FOTO // Român întâmpinat la muncă în Marea Britanie: Plecați dracului! Canalul este în partea aia!

only british

După BREXIT au început să apară mesaje împotriva membrilor Uniunii Europene care lucreză în Marea Britanie. Românii simt pe pielea lor un val de ostilitate. Un român a fost întâmpinat vineri dimineață de colegii englezi cu o pancartă pe care era următorul mesaj aflat la intrarea principală: „British passport holders only. All EU members fuck off. The channel is that way!” (n.r. – Doar pentru posesorii de pașapoarte britanice. Toți membrii UE plecați dracului! Canalul este în partea aia!), scrie ziaruldeiasi.ro.

Imaginea a fost publicată de Nicolae Daniel Popescu pe pagina personală de FB, poza fiind primită de la un alt român care lucrează în Marea Britanie: „Așa au fost întâmpinați niște muncitori est-europeni azi dimineață la muncă. Vorbim de oameni care muncesc, plătesc taxe și contribuie pozitiv în economia britanică. Trist și descurajant, mai ales că ne referim la un moment semnificativ pentru toată lumea, în special pentru cei aflați la mii de kilomentri distanță de casă. Astfel de mesaje nu reprezintă esența unității, democrației și toleranței. În concluzie, atitudinea pe care trebuie să o adoptăm până la măduva oaselor în toate comunitățile românești din Marea Britanie este una de SOLIDARITATE!”, a scris Nicolae Daniel Popescu.

El a precizat că nu poate dezvălui identitatea persoanei care i-a trimis fotografia și care a avut această surpriză atunci când a ajuns la locul de muncă. „Încă de la primele rezultate de aseară, am început să primesc mesaje de îngrijorare de la românii din Marea Britanie. Unul dintre aceste mesaje m-a enervat cel mai tare, pentru că așa au fost întâmpinați niște muncitori est-europeni azi dimineață la muncă. Pentru a nu îi crea probleme, am promis celui care mi-a trimis poza să nu îi dezvălui identitatea în această postare. Este o ironie deplasată, chiar și între colegi. Nu este nici măcar umor negru, ci mai degrabă ceva ce ascunde o atitudine periculoasă față de muncitorii calificați din Europa de est. Am ajuns în UK pentru prima dată în 2006, când mai toți conaționalii au fost întâmpinați cu neîncredere, suspiciune, ostilitate și chiar xenofobie. De acum încolo, aceste tendințe s-ar putea agrava, așa că a venit vremea să acționăm sub semnul Solidarității”, a declarat Nicolae Daniel Popescu, manager la agenția națională guvernamentală britanică pentru recunoașterea și echivalarea diplomelor de studii și a certificatelor de calificare profesională.

Aproximativ trei milioane de cetăţeni din alte state UE, inclusiv câteva sute de mii de români, locuiesc în Marea Britanie. Polonezii sunt cei mai numeroşi dintre aceştia, aproximativ 800.000 trăind în Marea Britanie, urmaţi de irlandezi (383.000) şi germani (301.000), conform celor mai recente date disponibile de la Biroul Naţional de Statistică, informează cotidianul The Guardian.

Numărul românilor şi bulgarilor, în mod frecvent ţinta campaniei în favoarea ieşirii din UE, în care au fost catalogaţi drept „hoţi de locuri de muncă” şi „asistaţi sociali”, se ridică la 175.000 de persoane, respectiv, 59.000.

Potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, în Marea Britanie sunt circa 20.000 de moldoveni (2012).

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)