Formuzal îl vrea pe Filat preşedinte

ALEGEREA PREŞEDINTELUI // Diacov: „Pe Filat îl prinde mai bine funcţia de premier”

Prim-ministrul RM Vlad Filat este sigur că preşedintele republicii va fi ales în această toamnă. Filat a abordat subiectul crizei politice în cadrul unei vizite de lucru pe care a făcut-o în oraşul Ceadîr-Lunga. „Statul nu va putea face faţă încă unei campanii electorale, care va bloca activitatea guvernării pentru minimum jumătate de an. Preşedintele va fi ales în această toamnă”, a spus încrezut Filat.

Svetlana COROBCEANU

Mihail Formuzal, başkanul Găgăuziei, i-a adus premierului un adevărat elogiu, spunându-i cât de potrivită este candidatura sa pentru funcţia de şef al statului. Mai mult, Formuzal i-a cerut lui Filat să-şi înainteze candidatura la funcţia de preşedinte al RM. „Sunteţi tolerant, muncitor, mie îmi vine uşor să lucrez cu dvs. În contextul evenimentelor care au loc astăzi în RM, am două rugăminţi: Prima: nu modificaţi Constituţia RM, deoarece aceasta poate fi modificată doar în situaţia în care există stabilitate economică şi politică. Şi a doua: în calitate de başkan al Găgăuziei, dar şi de cetăţean, vă mai rog să vă înainţaţi candidatura la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova”, a solicitat Formuzal.

Discursul său a fost întrerupt de aplauzele din sală. Başkanul a lăsat să se înţeleagă că, între alegeri anticipate şi modificarea acordului semnat de partidele din AIE, optează pentru modificarea acordului. „Toţi ştiu cât de dragă îmi este ideologia comunistă. Totuşi ţin cont de opinia electoratului care a votat acest partid şi nu văd nimic rău dacă va fi modificat acordul semnat de partidele AIE în cazul în care aceasta e singura soluţie pentru evitarea anticipatelor”, a mai spus Formuzal.

„Nu cred că Filat vrea să fie preşedinte”

Solicitat de JURNAL, preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a spus că, prin declaraţiile sale, Formuzal a vrut să-şi demonstreze loialitatea faţă de premier. „Formuzal a uitat în ultimul timp de problemele Găgăuziei şi face declaraţii politice. Cred că Filat, dacă vrea să devină preşedinte, poate să se descurce şi fără sfaturile lui Formuzal. Nu-i exclus că başkanul face astfel de declaraţii în schimbul spijinului material care i-ar permite să soluţioneze anumite probleme în Găgăuzia. În pofida discuţiilor din ultima vreme, nu cred că premierul vrea să fie preşedinte. Capacităţile şi caracterul lui Filat îi prind mai bine în funcţia pe care o deţine pe moment”, a spus Diacov.

În ceea ce priveşte scenariile care ar putea urma în cazul în care Curtea Constituţională (CC) va da aviz negativ demersului liderilor AIE prin care aceştia au solicitat stabilirea unui mecanism de alegere a preşedintelui ţării printr-o lege organică, Diacov s-a arătat ferm convins că aşa ori altfel preşedintele va fi ales în această toamnă. „Nu ne va rămâne decât să ne aşezăm la masa de discuţii. Există mai multe scenarii care trebuie discutate în cadrul AIE”, a declarat Diacov.

În aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale

Amintim că în interiorul alianţei de guvernare au avut loc o serie de declaraţii tăioase. Liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că acordul AIE poate fi modificat doar în cazul în care se va ajunge la o înţelegere separată între premierul Vlad Filat şi preşedintele interimar al RM Marian Lupu privind realizarea rocadei funcţiilor. Însă PLDM a anunţat că pledează pentru modificarea acordului de constituire a AIE pentru a găsi o candidatură acceptată şi de opoziţia comunistă.

Această dispută îşi va avea însă dezlegarea pe 20 septembrie, când CC se va pronunţa dacă Parlamentul poate sau nu stabili un mecanism de alegere a şefului statului printr-o lege organică care să nu admită dizolvarea repetată a legislativului.

 „O figură simbolică pentru o funcţie simbolică”

CC a solicitat avizul Comisiei de la Veneţia. Drept răspuns, Comisia a lăsat să se înţeleagă că nu este posibilă modificarea Constituţiei prin lege organică, însă doar CC este în drept să decidă dacă preşedintele poate fi ales printr-o lege organică cu mai puţin de 61 de voturi.

La întrebarea instanţei de la Chişinau dacă Parlamentul ar putea fi dizolvat în mod repetat din cauza aceluiași motiv –nealegerea preşedintelui –, Comisia de la Veneţia a răspuns că Constituţia RM nu doar permite, ci impune dizolvarea Parlamentul în mod repetat, dacă acesta se află în imposibilitatea de a alege noul preşedinte al ţării.

Totodată Comisia a lăsat să se înţeleagă că, pentru a depăşi criza, RM s-ar putea inspira din Constituţia Greciei, care permite o singură dizolvare a Parlamentului în caz de nealegere a şefului statului. Conform modelului grec, numărul de voturi necesare pentru alegerea preşedintelui este redus progresiv până la o majoritate simplă.

Preşedintele interimar Marian Lupu a declarat că, în cazul în care avizul CC va fi negativ, se va putea recurge şi la varianta unei candidaturi neutre la funcţia de preşedinte. Şi aceasta cu condiţia că, dacă persoana este apolitică, împuternicirile unui astfel de preşedinte să fie reduse. Lupu a lăsat să se înţeleagă că o parte din prerogativele şefului statului ar putea fi transferate Parlamentului, altele – Guvernului. „Se doreşte o figură simbolică? Dacă e o figură simbolică, atunci şi postul trebuie să fie simbolic”, a spus Lupu.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu