Fostul şef al CCA este învinuit de luare de mită

Fostul preşedinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Gheorghe Gorincioi, a fost pus oficial sub învinuire în dosarul de luare de mită, intentat de Procuratura Anticorupţie la 21 ianuarie, curent.

Gorincioi este bănuit că ar fi pretins mită de peste o sută de mii de lei de la o firmă care câştigase o licitaţie la CCA. El este cercetat în stare de libertate.

Fostul şef al CCA a ajuns în vizorul organelor de drept după ce şeful direcţiei Administrare din cadrul CCA, Terente Cherdivară, a fost prins în flagrant cu luare de mită, în valoare de peste 110 mii de lei. Se presupune că banii respectivi urmau să ajungă la Gorincioi. Potrivit unor surse neoficiale, Cherdivară a solicitat banii de la un agent economic care ar fi câştigat acum aproximativ un an o licitaţie la CCA. Acesta s-ar fi angajat să livreze echipament electronic pentru dotarea unui centru de monitorizare.

Şefa serviciului de presă al Procuraturii, Maria Vieru, ne-a informat că Gheorghe Gorincioi s-a prezentat miercuri în faţa oamenilor legii pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirile. Acesta este cercetat în stare de libertate, fără interdicţia de a părăsi ţara.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, fostul preşedinte al CCA, Gheorghe Gorincioi, şi fostul său subaltern, Terente Cherdivară, riscă de la şapte până la 15 ani de închisoare.

Acesta nu este primul scandal legat de luarea de mită la CCA. În iulie 2007, ofiţerii CCCEC au reţinut doi angajaţi ai instituţiei, pe Ruslan Pleşca şi pe Valeriu Soltan, suspectaţi că ar fi extorcat 60 mii de euro de la directorul unei întreprinderi în schimbul eliberării licenţei de emisie. În acest caz, fuseseră invitaţi să dea explicaţii şi alţi membri CCA – Ludmila Vasilache şi Vlad Ţurcanu. Ultimii doi au câştigat procesul şi statul a fost obligat să le achite acestora câte 2000 de lei pentru modul în care au acţionat ofiţerii CCCEC.

Ruslan Pleşca a fost amendat în acest caz, iar Valeriu Soltan a fost condamnat în anul 2009 la trei ani de închisoare cu suspendare într-un alt caz de corupţie, când ceruse 12 mii de dolari de la directorul unui post de radio.

S. C.

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)