Fosta conducere a MAI a prejudiciat statul cu milioane de lei

Ultimul raport al Curţii de Conturi (CC) arată că fosta conducere a Ministerului Afacerilor Interne a prejudiciat statul cu 68 milioane de lei, susţine ministrul de Interne, Victor Catan, în cadrul şedinţei Plenului CC cu privire la examinarea rezultatului „Auditului legalităţii unor operaţiuni şi tranzacţii financiare în perioada 2002 – 2009”.
Potrivit controlorului de stat în audit, Ana Ghileţchi, conducerea MAI a ignorat principiul concurenţei, a dat câştig de cauză unor agenţi economici care prestau servicii mai scumpe, au fost achiziţionate bunuri la preţuri exorbitante, cum ar fi achiziţionarea a patru telefoane mobile cu 17 mii lei. „Un exemplu concludent în acest sens îl constituie vinderea a două imobile gestionate de minister, fără organizarea licitaţiei publice, sau vinderea a alte două imobile, fără terenul aferent acestora”, a declarat Ecaterina Paknehad, membru al CC. „Un conac, inclus în patrimoniul de stat, a fost vândut”, conchide Paknehad.
Curtea de Conturi nu a dat în raport numele persoanelor care au prejudiciat statul şi nici nu a putut face un calcul final al sumei.
Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Interne, Victor Catan, prezent la şedinţă, a declarat că, în urma auditului intern, a fost depistat că fosta conducere a prejudiciat statul cu 68 mil. lei.
„Materialele adunate vor fi trimise procuraturii în vederea iniţierii unei cauze penale, de asemenea, au fost create grupuri de lucru, care vor stabili persoanele ce au gestionat defectuos bugetul  ministerului, a fost introdus un audit intern care va fi sub jurisdicţia ministrului”, susţine Catan.
Prezenţi la şedinţă, reprezentanţii Direcţiei finanţe şi economie din cadrul MAI au declarat că nu au obiecţii la acest raport şi că personalul s-a conformat ordinelor venite.
A fost invitat la lansarea acestui raport şi fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc. „Ex-ministrul Papuc a primit cu zece zile în urmă o copie a acestui raport şi a spus că va trimite un reprezentant la şedinţă, dar nu a venit nimeni”, susţine un membru al CC, Valentina Madan. Contactat telefonic de JURNAL ca să comenteze acuzaţiile, Papuc nu a răspuns.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)