Fondul de rezervă, partajat pe criterii politice

guvern.foto guvernDin circa 20 de milioane de lei, primarilor membri ai PLDM le-a revenit 47% din resursele financiare alocate, primarilor PDM – 39%, PL şi PCRM – câte 4%

Un studiu realizat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă arată că Guvernul a alocat anul trecut bani din Fondul de rezervă consiliilor raionale după criterii politice. Potrivit autorilor studiului, alocaţiile în localităţi au avut la bază trei acte normative aprobate de executiv, dintre care două au fost aprobate în decembrie, adică la finele anului bugetar.

La repartizarea mijloacelor în localităţi, din cei circa 20 de milioane de lei, primarilor membri ai PLDM le-a revenit 47% din resursele financiare alocate, primarilor PDM – 39%, primarilor PL şi PCRM – câte 4%. În localităţile conduse de primari care au candidat independent la alegeri au fost alocate 6% din această sumă.

Bani cheltuiţi în grabă

Studiul mai atrage atenţia asupra faptului că cea de-a treia decizie a fost aprobată de guvern pe 26 decembrie 2013, cu câteva zile înainte de încheierea anului bugetar. Circa 20 de milioane de lei au fost alocaţi consiliilor raionale pentru achitarea unor datorii la lucrările efectuate la obiectivele de importanţă socială, culturală şi de mediu.

Această sumă constituie 35 la sută din totalul sumelor repartizate din Fondul de rezervă sau 98 la sută din alocaţiile oferite administraţiilor locale. Efectuarea transferului la finele anului se explică prin faptul că soldul neutilizat din Fondul de rezervă nu se transferă pentru a fi utilizat în anul următor, ci se restituie în bugetul de stat.

Actul guvernamental a intrat în vigoare pe 27 decembrie, ziua publicării în „Monitorul Oficial”. Astfel, în patru zile, Ministerul Finanţelor trebuia să reuşească să transfere banii consiliilor raionale, aceştia să-i transfere în primării şi, la rândul lor, primarii trebuia să reuşească să achite antreprenorilor, în caz contrar, banii trebuia restituiţi în buget.

„Cu unele eforturi, banii au ajuns la destinaţie”

Pe ultima sută de metri, au fost alocaţi 6 milioane de lei, pentru reparaţia Spitalului din raionul Călăraşi. „Au fost făcute mai multe demersuri pe parcursul anului 2013, dar am primit răspuns abia la sfârşit. Totuşi, cu unele eforturi, s-a reuşit ca aceşti bani să ajungă la destinaţie. Noi am fost satisfăcuţi că măcar aşa s-a rezolvat problema”, spune vicepreşedintele raionului Călăraşi, Vasile Timofti (PDM).

În ce priveşte faptul că, la partajarea sumelor, se ţine cont de criteriul politic, neagă că acest lucru s-ar răsfrânge şi asupra raionului pe care îl reprezintă. Directorul spitalului e consilier orăşenesc, membru al PCRM. Între timp, a început să susţină PLDM, pe când în fruntea raionului stă un democrat.

„Indiferent de aceste nuanţe, spitalul este al oamenilor. S-au făcut reparaţii capitale şi ne bucurăm că au fost alocaţi bani ca să acoperim datoria”, mai spune Timofti. Pentru a-şi argumenta spusele, aduce ca exemplu cazul primăriei Cobăieşti, condusă de un primar comunist. Autorităţile raionale au luat bani de la primăriile conduse de democraţi şi liberal-democraţi şi le-a alocat acestei primării pentru construcţia apeductului. „Noi, cei din teritoriu, chiar dacă mai sunt unele disensiuni, reieşim din necesităţile oamenilor în primul rând”, mai spune el.

Perpetuarea unei practici comuniste

Preşedintele raionului Cantemir, Andrei Malaşevschi, fost membru PLDM, acum neafiliat politic, consideră că în RM există totuşi tendinţa de a împărţi resursele financiare după criterii politice. „În linii generale, există tendinţa de a aloca sursele financiare către primăriile în fruntea cărora sunt reprezentanţi ai partidelor aflate la guvernare, democraţi sau liberal-democraţi, mai ales în 2014, un an electoral.

S-a schimbat însă situaţia faţă de 2012. În 2013, au beneficiat de anumite surse de bani şi primăriile care sunt conduse de comunişti. Noi, reprezentanţii Consiliului raional Cantemir, ne străduim să alocăm mijloace în primăriile unde nu ajung bani din bugetul de stat, pentru a restabili cât de cât echitatea.

Şi în perioada când era Partidul Comuniştilor la putere se simţea această discriminare. Asupra oamenilor de rând însă n-ar trebui să se răsfrângă acest lucru”, mai spune Malaşevschi.

Petru Ursachi (PCRM), vicepreşedintele raionului Briceni, împărtăşeşte aceeaşi opinie, că banii ajung în localităţi reieşind din ce partid face parte primarul. Cele mai mari sume se alocă în primăriile conduse de liberal-democraţi şi democraţi. „Se făcea şi pe timpul comuniştilor, dar n-a fost chiar aşa”, consideră acesta.

În 2013, din cele 34 solicitări de alocare a mijloacelor financiare din Fondul de Rezervă primite de către Ministerul Finanţelor, 23 au fost susţinute, 10 respinse și unul susținut cu rezerve. De asemenea, nu au fost aprobate acte normative, care prevăd cheltuieli „neprevăzute”, precum: cheltuieli „confidenţiale”, acoperirea cheltuielilor de tratament peste hotare, ajutor financiar acordat asociaţiilor obşteşti.

Comparativ cu anii precedenți s-au redus cheltuielile pentru diferite manifestări și conferințe, premii, medalii, servicii de avocatură și judecată, ajutoare umanitare. În schimb, s-au majorat cheltuielile pentru acordarea de ajutoare pentru atenuarea impactului situațiilor excepționale, dar și pentru construcții și obiective de infrastructură.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu