Fost ministru al Apărării: „Nu există state-membre UE care folosesc armata împotriva propriului popor”

Guvernarea a adoptat săptămâna trecută în prima lectură un proiect de lege care permite participarea armatei la menţinerea ordinii publice în timpul protestelor. „Armata nu are funcţii poliţieneşti. Dacă proiectul va trece şi în lectura a doua, riscurile vor fi foarte mari. Sunt semnale urâte din partea R. Moldova, care pretinde a fi stat democratic şi unul care tinde a fi membru al Uniunii Europene”, a declarat pentru report.md Valeriu Troenco, fost ministru al Apărării.

Potrivit iniţiativei legislative, „la îndeplinirea obligaţiilor serviciului militar, militarii Armatei Naţionale aplică mijloace speciale din dotare la curmarea tulburărilor de masă şi a încălcării în grup a ordinii publice”, dar şi „la respingerea atacurilor asupra unor clădiri, încăperi, construcţii şi mijloace de transport, indiferent de apartenenţa lor sau la eliberarea obiectelor deja ocupate”.

Deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu, a criticat această iniţiativă: „Prin acest proiect puneţi în seama militarilor Armatei Naţionale asigurarea ordinii publice. Mi se creează impresia că va veni BTR-ul (maşină blindată sovietică) în Piaţa Marii Adunări Naţionale să curme o demonstraţie a populaţiei. După această lege, când vor ieşi profesorii la demonstraţie, voi puteţi aduce BTR-urile în piaţă”, a menţionat preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

Această iniţiativă este dur criticată şi de expertul militar Valeriu Troenco, fost ministru al Apărării: „Potrivit Constituţiei, armata are alte sarcini pe care trebuie să le îndeplinească pentru apărarea patriei în cazul în care inamicul năvăleşte asupra statului R. Moldova. Armata nu are funcţii poliţieneşti. Dacă proiectul va trece şi în lectura a doua, riscurile vor fi foarte mari. Sunt semnale urâte din partea R. Moldova, care pretinde a fi stat democratic şi unul care tinde a fi membru al Uniunii Europene. Nu există state-membre UE care folosesc armata împotriva propriului popor. Ei nu au încredere în forţele care trebuie să le garanteze securitatea. Să nu uităm că în armată sunt înrolaţi militari în termen, care sunt nişte copii. Ei vor fi nevoiţi să lupte cu părinţii lor care vor ieşi la proteste”, a menţionat Troenco.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)