Folkistul Ducu Bertzi, colaborator al Securităţii?


Un document CNSAS îl prezintă pe cântăreţul Ducu Bertzi ca informator al Securităţii, pe motiv că şi-a pus garsoniera, în care locuia în 1988, la dispoziţia unor ofiţeri şi că a dat o notă informativă despre un cetăţean străin. Folkistul recunoaşte legătura sa cu Securitatea, dar atrage atenţia că nu este vinovat de niciun act de poliţie politică.

Într-un interviu acordat publicaţiei „Puterea”, Ducu Bertzi discută despre dosarul de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), instituţie care l-a informat, săptămâna trecută, că numele său apare într-un document care atestă colaborarea sa cu serviciul comunist.

„În aprilie 1988, lucram la Fabrica de Componente Nucleare, am fost contactat de ofiţerul de securitate al întreprinderii, îl ştiam toţi, şi mi s-a cerut să pun la dispoziţia Securităţii garsoniera în care locuiam. Securitatea Municipiului Bucureşti, prin ofiţerul de la întreprindere, îmi cerea uneori cheia de la garsonieră în timp ce eram la serviciu”, declară Bertzi, citat de „Puterea”.

Folkistul precizează, însă, că nu ştie ce anume se petrecea în garsoniera lui în timpul în care ofiţerii făceau uz de ea. Dosarul CNSAS în care apare numele adevărat al artistului, Alexandru Bertzi, prezintă şi o notă informativă pe care acesta a semnat-o cu privire la un cetăţean străin. „În aprilie 1989, fiind şi eu supravegheat, (…) am fost contactat de acelaşi ofiţer care mi-a spus că este foarte supărat pe mine, pentru că s-a aflat că am legătură cu doi diplomaţi străini şi nu am raportat acest lucru organelor de Securitate”, povesteşte folkistul. Potrivit acestuia, era vorba de doi funcţionari de la o ambasadă: „Îi cunoşteam şi îmi erau prieteni încă de la sfârşitul anilor ’70, de când activam în Grupul Song”.

Ameninţat cu acuzaţii de spionaj împotriva sa dacă refuză colaborarea, Bertzi a semnat o notă informativă referitoare la unul din diplomaţi. Artistul atrage atenţia că şi-a dat semnătura pe un singur astfel de document: „Una singură, la 25 aprilie 1989, care viza exclusiv pe cetăţeanul străin, notă în care am spus că acesta este un om aşezat, liniştit, neinteresat de problemele sociale, economice sau politice din ţara noastră”.

Deşi a recunoscut legătura cu structura comunistă a regimului ceauşist, Ducu Bertzi precizează că nu poate fi acuzat de poliţie politică, fapt pe care intenţionează să-l demonstreze în instanţă. „Vreau să demonstrez judecătorilor că nu am făcut niciodată poliţie politică şi în acest fel să se încheie o dată pentru totdeauna ce mi-au făcut mie aceşti oameni care m-au urmărit şi şantajat într-o perioadă a vieţii mele”, a conchis artistul, potrivit publicaţiei „Puterea”. (adevarul.ro)