Formuzal pierde teren în Găgăuzia

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrimarii celor mai importante localităţi din UTA Găgăuzia sunt categoric împotriva unui referendum privind separarea autonomiei de Republica Moldova

Miercuri, 21 mai, în timpul conferinţei sale de presă, başkanul Mihail Formuzal s-a încăierat cu oponentul său din regiune, ex-preşedintele raionului Vulcăneşti, Serghei Cernev. Acesta l-a învinuit pe oficialul de la Comrat de intenţia de a destabiliza situaţia din autonomie şi de tendinţe separatiste. Cum se văd lucrurile din autonomie? JURNAL a solicitat opiniile primarilor celor mai importante localităţi din UTA Găgăuzia despre acest conflict şi eventualitatea unui nou referendum cu privire la formarea aşa-numitei republici populare democrate găgăuze.

Gheorghi Boev, primarul de Cişmichioi, e de părerea că ambele părţi îşi au partea lor de vină, deşi, în ultimul timp, e tot mai dezamăgit de ceea ce face başkanul. „Cernev a fost de bună seamă omul lui Formuzal. Doar cu susţinerea acestuia a ajuns preşedinte al raionului. Formuzal i-a propus candidatura la această funcţie, l-a promovat mereu şi l-a prezentat ca pe un bun lider şi „om de treabă”. Cum a putut atunci deveni peste noapte personaj negativ? Noi, primarii, ne ocupăm de problemele concrete ale oamenilor şi başkanul trebuie de asemenea să se ocupe de cele ce ţin de competenţa sa. Să nu se implice politica mare, nu e de nasul lui. Umblă în ultimul timp cu promisiuni populiste. Anul trecut, a promis că Federaţia Rusă va contribui la majorarea pensiilor bătrânilor din autonomie şi n-a mai fost nimic. Acum ne asigură deja că vom avea gaz mai ieftin, o nouă poveste. Se ştie că oamenii noştri sunt, în mare, rusofoni şi rusofili. Formuzal mizează pe acest fapt, jucând pe sentimentele lor şi asta e incorect. Se apropie alegerile, atât başkanul, cât şi partidul său vor pleca, dar poporul va rămâne. Găgăuzii trebuie să trăiască aici mai departe. Nu face bine!”.

Elemente radicale

Gheorghi Kîrboba, primarul de Cioc-Maidan, a fost foarte prudent. Acesta a încercat să fie neutru, spunând că regretă foarte mult că persoane oficiale, cu autoritate în Găgăuzia, au ajuns să se certe în asemenea hal. Kîrboba consideră că la mijloc sunt jocuri politice murdare, care au drept scop să tensioneze în mod artificial situaţia social-politică în regiune. „Vă spun cu toată responsabilitatea că în regiunea noastră sunt elemente radicale, care aţâţă poporul la acţiuni provocatoare. Din fericire însă, oamenii s-au copt la minte şi nu-şi doresc nicidecum scenariul Ucrainei. Discut mereu cu oamenii din sat, ei sunt liniştiţi, cumpătaţi, deoarece vor să trăiască şi să muncească în pace pe acest pământ”.

Un nou referendum e inoportun

Valeri Kolioglo, primar de Copceac, una dintre cele mai mari localităţi din autonomia găgăuză, susţine că nu e la curent cu detaliile conflictului dintre Mihail Formuzal şi Serghei Cernev, însă „fiecare cetăţean are dreptul la propria opinie şi, într-o societate democratică, părerea fiecăruia urmează să fie auzită, dacă se încadrează în limitele bunului-simţ”.
Întrebat despre eventualitatea unui nou referendum privind declararea independenţei regiunii autonome, Kolioglo, după o scurtă pauză, a susţinut următoarele: „Nu cred că e cazul să se organizeze un astfel de referendum. E inoportun. După cum ştiţi, la 2 februarie curent, am organizat un referendum prin care poporul şi-a expus clar opţiunea. Găgăuzia trebuie să rămână parte integrantă a Republicii Moldova. Doar în cazul în care ultima îşi va pierde statalitatea, noi vom căpăta dreptul la autodeterminare”.

