Fondul de suţinere a radiodifuzorilor – mărul discordiei acestora

Fondul de susţinere a radiodifuzorilor, instituit de CCA, nu este utilizat în scopul susţinerii radiodifuzorilor, ci pentru plata servicilor acestora şi deplasările peste hotare ale membrilor CCA, susţin conducătorii mai multor instituţii media, o parte dintre care au datorii de zeci de mii de lei faţă de acest fond.

La rândul său, Gheorghe Gorincioi, preşedintele CCA, a declarat pentru JURNAL că, dacă ar fi voia sa, dânsul ar lichida fondul în cauză pentru că suma, în loc să vină în sprijinul radiodifuzorilor, a dus la apariţia mai multor disensiuni.

“Dacă oferim o sumă în susţinerea unei instituţii media, celelalte se întreabă de ce nu le oferim şi lor. Am vrut să organizăm concursuri de programe autohtone produse de radiodifuzori, dar a apărut gâlceavă. Personal aş pleda, la modificarea Codului Audiovizualului, pentru scoaterea acestei taxe”, a precizat Gorincioi.

Svetlana Corobceanu

Datorii supărătoare

La finele primului semestru al anului curent, 31 de instituţii specializate în domeniul radiodifuziunii datorau bani Fondului de susţinere a radiodifuzorilor. Regulamentul privind gestionarea Fondului prevede că sursele din acesta pot fi cheltuite, nu în ultimul rând, în scopul finanţării producerii emisiunilor de interes social, cultural, educativ. Totodată acesta poate fi folosit şi în scopul de a stimula radiodifuzorii, prin organizarea concursurilor de programe autohtone cu decernare de premii. Asemenea cheltuieli însă n-au fost operate.
Pe parcursul anului 2009, în acest Fond au fost acumulaţi circa 1 milion 347 mii lei, dintre care 1 milion 235 mii lei constituie taxa de 1 % din cifra de afaceri anuală a radiodifuzorilor, adică din profitul provenit din publicitate.
În septembrie 2009, CCA a decis să utilizeze o parte din suma acumulată pe parcursul a doi ani, de circa 2 291, 9 mii lei, la procurarea echipamentului tehnic pentru un centru de monitorizare. Deşi în martie, anul curent, urmau a fi finisate ultimele lucrări, până în prezent centrul încă nu este funcţional.
O altă parte din Fondul de susţinere a radiodifuzorilor a fost utilizată pentru plata mărfurilor şi serviciilor CCA, 55,4 mii lei pentru deplasările peste hotare ale membrilor CCA, precum şi pentru onorarea obligaţiilor faţă de organismele şi structurile internaţionale specializate în domeniul audiovizualului, cum ar fi EPRA.

Dubla impozitare

Asociaţia Presei Electronice APEL a atenţionat membrii CCA că pentru dotarea tehnico-materială a instituţiei ar fi trebuit să fie prevăzute mijloace în bugetul anual al CCA oferite sub formă de subvenţii de stat. Membrii societăţii civile au atenţionat totodată opinia publică în legătură cu acumularea taxei de 1 % că se atestă o dublă impozitare a radiodifuzorilor, din moment ce subvenţiile de stat, ca parte a bugetului CCA, provin şi ele din impozitele achitate de radiodifuzori. Aceste observaţii însă nu au fost luate în consideraţie de membrii CCA.

Constantin Marin, preşedintele Companiei Teleradio-Moldova, a declarat pentru JURNAL că Fondul de susţinere a radiodifuzorilor ar trebui să fie cu adevărat un fond care să vină în susţinerea celor care îl constituie. “Compania Teleradio-Moldova are datorii pe parcursul ultimilor doi ani faţă de acest Fond. 1% din cifra de afaceri este o sumă mare pentru companie, dacă ne bazăm pe faptul că anul trecut instituţia a înregistrat o cifră de afaceri de circa 15 milioane de lei. 1 % din această sumă nu este puţin”, a precizat Constantin Marin.

La rândul său, Efim Bârdan, director al Albasat TV, a declarat că taxa de 1% din profitul din publicitate nu este o sumă mică pentru instituţia sa. “Este necesar un astfel de fond, dar modul în care este gestionat până acum acesta nu cred că ne favorizează pe noi, radiodifuzorii, ba chiar ne pune în dificultate”, a menţionat el. Directorul postului de radio “Vocea Basarabiei”, Veaceslav Ţâbuleac, susţine că nu cunoaşte scopul formării acestui fond şi modul în care este gestionat acesta. “Vocea Basarabiei nu este afectată de această taxă pentru că nu avem volumul de publicitate care se plasează inechitabil în cadrul instituţiilor şi al unor grile de programe concepute în afara hotarelor ţării. Din acest considerent, nu suntem afectaţi de taxa de 1% din profit, dar, din câte cunosc, acest Fond de susţinere a radiodifuzorilor rămâne a fi necunoscut şi netransparent pentru majoritatea celor care contribuie la completarea lui”, a spus el.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu