implicat Valeriu Halupa, unul Ghenadie, alias Cliford, și unul Oleg. Cine sunt aceste persoane și ce rol au avut?

În această tentativă a fost implicat Vlad Plahotniuc, Vanea Pisatel, Valera Halupa și eu. Mai este o persoană care s-a ocupat de documente. Toți fac parte din aceeaşi echipă, care nu e a mea, eu am ieșit atunci de la pușcărie. Ca să pregătești un om pentru așa ceva, o faci din timp. Am avut o pedeapsă mare în mandatul trecut. A stat în umbră dl Vlad Plahotniuc. El pregătește un om până își atinge scopul. Am avut mandat de 25 de ani, m-au pus în libertate după 13 ani nu de flori de cuc, m-au lăsat liber un an de zile, am stat acasă, mi-au dat mereu bani, pachete. La un moment dat, rămâi dator pe viață. Şi, ca să șteargă datoriile, faci un lucru, mai ales că mai câștigi și niște bani.

15.09.2012, Vitalie Proca şi reprezentantii comunităţii armeneşti înainte cu aproape două luni de tentativa de omor a lui Gherman Gurbunţov, Festivalul Republican al Etniilor “Unitate prin diversitate”. Foto: Nadea Roşcovanu

– Dar cum a fost posibil? Ştiu că ați fost eliberat condiționat, având vreo 50 de încălcări…

Am avut 100 și ceva de încălcări…

– Şi cum v-au făcut actele?

Știți cum mi-au fost făcute actele? Azi m-am dus și le-am depus și mâine le-am primit. Cu numele meu. N-o să se ducă X să zică: fă-i documentele acestuia. M-am dus, m-am fotografiat, mi-au respins și mi-au zis să mă duc să depun actele la sediul de pașapoarte din Centru. M-am dus acolo, am depus dimineață și după-amiază le-am luat.

– Ce s-a întâmplat după atentat?

S-a vehiculat mult că am fugit din România după această faptă. Nu am fugit nicăieri, ajungem și la acest moment. Am un văr la Moscova, Ion Mogâldea, poreclit de mic Belîi. Are o afacere cu dezmembrări de prin 2009–2010. M-am dus acolo cu nevastă-mea după ce a fost fapta ceea în România. Într-o lună, am închiriat apartament, m-am angajat la el la lucru cu acte în regulă. Nu e ceea ce se spune la televizor. Aoleu, l-au prins în metrou! Nu e așa.

Am fost anunţat de autorităţile române în urmărire în Interpol, în acest timp, am zburat din Moscova în Moldova, pentru că doi copii de-ai mei mai mari, Tigran și David, rămăseseră la bunici, cel mic, Vitalie, era cu noi. Ne-am întors cu nevastă-mea să luăm haine, să luăm copiii. Aveam bilet de intrare și ieșire, am venit dimineața şi seara trebuia să plecăm la cinci. Eram aici în urmărire. Păi, dacă eram în urmărire, nu mă stopa vama din Chișinău, nu mă stopa vama din Domodedovo? Au făcut un film precum că l-aş fi scos din ţară pe David, cumnatul meu. Dacă verificaţi cine a trecut prin punctul vamal la data respectivă, o să vedeți că a intrat în țară Proca Vitalie, eu, Davidean Tatevic, nevasta mea, și Proca Vitalie, cel mic. Şi, în aceeaşi zi, am ieşit – Proca Vitalie, adică eu, Proca Vitalie, cel mic, Davidean David și Proca Tigran. Nu poți să zici că l-am făcut intermediar pe David, pe cumnatul meu. Iese că intermediarul meu în grupul ăsta a fost băiețelul meu, care avea trei ani. Mai mult, se știa unde trăiesc. Noi, ocupându-ne cu dezmembrările, aveam patru numere de telefon puse pe internet, pentru că trebuie să vinzi, mai era numărul nevestei mele. Vă dați seama, în 2013, te localiza până la un metru pătrat. Au venit și m-au luat de la lucru.

