Fosti deportați din Basarabia vor călători în România

Azi, 27 noiembrie, un grup de optzeci de foști deportați și deținuți politici din Basarabia începe o călătorie de şase zile în România. Grupul va fi cazat în municipiul Onești, județul Bacău, unde i se va oferi o primire oficială la Primărie și Consiliul Municipal.

Pe parcurs, vor fi organizate excursii la mănăstirile din Moldova, inclusiv la Putna, la mormântul lui Ștefan Cel Mare, la Memorialul Eroilor din Mărășești, la instituțiile de cultură din Iași etc. Oaspeții basarabeni vor participa și la manifestările prilejuite de Ziua Națională a României, 1 decembrie.

La rândul lor, supravieţuitorii deportărilor vor mărturisi povestea lor tristă legată de calvarul siberian, susținuți de cărțile și materialele publicistice publicate până în prezent, precum și de Expoziția „Au rezistat și au învins teroarea roşie”.

Este pentru prima oară în viața lor când foștii deportați și deținuți politici din Basarabia beneficiază de asemenea călătorie. Acţiunea se datorează Guvernului României, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni.

Organizatori și executori ai acestei acțiuni de binefacere sunt Asociația Pro-Basarabia și Bucovina, Filiala Onești, din România, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici și Asociația Victimelor Regimului Totalitar Comunist din Basarabia.

La grupul în cauză au aderat oameni de cultură, reprezentanți ai cultului și alte personalităţi.

 

Gheorghe MÂRZENCU,

responsabil pentru relații

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)