Fotbal de BLATter

blater

De la arestarea, miercuri, 27 mai, dis-de-dimineaţă, a şapte conducători FIFA, în hotelul lor din Zurich, la demiterea lui Joseph Blatter, marţi, 2 iunie, la sfârşit de după amiază, a fost nevoie de o săptămână pentru a determina căderea de pe piedestalul său a atotputernicului patron al fotbalului mondial, aflat în fruntea instituţiei din 1998, anunţă lemonde.fr.

Lumea fotbalului se pregăteşte să se reunească la Zurich. Realegerea lui Sepp Blatter în fruntea FIFA pentru al cincilea mandat este programată. Însă poliţia elveţiană a perturbat acest scenariu. La cererea justiţiei americane, şapte reprezentanţi FIFA au fost arestaţi la ora 6 dimineaţa la Hotelul de cinci stele „Baur au Lac”, suspectaţi că ar fi încasat 150 mil. de dolari din anii 90, graţie poziţiei lor în fotbal.

Parchetul elveţian a mers mai departe, anunţând deschiderea unei anchete vizând atribuirea cupelor mondiale din 2018 şi 2022 Rusiei şi Qatarului. Poliţiştii au ridicat documente de la instanţa internaţională.
FIFA a organizat o conferinţă de presă de urgenţă, pentru a încerca să stingă incendiul. Trimis în frunte, Walter De Gregorio, directorul responsabil de comunicare, asigură că alegerea unui nou preşedinte va avea loc peste două zile şi că Blatter şi mâna sa dreaptă, secretarul general, Jérôme Valcke, nu sunt implicaţi. „Dvs. nu mă credeţi, însă aceasta este o bună zi pentru FIFA”, a îndrăznit el să declare.

Însă tsunami-ul a atins deja ţărmurile Americii, unde Departamentul Justiţie a anunţat inculparea pentru corupţie a nouă aleşi FIFA şi a cinci parteneri ai instanţei mondiale a fotbalului. Investigaţiile continuă la Miami, la sediul Confederaţiei Americii de Nord, centrale şi Caraibe, unde agenţii poliţiei federale americane au ridicat zeci de cutii.
Aceste inculpaţii „nu sunt decât începutul”, a asigurat procurorul federal din Brooklyn, Kelly Currie, în timp ce anchetatorul fiscului american a calificat acest scandal al FIFA „Cupa mondială a fraudei”. La Varşovia, UEFA a cerut raportul congresului FIFA şi al preşedinţiei acesteia, estimând „corupţia profund înrădăcinată în cultura FIFA”. La 20 de ore, Blatter a reacţionat pentru prima dată, evocând „un moment dificil pentru fotbal”.

Scandalul a luat o turnură diplomatică. La Moscova, Vladimir Putin a acuzat SUA de utilizarea justiţiei sale pentru „împiedicare realegerii” lui Joseph Blatter. „Este o violare foarte grosolană a regulilor de funcţionare a organizaţiilor internaţionale”, a blamat preşedintele rus. Francois Hollande în Franţa, David Cameron la Londra, de altfel ca şi alţi şefi de stat, au pledat pentru un raport al preşedinţiei FIFA. Platini i-a cerut lui Blatter să demisioneze. Alegerea a fost totuşi menţinută. În fine, Blatter a fost reales cu 133 de voturi. În ciuda acestei victorii, reacţiile indignate nu au lipsit. „Fotbalul a pierdut”, a declarat fostul internaţional portughez Luis Figo.

Cu toate acestea, lucrurile au luat o altă turnură, Africa de Sud a recunoscut că a plătit FIFA pentru organizarea mondialului din 201010 mil. de dolari. FIFA a încercat să dreagă busuiocul prin suspendarea secretarului general al Confederaţiei Americane de Nord, Centrale şi Caraibe, Enrique San. La Londra, ministrul Sporturilor a ameninţat FIFA cu organizarea unui „Mondial alternativ” în cazul unui „acord puternic” între ţările „aliate din Europa”.
Focul s-a reaprins luni seară la New York, cu noi acuzaţii lansate de prestigiosul cotidian „New York Times” care a asigurat că Jérôme Valcke este autorul transferului de 10 mil. de dolari pe conturile girate de fostul vicepreşedinte FIFA, Jack Warner.

În aceeaşi zi, la 16:30, lucrurile s-au precipitat cu anunţarea unei conferinţe de presă extraordinare. „FIFA are nevoie de o profundă restructurare. Chiar dacă membrii FIFA mi-au conferit acest mandat (de preşedinte), el nu are susţinerea întregii lumi a fotbalului (…) De aceea, eu îmi voi depune mandatul la dispoziţia unui congres electiv extraordinar, care se ţine între decembrie 2015 şi martie 2016”, a declarat Blatter.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)