Fosta cârtiţă a lui Wikileaks va fi eliberată

Transsexualul care se numea înainte Bradley Manning şi în prezent Chelsea Manning fusese condamnat în august 2013 la 35 de ani de închisoare pentru că a transmis peste 700.000 de documente confidenţiale site-ului WikiLeaks. Fosta cârtiţă a lui Wikileaks va fi eliberată. Chelsea Manning este unul dintre cei mai importanţi informatori din timpurile moderne după ce a dezvăluit natura războiului din Irak şi Afganistan; el a fost condamnat la 35 de ani de închisoare şi va fi eliberat în mai drept cadou de la preşedintele Barack Obama.

Preşedintele american a comutat pedeapsa lui Chelsea Manning, aceasta va fi eliberată la 17 mai, a anunţat, marţi, 17 ianuarie, Casa Albă. Bradley Manning fusese condamnat în august 2013 la 35 de ani de închisoare pentru că a transmis peste 700.000 de documente confidenţiale site-ului WikiLeaks.

Angajat de adepţii săi să dezvăluie, în opinia acestora, abuzurile SUA în Irak şi în Afganistan, Manning a fost condamnat pentru că „a pus ţara sa şi compatrioţii săi” în pericol. În octombrie, militarul de 28 de ani, încarcerat la închisoarea militară din Fort Leavenworth, în statul Kansas, a încercat să-şi pună capăt zilelor.

Avocatul său a reproşat autorităţilor că i s-a refuzat clientei sale „tratamentul corect al disforiei de gen”. Ea a dezvăluit după condamnarea sa, pentru spionaj, că se considera femeie. Avocatul a condamnat de asemenea izolarea în care Chelsea Manning fusese plasată după o primă tentativă de suicid, în iulie.

Assange şi Snowden se felicită

WikiLeaks a reacţionat la anunţul eliberării lui Chelsea Manning, calificând comutarea pedepsei lui Chelsea drept „victorie”. Săptămâna trecută, organizaţia a afirmat că fondatorul său, Julian Assange, ar accepta să fie extrădat SUA şi Barack Obama să facă dovadă de clemenţă faţă de Chelsea Manning.

„Salut decizia preşedintelui Obama”, a declarat Assange într-un comunicat, văzând în Manning „un erou al cărui curaj ar fi trebui elogiat, şi nu condamnat”. Julian Assange este refugiat la Ambasada Ecuatorului la Londra din iunie 2012 pentru a evita o extrădare faţă de Suedia, unde este acuzat de viol, fondatorul lui Wikileaks însă neagă aceste acuzaţii. Dacă el va fi extrădat SUA, Julian Assange, în vârstă de 45 de ani, de naţionalitate australiană, va trebui să răspundă pentru publicarea a sute de mii de documente militare şi diplomatice difuzate de Chelsea Manning.

Edward Snowden, aflat în exil în Rusia din 2013, după ce a dezvăluit scandalul ascultărilor NSA şi CIA, a îndemnat preşedintele Obama să o graţieze pe Chelsea Manning în ultimele zile ale mandatului său. Şi el s-a bucurat de anunţul făcut de Casa Albă.

Casa Albă a insistat întotdeauna pe diferenţa dintre cazurile Manning şi Snowden. „Chelsea Manning a fost judecată de către justiţia militară, a fost recunoscută vinovată, a fost condamnată şi şi-a recunoscut faptele”, a explicat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al executivului american. „Dl Snowden a fugit în braţele unui adversar şi a găsit refugiu într-o ţară care a încercat să slăbească deliberat democraţia noastră”, a adăugat el.

„Divulgările lui Edward Snowden au fost mult mai grave şi mult mai periculoase”, a precizat Earnest. Lui Edward Snowden i-a fost acordat azil „pentru câţiva ani suplimentari”, a anunţat în această dimineaţă Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Un „trădător” tratat ca un „martir”

Cineastul Michael Moore a reacţionat cu entuziasm la anunţarea acestei decizii prezidenţiale. Totodată, senatorul republican din Arkansas, Tom Cotton, a criticat faptul că un „trădător” este tratat ca „martir”. El a afirmat că nu înţelege „de ce preşedintele ar avea compasiune particulară pentru cineva care a pus în pericol vieţile soldaţilor noştri, diplomaţilor noştri, agenţilor noştri secreţi şi aliaţilor noştri”.

Avocaţii lui Manning estimează în particular că guvernul nu a dat dovadă de probe semnificative. Aceştia au demonstrat că dezvăluirile lui Chelsea Manning au fost în mod real „negate de securitatea naţională a SUA”.

Barack Obama l-a amnistiat, marţi, şi pe fostul general favorit, James Cartwright, un ofiţer cu grad înalt care a făcut declaraţii false FBI în timpul unei anchete despre un atac informatic pe care SUA l-au lansat împotriva Iranului în 2010. James Cartwright a minţit anchetatorilor, pretinzând că nu a fost la originea transmiterii unui jurnalist de la New York Times informaţii confidenţiale. Acest jurnalist, David Sanger, a scris o carte relatând despre detaliile unui atac american cu ajutorul virusului informatic Stuxnet împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

Surse: lefigaro.fr; theguardian.com