Fostul poliţist Ion Perju, de negăsit de două zile

sursa foto adevarul ro

Foto: adevărul.ro

 

Condamnat la zece ani de închisoare, fostul poliţist Ion Perju se află în libertate. Ofiţerul de presă al Direcţiei poliţie a municipiului Chişinău, Adrian Jovmir, ne-a informat că Inspectoratul General de Poliţie a fost sesizat marţi referitor la punerea în aplicare a deciziei Curţii de Apel Chişinău, a doua zi după ce a fost pronunţată decizia instanţei de judecată. Dosarul de urmărire a lui Ion Perju a fost iniţiat abia miercuri de către Inspectoratul de Poliţie Botanica.

Şeful Inspectoratului de Poliţie Botanica, Dumitru Buga, ne-a informat că Perju nu a fost reţinut deocamdată. „Persoana este căutată în raza Republicii Moldova. Informaţii referitor la acest aspect au fost trimise în toate subdiviziunile specializate.”

Avocatul lui Ion Perju, Anatolie Ceachir, a declarat că nu crede că clientul său se ascunde. „Mă îndoiesc că face acest lucru. Şi totodată nu cred că este dat în urmărire deoarece nu este temei pentru aceasta. Imediat ce vom vedea decizia motivată a instanţei de apel o vom ataca cu recurs”, a spus el.

Mircea Roşioru, şeful Direcţiei Judiciare din cadrul Procuraturii Generale, la întrebarea cum se face că o fostă directoare de grădiniţă, acuzată de escrocherie în valoare de 60 de mii de lei, este luată sub strajă imediat din sala de judecată, pe când unui fost poliţist acuzat de omor i se permite să plece, ne-a spus că acest lucru depinde în mare parte de organizarea acestor aspecte în instanţa de apel. „Lucrurile evoluează în funcţie de modul cum organizează Curtea de Apel aspectele legate de hotărârile pe care le emite. Potrivit legii, hotărârile instanţei de apel sunt definitive şi executorii. Da, ele pot fi atacate cu recurs, dar imediat după pronunţarea sentinţei hotărârea trebuie pusă în aplicare”, a spus el.

Potrivit legii, Poliţia Judiciară este cea care trebuie să-i reţină pe condamnaţi chiar în sala de judecată.

Doar că legea există numai pe hârtie. Ca rezultat, condamnaţii care nu sunt judecaţi în stare de arest, de multe ori, pleacă liberi din sala de judecată.

Fostul poliţist Ion Perju este acuzat de provocarea unor vătămări grave care au dus la decesul lui Valeriu Boboc în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Acesta a fost condamnat luni, 30 martie, de Curtea de Apel Chişinău la zece ani de închisoare.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu