Fostul ministru Şalaru dezvăluie acţiunile subversive ale ataşatului militar rus Igor Dobvnea

Fostul ataşat militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, Igor Dobvnea, declarat indezirabil la Chişinău, a desfăşurat acţiuni subversive în R. Moldova, a girat acţiunile separatiştilor de la Chişinău şi a încercat să afle agenda delegaţiei moldoveneşti la summit-ul NATO de la Varşovia, a declarat fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, la solicitarea JURNAL de Chişinău.

„Decizia de expulzare a aşa-numiților diplomați, de fapt, ofițeri ai serviciilor secrete rusești, nu este de loc radicală, ci oarecum întârziată. Am cerut încă în 2015 Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) să ia atitudine față de acțiunile diplomaților ruși de susținere a separatismului transnistrean, de ațâțare a acțiunilor separatiste din Găgăuzia, de spionaj sau de finanțare a unor acțiuni specifice războiului hibrid”, a menţionat fostul ministru.

De asemenea, ministrul Şalaru a dispus în 2015 ruperea legăturilor Ministerului Apărării cu fostul ataşat militar rus. „În 2016, de asemenea, i-am atras atenția atașatului militar, Igor Dobvnea, să nu mai gireze acțiunile separatiștilor din Transnistria și am cerut MAEIE să ia măsuri împotria sa. Același Igor Dobvnea, în ajunul summitului NATO de la Varșovia, făcea eforturi disperate să afle agenda delegației moldovenești la NATO, mai ales, obiectivele Republicii Moldova la această reuniune. Nu prea le-a ieşit!”, a relatat el.

Acesta a subliniat că Ambasada Federației Ruse s-a transformat din misiune diplomatică în sediu al serviciilor ruseşti de informații, care se preocupă din plin de deturnarea vectorului extern al Republicii Moldova, de pildă, în timpul ultimelor alegeri prezidenţiale. „Sunt convins că nimeni nu a uitat de banii pe care i-a primit Igor Dodon din Bahamas ce provin din fondurile serviciilor secrete rusești. Felicit autoritățile Republicii Moldova pentru curajul de a pune pe masa decidenților probele acțiunilor ne-prietenești și incompatibile cu statutul de diplomat al aşa-numiților diplomați ruși”, a spus fostul ministru.

The following two tabs change content below.