– Dle Proca, de ce Procuratura din R. Moldova încearcă să dea vina pe Renato Usatîi pentru tentativa de omor?…

Astea sunt niște jocuri politice de-ale lui Plahotniuc, Renato şi Gorbunțov. Până la urmă, poți să o dezvolți cum vrei. Dl Vlad are diferiți bloggeri, postează filme, face așa, trăim în veacul 21, era tehnologiei, putem să înflorim, să facem ce vrem și să vorbim despre cine vrem.

– Aveți probe împotriva lui Vladimir Plahotniuc că a comandat acest omor?

Ne-am întâlnit într-un loc în Centru, era şi dl Vlad. Deşi dl Gorbunțov întreabă: da’ cine e Vitalie să se întâlnească cu Vlad Plahotniuc? Se zice că e un șarpe veninos. Îi place nu doar să controleze, ci şi să știe. Curiozitatea omului, știți cum e, nu are margini. Omul ăsta nu doar că trebuia să știe, ci și să vadă. E adevărat că nu am vorbit multe lucruri, dar omul ăsta știa sută la sută la ce plec eu în Anglia. Nu putem să spunem că în momentul în care îți transmite „să fie pus capacul”, adică, vezi, dacă te duci la Londra, să fie pus capacul şi bătut în cuie. „A pune capacul” în limbajul nostru înseamnă să îl îngropi pe cineva la cimitir. „A pune capacul și a bate și cuie” înseamnă să îl asasinezi pe un om.

Știți, dl Vlad Plahotniuc pe cât e de deștept pe atât e de pervers și periculos. L-a tras pe Pisatel pe dreapta și i-a dat 20 de ani pentru un triplu omor. L-a tras pe dreapta ca să-l țină la tăcere și nu s-a întâmplat nimic cu Ion atâta timp cât nu s-a întâmplat nimic cu mine.

Știți ceva, dle Vlad Plahotniuc, știu ce am făcut și dumneata știi ce ai comandat și ar fi bine ca dumneata să îți asumi, pentru că eu mi-am asumat și mi-am luat 21 de ani și o să fac pentru asta pușcărie. Mai devreme sau mai târziu, vor fi urmări după ce spun eu acum. Vor fi luate sau nu drept credibile vorbele mele, vor decide organele competente. Nu putem să ne temem la nesfârșit de un om care a făcut mult rău. Repet, da, am fost omul cu degetul pe trăgaci, dar dorința nu a fost a mea. Nu sunt eu omul care a pus la cale asta, sunt cel care a plecat și s-a întors. Vă dați seama pentru ce e judecat acum Vanea în Moldova? Pentru trei băieți împușcați în cap și îngropați căci nu i-au dat vreo mie și ceva de euro. Cei împușcați erau prieteni cândva cu dânsul.

Venera Gasparean, soacra lui Vitalie Proca

– Într-o înregistrare audio spuneați că Vladimir Plahotniuc e pătat de sânge până la coate…

În momentul în care râvnește la viața unui om, cum poți să numești acel om? Voi credeți că sunt eu singurul? Vlad Plahotniuc are o echipă bine pusă la punct, oameni cu stele pe umeri care fac abuzuri, fărădelegi. Uitați-vă, eu o să vă spun un lucru și cred că o să se lumineze toată lumea. Dacă dl Vlad Plahotniuc nu ar fi fost implicat în toată treaba asta, care ar fi fost intenția lui să îmi aresteze familia? De ce îmi trimite oameni ca să îmi scrie pe foaie ce să spun? Care ar fi motivul? Nu poți să te afișezi că nu eşti implicat, cu poziția asta a lui (arată la maxilare). Păi, așa face pentru că trage cocaină multă și i se încleştează maxilarele?

– De unde știți?

Vlad Plahotniuc e consumator de droguri, în special de cocaină. Pentru că în momentul în care ai atâtea pe cap, îți trebuie liniște și, în același timp, repeziciune. Cocaina îți dă liniștea și forța necesară. Eu nu pot să spun de unde știu, dar cred că, din zece oameni, unul știe că folosește cocaină.

– În afară de acea vizită a oficialilor, zic, de procuror și cineva de la Ambasadă, v-a mai vizitat cineva din Moldova, din procuratură?

