Fostul comunist Petrenco, vizat într-un dosar penal la Iaşi

petrenco

Antiromânul Petrenco are afaceri profitabile la Iaşi

Inspectorii Fiscului au descoperit nereguli la modul de calcul şi plată a TVA la firma deţinut de soacra politicianului basarabean Grigore Petrenco (FOTO). Ar fi vorba, potrivit stadiului actual al verificărilor, de o „lipsă” la bugetul de stat de peste 160.000 de lei, în condiţiile în care profitul net în 2013-2014 al societăţii înregistrată la Iaşi a fost de 60.000 de lei.

Banii nu au miros în politică pentru familia controversatului politician basarabean Grigore Petrenco. Aflat în arest preventiv pentru organizarea protestelor violente din septembrie 2015 din faţa Procuraturii Generale din Chişinău în calitate de lider al grupării antifasciste „Antifa”, fostul deputat comunist Grigore Petrenco este afectat direct de un dosar penal în care este implicată firma deţinută de soacra sa şi condusă de soţia lui, Lilia.

Inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Iaşi au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor pentru posibile fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani la societatea Atgaya. Potrivit informaţiilor publice, acţionar şi administrator al firmei este Svetlana Cotelnic (64 de ani), mama soţiei lui Grigore Petrenco, Lilia, care se ocupă efectiv de activitatea firmei distribuitoare de produse cosmetice pentru celebrul Atelier Make-Up Paris la Iaşi. Deşi el este un susţinător înverşunat al ideologiei comuniste, soţia lui a cunoscut succesul în afaceri la Iaşi, iar în 2014 şi-a dublat cifra de afaceri din anul precedent deşi nu a declarat că ar fi lucrat cu vreun angajat.

De unde au plecat suspiciunile

Rezultatele financiare aferente anului 2015 încă nu au fost făcute publice, însă din informaţiile „Ziarul de Iaşi” inspectorii fiscali au luat la puricat toată activitatea societăţii Atgaya de la înfiinţare şi până în vara anului 2015, verificând modul în care a fost declarată TVA aferentă tranzacţiilor derulate cu partenerii de afaceri. În urma inspecţiei fiscale, inspectorii au sesizat că firma soacrei liderului comunist Petrenco nu a declarat în totalitate TVA de plată, de unde a rezultat o „lipsă” la bugetul de stat de peste 160.000 de lei, în condiţiile în care profitul net al societăţii în 2013-2014 a fost de 60.000 de lei. „Sub aspectul stabilirii stării de fapt fiscale, elementele expuse anterior au valoarea unor factori obiectivi, care dovedesc implicarea societăţii în derularea unor practici abuzive prin practica continuă a nedeclarării la organul fiscal a TVA de plată decât parţial, de natură a procura avantaje fiscale şi alte beneficii pentru entitatea implicată. Nedeclararea şi subdeclararea la organul fiscal a operaţiunilor comerciale efectuate şi neînregistrarea în totalitate în evidenţa contabilă sunt efectuate cu scopul eludării şi diminuării obligaţiilor fiscale”, potrivit documentului ajuns pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, Svetlana Cotelnic este acuzată de încălcarea art. 9, alin. 1, lit. a) şi b) privind faptele de evaziune fiscală, respectiv „ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile şi omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”.

Împrumuturi din alte state

În ceea ce priveşte sesizarea Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, inspectorii fiscali au remarcat existenţa unor sume nejustificate în contabilitatea societăţii. Aceste sume ar proveni de la soţia lui Grigore Petrenco, Lilia, care nu realizează venituri pe teritoriul României, potrivit evidenţei fiscale. Concret, la începutul anului trecut, Lilia Petrenco ar fi împrumutat firma cu peste 160.000 de lei (n.r. – sumă aproximativ egală cu prejudiciul calculat de inspectori în urma inspecţiei fiscale) şi a ridicat numerar din casierie peste 230.000 de lei. Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, au fost prezentate mai multe contracte de creditări, Lilia Petrenco justificând că la baza acestora au stat „sume dobândite din surse legale din alte state (Republica Moldova şi Rusia) pentru dezvoltarea afacerii”.

Inspectorii au solicitat Oficiului să efectueze verificări suplimentare faţă de Lilia Petrenco în baza art. 10, lit k, din legea privind spălarea banilor, respectiv referitoare la „alte persoane fizice sau juridice care comercializează bunuri şi/sau servicii, numai în măsura în care acestea au la bază operaţiuni cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele”. Reporterii „Ziarul de Iaşi” au sunat, marţi, pe numărul societăţii Atgaya pentru a obţine un punct de vedere, dar nu a răspuns nimeni.

Cum au evoluat afacerile derulate de firmă

Deşi din momentul înfiinţării nu a declarat niciodată vreun angajat, datele raportate de societatea SC Atgaya SRL la AJFP Iaşi, publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, arată o evoluţie constantă a firmei. Astfel, după mai puţin de jumătate de an de la începerea activităţii, firma soacrei lui Petrenco a avut o cifră de afaceri de 10.000 de lei şi pierderi de circa 29.000 de lei, care pot fi justificate prin investiţia în înfiinţarea firmei. În numai un an, afacerile firmei au urcat până la peste 270.000 lei, doar că simultan au crescut şi pierderile până la 39.000 de lei.

Începând cu anul 2013, SC Atgaya SRL a început să devină profitabilă, soacra lui Petrenco reuşind să scoată un profit net de peste 63.000 de lei, la o cifră de afaceri de 660.000 de lei. De asemenea, concomitent cu creşterea cifrei de afaceri a crescut şi cuantumul datoriilor firmei, de la 145.000 în 2011, la peste 970.000 de lei în 2013. În 2014, cifra de afaceri a crescut până la peste 1,2 milioane de lei, iar profitul s-a diminuat nesemnificativ cu 2.000 de lei. Totodată, cuantumul datoriilor firmei a crescut până la 1,3 milioane lei, în condiţiile în care valoarea activelor imobilizate este de 5.500 de lei.

SURSA: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/sef-al-comunistilor-basarabeni-vizat-intr-un-dosar-penal-la-iasi–117338.html

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)