Forţată să se prostitueze cu acordul mamei?

TRAFIC // La 17 ani, gravidă în luna a treia, a fost obligată să se prostitueze în Rusia

Este cazul unei moldovence care susţine că a plecat în capitala Federaţiei Ruse să lucreze în calitate de chelneriţă pentru a aduna bani pentru copilul pe care îl aştepta. Anchetatorii ne-au comunicat că acest caz este doar un episod dintr-un dosar de trafic de fiinţe umane.

Marina LIŢA

Nici în cele mai teribile coşmaruri Angela, de 17 ani, dintr-un sat din nordul RM nu credea că va trece prin ce a trecut în 2010. A rămas însărcinată după o relaţie eşuată. Acasă nu putea să spere la un ajutor, deoarece mama creştea singură alţi patru copii. Aşa că, însărcinată în luna a treia, a luat decizia să plece la muncă în Rusia. „Urma să lucrez ca şi chelneriţă într-un restaurant din Moscova. Când am ajuns la gară, am fost întâmpinată de o persoană care mi-a luat bagajul şi m-a dus într-un apartament”, a povestit tânăra anchetatorilor.

Nu a avut de ales

Fata spune că a înţeles din primele momente unde a ajuns şi ce serviciu va avea, dar nu a avut de ales. „Mi-au luat actele, eram singură şi nu cunoşteam pe nimeni. Ce aş fi putut face?”, se întreabă tânăra.

„Nu a avut altă opţiune decât să se resemneze. La Moscova a fost petrecută de o persoană cunoscută, iar acolo a fost întâmpinată de alta”, ne-a spus Diana Sanduleac, directoarea Centrului de prevenire a traficului de femei din Bălţi.

„Kontrolnaia zakupka”

„Tânăra a comunicat că stat pe marginea drumului şi a prestat servicii sexuale timp de două luni, până când miliţia a efectuat „kontrolnaia zakupka”, ofiţeri ai miliţiei s-au prezentat ca clienţi ai fetelor şi au reţinut-o. Era în cea de-a cincea lună de sarcină şi i s-a făcut rău. A fost transportată la spital unde a stat o perioadă, înainte de a reveni în R. Moldova”, menţionează Alexandru Munteanu, anchetator.

Munteanu ne-a spus că acest caz a apărut în vizorul oficialilor moldoveni la începutul anului curent. „Este un episod dintr-un dosar de trafic de fiinţe umane ce a fost conexat la alte episoade într-o cauză penală pe care o investighează Centrul pentru combaterea traficului de persoane al Ministerului Afacerilor Interne, Procuratura raionul Fălești”, a relatat Munteanu. Acesta a declarat că în această cauză a fost înaintată învinuirea pe numele unei persoane, dar ancheta este departe de a se încheia.

„Mama a ştiut”

O sursă din cadrul anchetei ne-a informat sub protecţia anonimatului că mama tinerei ştia ce urma să facă fata ei în Moscova. „Aceasta mai are patru copii acasă pe care îi creşte de una singură şi a decis să o trimită pe cea mai mare la muncă. Nu a avut bani pentru perfectarea paşaportului. O cunoştinţă i-a împrumutat bani şi i-a găsit fetei de lucru”, ne-a spus sursa.

Potrivit acesteia, mama a fost de acord cu plecarea fetei la Moscova. „Au fost perfectate actele, adică paşaportul internaţional, dar acordul de traversare a graniţei care trebuia întocmit la notar, nu. Femeia, pur şi simplu, a rugat însoţitorul de vagon să o ajute pe tânără să treacă frontiera”, susţine sursa. Tudor Paladi, procurorul care investighează acest caz, ne-a comunicat că dosarul încă nu a fost pus pe rol şi nu poate să ne ofere detalii.

Diana Sanduleac spune că, pe moment, tânăra se află în Republica Moldova. „Ne-a mărturisit că vrea să rămână în ţară şi să-şi crească pruncul”, a menţionat Sanduleac.

Moldova, sursă pentru traficanţii de fiinţe umane

Conform ultimului raport al Guvernului SUA, Moldova continuă să fie o sursă importantă pentru traficanţii de fiinţe umane. Raportul arată că mai multe femei din R. Moldova sunt forţate să practice prostituţia în Turcia, Rusia, Cipru, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Kosovo, Israel, Liban, Italia, Grecia şi Ucraina. Problema este mai accentuată în regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul guvernului de la Chişinău.

Deşi executivul s-a implicat semnificativ în combaterea traficului de fiinţe umane şi a creat Comitetul naţional anti-trafic, nu a reuşit să demonstreze că depune eforturi suficiente pentru judecarea, condamnarea funcţionarilor implicaţi în traficul de persoane, se arată în raport.

În 2010, executivul a alocat aproximativ 50700 de dolari pentru finanţarea unui adăpost temporar pentru adulţi şi copii, victime ale traficului. Centrul este administrat în comun cu Organizaţia Internaţională a Migraţiei. În total, au fost identificate şi ajutate 159 de victime ale traficului.

Din cauza problemelor cu care se confruntă, pentru al doilea an consecutiv, Moldova este plasată în Grupul 2 al ţărilor aflate sub observaţie, alături de Afganistan, Azerbaidjan, Irak, Kazahstan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM  anunţă că 70% din victimele traficului de fiinţe umane sunt femei şi fete care, în mare majoritate, sunt forţate să practice prostituţia. 50% constituie minori care sunt exploataţi sexual.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)