FOTO // Cine sunt diplomaţii ruşi declaraţi indezirabili de Chişinău şi ce au făcut ei

Trei dintre cei cinci diplomați care urmează să părăsească teritoriul R. Moldova sunt Aleksandr Grudin, consilier al atașatului militar al Federației Ruse la Chișinău, Igor Dovbnea, atașat militar al Federației Ruse la Chișinău (foto, stânga) şi secretarul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, Rinat Anderjanov, persoane acuzate de autorităţile moldoveneşti de nenumărate ori de „atitudine neglijentă și indiferentă” față de solicitările și nemulțumirile oficialităţilor de la Chişinău. Grudin a colaborat cu fostul deputat Iurie Bolboceanu, reținut de SIS și PCCOCS pentru trădare de patrie. Cel de-al doilea diplomat ar putea fi atașatul militar al Federației Ruse, colonelul Igor Dovbnea.

O sursă diplomatică a confirmat că ataşatul militar Igor Dovbnea a ajuns în lista celor cinci angajaţi ai Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău declaraţi indezirabili de către autorităţile moldoveneşti, notează kommersant.ru.  Aceeaşi publicaţie menţionează că un alt diplomat declarat persona non grata este consilierul ataşatului militar Aleksandr Grudin. În plus, va fi expulzat secretarul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, Rinat Anderjanov. Aceste nume au apărut în mai multe scandaluri. Rinat Anderjanov a fost eroul unor imagini video filmate în august 2016 pe malul unui lac. În imagini se vede cum o maşină cu nr. СD 115 PR se angajase într-un drift.

Ministerul Apărării al R. Moldova s-a declarat „nedumerit și indignat” de mai multe ori în legătură cu participarea colonelului Dovbnea la acţiunile organizate de Tiraspol, printre acestea fiind cea de la 2 martie curent, manifestare organizată de administrația separatistă la Dubăsari. Acelaşi colonel, Dovbnea, a participat în toamna anului 2016 la exercițiile comune ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse (Armata 14) și ale așa-numitelor forțe armate ale Transnistriei. Atașatul militar a fost convocat în noiembrie, acelaşi an, la Ministerul Apărării al R. Moldova unde i s-a solicitat să nu mai participe la orice acţiuni organizate de Tiraspol și de Grupul Operativ al Trupelor Ruse în regiunea transnistreană, în caz contrar i se va retrage mandatul de activitate.

Șeful Direcției politică de apărare și planificare a apărării din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova l-a acuzat pe diplomatul rus de „atitudine neglijentă și indiferentă” față de solicitările și nemulțumirile prezentate în cadrul convocărilor care au avut loc anterior.

Amintim că cinci oficiali ruși au fost declaraţi indezirabili în baza informațiilor oferite de serviciile secrete din R. Moldova, potrivit premierului Pavel Filip. „Nu vă pot spune cine sunt acești oameni pentru că regulile nu permit să facem acest lucru. Au fost declarați indezirabili în baza informațiilor secrete speciale. E o procedură standard”, a conchis Filip. Premierul a fost întrebat de presă cum comentează reacția conducerii de la Kremlin privind expulzarea celor cinci oficiali ruși. Acesta a răspuns că autoritățile de la Chișinău vor să fie tratate cu respect, chiar dacă R. Moldova este o țară mică.

„Noi ținem foarte mult la relațiile noastre cu Federația Rusă. Am făcut enorm pentru a menține relațiile cu Rusia. Anul trecut, am reușit să revenim la comisia interguvernamentală pentru relații comerciale. Am aprobat cu colegii din Federația Rusă și un plan de măsuri pentru a elimina toate barierele și constrângerile cu care ne confruntăm și care au fost impuse de Federația Rusă. Nu vreau să le trec pe toate în revistă, vorbim de embargouri, tarife vamale, taxe vamale pentru 19 poziții tarifare și multe altele. Încet-încet, am început să depășim aceste probleme”, a declarat Filip.

Pavel Filip a adăugat că Chișinăul are o conlucrare foarte proastă cu Moscova în privința investigațiilor din dosarul Laundromat-ului, fapt pentru care R. Moldova a expediat o notă Federației Ruse. „Am înaintat o notă Federației Ruse că avem o conlucrare foarte proastă pe o investigație foarte vastă care se numește Laundromat. Cu părere de rău, nu avem niciun răspuns de la comisiile rogatorii. Dincolo de acest lucru, avem foarte mulți reprezentanți ai statului din R. Moldova care au fost tratați abuziv pe aeroporturile din Rusia. Apropo, mergeau acolo în virtutea responsabilităților lor profesionale. Noi tratăm cu respect aceste relații. În același timp, noi vrem să fim tratați cu respect, chiar dacă suntem o țară mică, dar considerăm că suntem un partener important, cu atât mai mult cu cât facem parte și din Comunitatea Statelor Independente și există reguli care trebuie aplicate de către toate țările din această comunitate. Vom face tot posibilul ca relațiile noastre să fie bune, inclusiv în domeniul economic, libera circulație, dar și protecția socială a concetățenilor noștri care locuiesc în Federația Rusă”, a adăugat șeful Cabinetului de Miniștri.

„Expulzarea diplomaţilor ruşi din R. Moldova nu este altceva decât o lovitură aplicată forţelor în frunte cu preşedintele statului Igor Dodon, care optează pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia”, a declarat viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, care a ameninţat R. Moldova cu un răspuns dur din partea Moscovei.

Președintele statului, Igor Dodon, a reacționat la declararea a celor cinci diplomați ruși drept persona non grata. Preşedintele a calificat gestul Chişinăului oficial ca revoltător şi „comandă care vine din Occident”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)