Foştii colegi despre candidatura lui Valeriu Ghileţchi la funcţia de preşedinte: „O persoană interpusă pentru a sustrage voturile dreptei”

Valeriu GHILETCHI, Moldova

Valeriu Ghileţchi, fost membru PLDM, actualmente deputat neafiliat în Parlamentul Republicii Moldova, a anunţat că va candida la funcţia de preşedinte la alegerile din toamna anului curent. Acesta a enumerat în cadrul unui briefing calităţile pe care, în viziunea sa, ar trebui să le aibă un viitor preşedinte al statului.

Acesta trebuie să aibă drept scop pacea şi bunăstarea naţiunii, „nu interese de partid sau de grup”, trebuie să reîntregească societatea divizată şi să fie un adevărat mediator între forţele politice. „Avem nevoie de un preşedinte care să readucă încrederea cetăţenilor în instituţiile statului; care să fie integru, cu frică de Dumnezeu, care să nu fi fost implicat în vreun scandal de corupţie. Care să aibă suficientă experienţă politică pentru a face faţă tuturor provocărilor, care să aibă o bună experienţă internaţională ca să aducă R. Moldova în rândul statelor civilizate şi care să muncească dezinteresat 24 din 24 de ore pentru demnitatea şi prosperitatea fiecătui cetăţean. Pentru asta avem nevoie de alegeri libere şi corecte”, a declarat Ghileţchi, precizând că, după „un timp de analiză, reflecţie şi rugăciune”, a decis să-şi înainteze candidatura la această funcţie.

„Sunt convins că primul tur trebuie să ofere o paletă diversă de opţiuni, iar după 30 octombrie vom şti cine este candidatul care merită să fie susţinut în turul doi. De ce un grup de persoane din umbră ar trebui să decidă înaintea primului tur cine să fie candidatul, de ce să nu oferim şanse egale tuturor candidaţilor ca să-l putem alege pe cel mai bun?”, s-a întrebat Ghileţchi.

Scopul dreptei: „Deoligarhizarea statului”

Fostul coleg de partid al candidatului, liberal-democratul Tudor Deliu, consideră că Valeriu Ghileţchi are tot dreptul să-şi înainteze candidatura la această funcţie, dar acest pas nu va aduce beneficii R. Moldova. „Mi se pare că acesta va fi o persoană interpusă, pentru a sustrage voturile alegătorilor de dreapta. Atunci când încerci să obţii ceva, trebuie să fii sigur că vei obţine, vei câştiga ori nu. Nu cred că dl Ghileţchi va avea mari succese, însă totuşi câteva sute de voturi vor rupe de la electoratul de dreapta, de la cei care au decis să înainteze un singur candidat, şi nu cred că aceasta e bine. Mă miră şi declaraţia lui Iurie Leancă, ce, în opinia mea, de asemenea, va fi o persoană interpusă, care ar avea misiunea să rupă voturi de pe dreapta. Acum însă ar trebui să lăsăm toate ambiţiile, să ne concentrăm asupra unui scop comun, deoligarhizarea statului. Partidele de dreapta, forţele extraparlamentare, trebuie să se unească şi să vină cu un singur candidat pentru a avea mai mari speranţe în a obţine victorie”, a spus Deliu.

„Nu vreau să cred că este parte a scenariului lui Plahotniuc”

La rândul său, deputata liberal-democrată Maria Ciobanu este de părere că înaintarea candidaturii lui Valeriu Ghileţchi în alegerile electorale din toamnă conduce către un scenariu sigur: fărâmiţarea voturilor dreptei. „Eu îl respect pe dl Ghilețchi pentru cunoștințele sale, dar nu am înțeles niciodată de ce nu se dedică menirii sale, cea de pastor… În politică, dl Ghilețchi s-a implicat doar pentru funcții, cât mai importante cu putință. El nu poate să nu înțeleagă că nu are nicio șansă. Va rupe doar un procent sau două din voturi, care votează tradițional cu dreapta politică. Nu vreau să cred că este și dumnealui parte a scenariului lui Plahotniuc”, a spus deputata.

The following two tabs change content below.