Forfotă mare la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret

Până duminică se va desfășura cea de-a XXI-a ediție a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, inaugurat pe 11 mai la Centrul Expoziţional „Moldexpo”. Ediţia curentă îi este consacrată lui Ion Creangă, de la nașterea căruia s-au împlinit 180 de ani.

Coordonatorul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret,dna Claudia Balaban subliniază că ”obiectivul principal al salonului este promovarea și popularizarea cărții pentru copii și tineret”. Potrivit domniei sale, în epoca digitalizării, Cartea rămâne ”instrumentul principal cu cu ajutorul căruia vom educa tinerele generații corect, în armonie cu valorile spirituale”.

110 edituri din 9 țări, prezente la Salon

La ediţia curentă a Salonului Internaținal de Carte pentru Copii și Tineret sunt reprezentate peste 110  edituri şi distribuitori de carte din 9 ţări: Republica Moldova, România, Franţa, Germania, China, Lituania, Polonia, Ucraina, Ungaria. Programul Salonului include lansări de carte, ateliere de creație și concursuri pentru copii, manifestări interactive, întruniri profesionale cu bibliotecari din mai multe țări, un forum al copiilor, laureaţi ai Concursului republican „Biblioteca – cheia succesului meu”. De asemenea, va fi oferită gratuit cartea-surpriză a salonului – ”Punguța cu doi bani” de Ion Creangă. Cititorii au ocazia să viziteze și o expoziție de grafică de carte pentru copii – ilustrații semnate de Victoria Rață, Olga Cazacu și Rodica Musteață.

Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret 2017 este organizat de Secţia Naţională a Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret (IBBY), Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” la Chişinău, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”,  Uniunea Editorilor  din Republica Moldova în colaborare cu Primăria municipiului Chişinău, Direcţia Cultură, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport Chişinău, Biblioteca Municipală ”B. P. Haşdeu” Chişinău, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova, Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova etc. Sunt invitate să participe și Centre Culturale, Ambasade ale diferitor ţări în Republica Moldova.

Salonul și-a format, de-a lungul anilor, un public al său

”Pe an ce trece, Salonul e vizitat de tot mai mulți consumatori de carte, mai ales sâmbătă și duminică e forfotă mare, vizitatorii vin cu familia, sălile sunt pline de copii, de la bebeluși până la adolescenți și maturi”, a povestit pentru Jurnal de Chișinău Eugenia Bejan, director adjunct al Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”. Pentru domnia sa, cea mai mare bucurie este să vadă nu doar elevi, copii aduși organizat de către pedagogi, dar și mici cititori care vin din proprie inițiativă și au curiozitatea de a afla ce cărți noi au apărut, de a-și alege o carte pe placul lor. ”În ultimii ani observ că s-a format un public al Salonului, sunt părinți și copii ce se pregătesc din timp și vin să procure anumite cărți, care îi interesează, de care au nevoie. Ritmicitatea, faptul că evenimentul are loc sistematic, în fiece primăvară, au impact asupra publicului, Salonul este în ascensiune”, afirmă Eugenia Bejan, menționând că e foarte importantă și comunicarea directă dintre cititori și scriitori.

Ediția din acest an propune multe titluri noi, concursuri, proiecte transfrontaliere precum BookStore.md, formule inedite de concepere și realizare a cărții pentru copii. Bunăoară, în premieră absolută, la Salon va participa și o mică ilustratoare a cărții ”Caruselul primăverii”, Teodora Vasiliu, 5 ani, această apariție editorială fiind o dovadă că și copiii pot fi coautori ai cărților destinate celor mici.

În finalul Salonului, vor fi acordate numeroase premii și mențiuni, luându-se în cosiderare și rezultatele Topului cărţii pentru copii – 2016.

 

Irina Nechit

The following two tabs change content below.
Irina Nechit

Irina Nechit