Fostul şef al închisorii nr. 13 din Capitală a fost reţinut pentru telefoanele mobile ale lui Platon

arrested-0

Procuratura Anticorupţie a înregistrat la 10 noiembrie curent raportul cu privire la depistarea, în celula lui Veaceslav Platon, a două telefoane mobile. Aparatele au fost depistate de procurorii anticorupţie la 2 noiembrie 2016 în urma efectuării percheziţiei cu autorizarea judecătorului de instrucţie în cadrul cauzei penale de acuzare a lui Platon Veaceslav pentru comiterea infracţiunilor prevăzute de art.190 alin.(5) din Codul penal şi art.243 alin.(3) lit.b) din Codul penal, pentru escrocherie şi spălare de bani de la Banca de Economii a Moldovei, se menţionează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

În acest caz, Procuratura Anticorupţie a iniţiat o cauză penală, în baza art. 328 alin. (1) din Codul penal, sub aspectul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare. La 24 noiembrie 2016, Procuratura anticorupţie l-a reţinut pe un angajat al Departamentului Instituţii Penitenciare, care, în perioada mai–octombrie 2016, a deţinut funcţia de şef al Penitenciarul nr.13.

Temei pentru reţinerea persoanei publice nominalizate au servit atât declaraţiile în calitate de martor ale unei persoane deţinute în Penitenciarul nr.13 în perioada mai–august 2016, cât şi depistarea în celula inculpatului Platon Veaceslav a două telefoane mobile.

Potrivit declaraţiilor martorului, în intervalul mai–august 2016, deţinuta Penitenciarului nr.13 P.S. a fost escortată în biroul de serviciu al şefului Penitenciarului, care s-a oferit să îi acorde posibilitatea de a întreţine discuţii telefonice cu inculpaţii Platon Veaceslav şi Burlacu Vitalie care, la acea etapă, se aflau în urmărire.

Procurorii au mai stabilit că, în perioada septembrie – noiembrie 2016, inculpatului Platon Veaceslav a deţinut ilegal în celulă două telefoane mobile, depistate în cadrul efectuării percheziţiei. Astfel, şeful penitenciarului este bănuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu manifestată prin facilitarea şi acordarea posibilităţii deţinuţilor preventiv de a comunica cu alte persoane implicate în comiterea infracţiunii şi care cunosc circumstanţe importante urmăririi penale. Aceste acţiuni, potrivit procurorilor, au generat amestecul în activitatea organului de urmărire penală cu scopul de a împiedica cercetarea rapidă, completa şi obiectiva a cauzei penale.

Fostul şef al Penitenciarului nr.13 a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore, iar Procuratura Anticorupţie continuă acţiunile de urmărire penală pentru stabilirea circumstanţelor cazului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Pentru săvărşirea infracţiunii prevăzute de art.328 alin.(1) Cod penal este prevăzută o pedeapsă cu amendă în mărime de la 650 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

The following two tabs change content below.