Fotbal cu toporul

Fotbalul este un joc foarte popular în lumea întreagă. Fotbalul se joacă pe un teren acoperit cu iarbă. Ideea jocului constă în a mișca mingea cu piciorul până e marcată în poarta adversarului. Dacă ne imaginăm situația în care o echipă va respecta regulile și va lovi mingea cu piciorul, iar cealaltă va ieși pe teren cu topoarele pe umăr, putem fi siguri, ba chiar foarte siguri, că va câștiga echipa cu topoarele. Întotdeauna. Orice s-ar întâmpla, va câștiga echipa cu topoarele. Și asta fără să punem la socoteală faptul că arbitrul îi va fluiera la tot pasul pe cei care joacă cu mingea, fiindcă, în încercarea lor disperată de a se feri de loviturile de topor, vor fi surprinși deseori în offside.

Peste două zile, sâmbătă, 14 ianuarie, se împlinesc doi ani de la primul atac masiv și fățiș asupra Jurnal TV întreprins de Il Coordonatore și interlopii lui. Postul nostru a fost eliminat din grilele de program ale celor mai importanți cabliști. Lumea a ieșit imediat în stradă, a protestat vehement și regimul a cedat. Jurnal TV a revenit pe ecranele televizoarelor. Dar, mă întreb, ce n-a văzut marele public și ce nu știe despre hărțuiala la care a fost supus Jurnalul în acești șapte ani de existență? Să ne amintim doar de câteva crime ale regimului coordonat de mafiotul Plahotniuc.

Moldtelecom a coborât poziția JTV, plasând în față posturile holdingului Goebbels TV. Dar astea sunt floricele! Instrumentul de măsurare a audiențelor, fiind în mâna lui Il Coordonatore, diminua de zeci de ori (!) audiența JTV, favorizând, bineînțeles, televiziunile docile și obediente. În felul acesta, Jurnal TV, care, în mod real, se plasează la egalitate cu Prime TV sau chiar de multe ori îl surclasează, nu poate beneficia de publicitate de la clienți străini, fiindcă aceștia se conduc doar de datele măsurătorului lui Il Coordonatore. Partenerii noștri care plasează publicitate la JTV sunt avertizați și amenințați. Mulți dintre ei nu rezistă și-și retrag publicitatea. Credeam că aceste vremuri au apus odată cu moartea politică a lui Voronin care făcea asemenea lucruri în raport cu ziarul Jurnal de Chișinău. Ei, iată, nu! Așa-zișii democrați, conduși de Il Coordonatore, procedează la fel de bestial ca și comuniștii.

Un alt instrument al lui Il Coordonatore – CCA – a aplicat postului nostru cele mai drastice pedepse din motivul că în electorală, știrile JTV au favorizat-o pe Maia Sandu, acordându-i spațiu cu șapte minute mai mare în raport cu Dodon. Următoarea pedeapsă în ierarhia CCA este anularea licenței. Presupun că acest lucru se va întâmpla la viitoarea ședință a acestei structuri. Cam peste două săptămâni, membrii CCA vor lichida Jurnal TV. Când vorbesc de membrii CCA nu mă gândesc la lacheul Dragoș Vicol, ci la Iurie Colesnic care se consideră scriitor. Scriitor cu coloana vertebrală ruptă. De povara dolarilor.

Cel mai recent atac: proprietarul clădirii Sky Tower, unde JTV își are sediul de șapte ani, a hotărât, tam-nisam, să rezilieze contractul și ne-a somat să eliberăm sediul timp de o lună. E imposibil, va spune oricine cunoaște cât de cât specificul televiziunilor. Imposibil, dar cui îi pasă? Noi trebuie să suportăm și nedreptatea asta.

Ca să fie clar: între a sista definitiv emisia și a găsi soluții, JTV a ales să rămână alături de spectatorii săi, chiar dacă va fi nevoit să-și reducă drastic emisiunile originale. Nu am cedat în fața greutăților. Nu. Pur și simplu, cei cu topoarele pe umăr vor câștiga întotdeauna meciurile de fotbal. Și asta fără a ține seama de arbitrii care ne sancționează pentru offside.

Val BUTNARU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)