Forumul Tinerilor Creatori de Teatru a demarat la Chișinău

Tineri regizori, dramaturgi și critici teatrali din peste 11 țări au venit la Chișinău pentru a participa la Forumul Internațional al Tinerilor Creatori de Teatru, care va avea loc între 6 şi 13 iunie 2012. Evenimentul este organizat de Uniunea Teatrală din Moldova (UNITEM), Ministerul Culturii al RM, Confederaţia Internaţională a Uniunilor Teatrale, Primăria Chişinău, în colaborare cu Festivalul Internaţional de Teatru „A.P. Cehov” din Moscova. Precizăm că Forumul e sub patronajul Fondului Interstatal de Colaborare Umanitară al ţărilor membre ale Comunităţii Statelor Independente.

„Oraşul nostru găzduieşte patru mari festivaluri de teatru în anul curent, de aceea am dreptul să numesc Chişinăul o capitală teatrală. De fapt, 2012 este Anul Teatrului în R. Moldova. În perioada 6-13 iunie, vom avea şi un eveniment de amploare dedicat tinerilor, Forumul Tinerilor Creatori de Teatru. E necesar să sprijinim tinerii, căci viitorul le aparţine lor”, a menţionat Sandu Grecu, preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova la conferinţa de presă consacrată Forumului.

Descoperirea tinerelor talente, îmbunătăţirea relaţiilor dintre oamenii de teatru din diferite ţări, diversificarea contactelor culturale constituie obiectivele Forumului organizat pentru prima dată la Chişinău.

Ministrul Culturii, Boris Focşa, a accentuat la conferinţă că astfel de evenimente asigură continuitatea procesului teatral: „Ministerul Culturii a susţinut de la bun început acest proiect. Trebuie să avem grijă de generaţia de mâine”.

Valeri Șadrin, directorul Festivalului Internaţional de Teatru „A. Cehov” din Moscova, a relatat că ideea organizării Forumului aparţine UNITEM-ului şi e firesc ca prima ediţie a acestuia să aibă loc la Chişinău: „Moldova este o ţară frumoasă, cu oameni buni care iubesc teatrul”. Regizorul Vladimir Pankov, unul dintre membrii juriului Forumului, consideră că una dintre problemele artei scenice este că tinerii nu se pot afirma pe scene profesioniste. Forumul de la Chişinău le va ajuta să se afirme, să stabilească noi contacte şi să iniţieze proiecte comune.

Timp de şapte zile, pe scenele teatrelor din Chişinău se vor juca 13 spectacole montate de tineri regizori din spaţiul CSI, din ţările baltice şi Georgia. Un juriu internaţional va urmări toate spectacolele şi va acorda premii câştigătorilor, acestora oferindu-li-se şansa de a participa şi la celebrul Festival Internaţional de Teatru „A.P. Cehov” din Moscova.

Stela Televca, stagiară

Text foto: Scenă din „Richard al III-lea” de Shakespeare, în regia lui Sava Cebotari, Teatrul Rus „A. Cehov” din Chişinău. Spectacolul a fost ales să participe la Forumul Tinerilor Creatori de Teatru

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)