Fostul premier Ion Sturza: ”Afacerea „Republica Moldova” merge bine”

Fostul premier, Ion Sturza, se îndoiește că cel de-al doilea raport al companiei Kroll, va fi publicat în timpul apropiat. ”Nu cred că domnul Candu va risca să-l publice. Vor fi bine detaliate traseul banilor și beneficiarii intermediari. Finali însă nu cred… Respectiv, șansele de recuperare sunt aproape zero”, afirmă Sturza într-o postare afișată pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, numirea lui Sergiu Cioclea la cârma BNM a stârnit mult entuziasm. Bancher în domeniul investițional, cu un CV impresionant, limbi străine, experiență în spațiul ex-sovietic. ”Se pare însă că dumnealui nu-i prea arde de Moldova. Continuă să ducă o viață glamourosă, de investment banker, petrecându-și mai tot timpul în afara țării. Înțeleg că tusovka de la Moscova sau Londra (cu moscoviți) este mai plăcută. Înțeleg și altceva: cheile de la visteria BNM sunt în mâini bune și serios păzite. Dar există și o cutumă: guvernatorii băncilor centrale își limitează la maximum relațiile „periculoase”. Altfel, este ușor să cazi în plasa „traficului de influență”. Se pare că și noii viceguvernatori, inimoși și implicați la început, au înțeles care sunt regulile jocului. Dar despre Consiliul de Supraveghere BNM ați auzit ceva?” se întreabă fostul premier.

Potrivit lui, lucruri ciudate se întâmplă și la cele trei bănci aflate sub supravegherea BNM, care înglobează 50(!)% din activele bancare. Micii acționari, dar și managementul MAIB pare că și-au cumpărat indulgența de la guvernanți printr-o tranzacție extrem de dubioasă cu Hotelul Codru, afirmă Sturza.
”Grupul Platon a fost cu „succes” anihilat datorită noilor legi si arestari. Urmează ca 41% din acțiuni să fie vândute. Numai că nimeni nu se înghesuie să le cumpere. Ar fi BERD, dar în condiții umilitoare pentru Moldova, stat stabilizat și reformat, vorba premierului Filip. La un preț de 1.054 de lei per acțiune, când activele nete sunt de 3.500 de lei! Și se mai cere o garanție de la Guvern și BNM care ar acoperi eventualele litigii! La fel ca în cazul miliardului, tot pe spinarea oamenilor.

Soarta Moldincombank pare pecetluită. Sub administrarea „grijulie” a BNM, o mai umplu de datorii, credite neperformante și-i dau drumul în …canalizare, cu tot cu grupul Platon”, afirmă fostul premier.

Potrivit lui, și mai „interesant” este la „prima” bancă din Moldova, Victoriabank. ”La insistența partenerilor străini, s-au făcut 5(!) tentative de a afla cine sunt acționarii reali. BNM, din prima, insista cum că ar cunoaște: un oarecare Lobanov, arestat la Moscova. De parcă nu îi …știți voi cine sunt, prin intermediul lui Shor…„Acționarii” băncii insistă ca manager să fie nimeni altul decât Corneliu Ghimpu, care se face direct vinovat de cele 30% de credite compromise. Legal BNM nu poate să-l accepte. Dar dacă trebuie… se pregătește o schimbare de regulament”, mai spune fostul premier.

Acesta mai notează că posturile de televiziune subordonate liderului PDM, Vladimir Plahotniuc ”știu să manipuleze opinia publică”, afișând în prim plan: „Alegerea” prezidentului, „lupta” cu prezidentul, rușii și, mai nou, Interpolul-ru, „votul” uninominal, „reforma” pensiilor, concesionări, arestări spectaculoase între ai „noștri” și ai „voștri” și nimic despre recuperarea banilor furați.

”Între timp, afacerea „Republica Moldova” merge bine mersi… .”, concluzionează fostul premier

Liderul PD, Vlad Plahotniuc, și Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea nu au comentat deocamdată aceste  acuzații. Anterior Cioclea a declarat că cel de-al doilea raport al companiei Kroll, va fi prezentat în februarie. ”La această etapă, Kroll a decis să nu furnizeze informaţii sensibile pentru a evita eventuale scurgeri, dar toate detaliile vor fi incluse în raportul final”, anunța Cioclea.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)