Au mai fost trei procurori, așa am înțeles. A venit cineva din penitenciar și mi-a spus: uite, trebuie să intre acuși la tine trei oameni. Nu au mai intrat, după aceea am înțeles că făcuse cerere la Parchetul General. Mai apoi am aflat că este vorba de cei trei oameni care au fost la Gherman Gorbunțov, la Londra. Mai întâi au fost la Parchet și în momentul când nu au intrat aici o zi, două, au plecat.

Dați-mi numele lor.

Ei, nu știu cum le zice acum.

– Cavcaliuc?

Da, da. Le am scrise pe o foaie, trebuia să le iau cu mine. E Cavcaliuc și mai sunt doi, nu știu cum le zice.

Știți ce voiau ei?

Știți care e problema? În momentul în care au ajuns la Gherman Gorbunțov, au vorbit cu el acolo şi treaba s-a schimbat la 180 de grade. Pot să presupun numai un lucru, știindu-l pe Cavcaliuc, vă dați seama… Mi s-a propus şi mie să vin acasă şi rezolvăm problema. Mi s-a transmis la telefon: „Hai, măi, stă ăla pentru un triplu omor în Moldova și tu stai acolo cu unul zgâriat, nici nu e mort, nici nimic, stai 21 de ani. La noi se va face rejudecare, una, alta, îți dă vreo 10–11 ani și închidem problema. În schimb eu să îl scot definitiv din toată schema asta. Acesta a fost scopul. Hârtia și arestările care au fost făcute în jurul meu au fost cu scopul să tac și să-l scot din schemă. Dar nu e așa, pentru că el e tartorul, el e capul la toate astea. Dacă nu era dl Plahotniuc, nu se mai întâmpla treaba asta.

– Să-l scoateți din schemă pe Vladimir Plahotniuc și să-l acuzați pe Renato Usatîi?

Păi da.

– Dar care e interesul?

Iată acest lucru nu pot să-l explic. Eu chiar nu știu care e treaba lor politică, nu ştiu ce are Renato cu Gherman Gorbunțov ori Renato cu Vlad Plahotniuc. Dar acesta e jocul lor şi eu sunt la mijloc în toată treaba asta. Ei m-au folosit cum au folosit mulți oameni. Dl Plahotniuc e maestru în asta încă de pe timpurile în care ducea femei la nemți.

– Ce ştiţi despre asta?

Cine nu știe de escortele lui nenea Vlad? Știți, dacă ar avea tărie fetele astea să vorbească, cred că s-ar aduna câteva sute. Vi s-ar termina banda de înscriere. A trecut multă vreme, unele au îmbătrânit, unora le e frică și nici n-o să vorbească. Care au vorbit ori s-au scăpat cu vorba au dispărut și nu se mai aude nimic de ele.

– Spuneați că trenează ancheta aici. Din ce cauză?

Ancheta e de mult în curs… Îmi dau cuvântul meu de bărbat că, dacă vine el aici, în România, ies la confruntare cu el, ne ducem ambii la poligraf. Dă el, dau și eu declarații. Atunci când ți se aduc niște acuzații, fie chiar din partea unui infractor, și tu ești un om cinstit, cum te socoţi, și nu ai nimic, nu te împiedică nimic să vii până în București. Corect?

Cel mai bine ar fi să ne asumăm faptele. Cred că e timpul să-și asume şi el. Dacă nu are nimic de ascuns, dacă e așa de curat și cinstit, să vină aici să discute cu organele de drept competente. Un om care nu are nimic de ascuns vine singur. În cazul lui, bănuiesc că o să i se facă o citație oficială. Depinde de el, dacă nu are cumva încărcat programul. Pentru asemenea lucruri poate să-și rupă din timpul lui prețios. Între cele două–trei linii de cocaină pe care le trage dimineața și cele de după-amiază, e destul să vină repede cu avionul. Vine repede până la București, îi face o escortă, se duce două ore la DNA, îi ia patru ore. Reușește să tragă linii de dimineață și după-amiază.

Da, dle Plahotniuc, trebuie să te gândești și tu, pentru că eu m-am gândit mult și mi-am asumat-o. Eu îmi asum ceea ce am făcut și cred că a venit timpul să îți asumi şi tu ceea ce ai comandat, pentru că nu am vrut eu asta. Tu mi-ai plătit ca să vreau eu asta, asta trebuie să înțeleagă toată lumea.

Bogdan Ciobanu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)