Fuga-i ruşinoasă, dar e sănătoasă

Primarul de Comrat, Nikolai Dudoglo, şi cel de Ceadîr-Lunga, Gheorghi Ormanji, tradiţional deja, evită să-mi răspundă la apelurile telefonice. În ultima discuţie, Dudoglo mi-a spus că nu comentează nimic la telefon şi că, dacă vreau să discut, merg la el în birou, iar Ormanji fuge de rupe pământul când dă de jurnaliştii de la Chişinău. Mai şiret e primarul de Etulia, Serghei Kuiudjuklu. De vreo trei ori a încercat trucul că, chipurile, e la volan şi să revin în 10-15 minute. Evident că nu mi-a mai răspuns. Am încercat şi eu un truc, să-l sun de pe alt număr. El însă, când a dat de mine, au invocat imediat defecţiuni tehnice, nu m-a mai auzit şi a închis telefonul.

„Întrebaţi oamenii de pe stradă”

Fiodor Terzi, actualul preşedinte al raionului Vulcăneşti: „Nu-l apăr nicidecum pe Formuzal, nu sunt susţinătorul lui, fiindcă nici el nu e de aur, dar insinuările lui Cernev nu sunt altceva decât o prostie, deşi sunt cât se poate de explicabile. El s-a deghizat într-un mare apărător al integrităţii RM pentru a sustrage atenţia opiniei publice de la dosarele sale de la procuratură. El, după cum se vede, are spete bune la nivel înalt, care îi dau sfaturi.
În ce priveşte referendumul, organizarea lui ar fi de asemenea un gest cât se poate de necugetat. Despre ce fel de independenţă şi republică populară şi democrată poate fi vorba, când raionul Vulcăneşti, de exemplu, e rupt de Comrat, de Ceadîr-Lunga, un teritoriu atât de peticit, mic, economic integrat şi dependent de Chişinău.
Ieşiţi în stradă şi întrebaţi pe orice trecător, pe orice om care gândeşte raţional şi înţelege situaţia în care ne aflăm. Toţi o să vă spună acelaşi lucru. Nu vrem altceva decât o bună funcţionare a legii cu privire la autonomia găgăuză, adoptată în 1994. Iar Cernev, odată ce a tăiat pneurile unor oficiali, trebuie să fie tras la răspundere, legea trebuie să funcţioneze pentru toţi la fel.
De ce Formuzal vrea să ne certe cu moldovenii?
Serghei Sapunji, primarul de Chirsova, un sat mare din Găgăuzia, mă asigură că cunoaşte cazul scandalos de la Etulia şi că fostul preşedinte de raion, Cernev, nu tocmai pe nedrept a lansat acuzaţii la adresa lui Formuzal. „În ultimul timp, în declaraţiile başkanului se fac auzite afirmaţii şi îndemnuri care provoacă îngrijorare. Cum se explică faptul că acest Formuzal, care a găsit limbă comună timp de şapte ani cu administraţia de la Chişinău, chiar şi cu Ghimpu, acesta decorându-l cu ordinul „Gloria muncii”, încearcă acum să ne certe cu moldovenii? Se apropie alegerile parlamentare, Formuzal ştie că nu va trece cu partidul lui slăbuţ şi caută să se agaţe de orice pai, fie şi făcând rău, dar numai să rămână la conducere”.
Întrebat dacă propunerea de organizare a unui nou referendum ar fi susţinută de găgăuzi, Sapunji s-a pronunţat categoric împotrivă. „Ieşind la referendum în februarie, găgăuzii s-au pronunţat referitor la vectorul geopolitic de dezvoltare a RM şi nicidecum pentru ieşirea din componenţa ţării sau crearea unei nu ştiu ce fel de republici populare democrate… Moldova e patria noastră, noi nu vom supravieţui în afara ei. Nu poate fi vorba în nici un caz de separare”.