Focşa verifică o agenţie funcţională

Până în 2009, Ministerul Culturii a finanţat o instituţie fantomă

Ministerul Culturii efectuează primul audit al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din 2006. Un control, consideră Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei, era necesar în perioada 2006-2009, când Agenţia a fost nefuncţională.

Vadim VASILIU

Pe 25 ianuarie, Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor din cadrul Ministerului Culturii, a participat la o conferinţă intitulată „Injustiţia, incompetenţa şi corupţia atacă patrimoniul cultural şi monumentele de istorie”. În cadrul conferinţei, au fost divulgate acte de corupţie săvârşite de Ministerul Culturii, constând în eliberarea unor acte permisive privind demolarea monumentelor de stat.

În dimineaţa zilei de 26 ianuarie, Victor Răileanu, responsabil de auditul intern în cadrul Ministerului Culturii, a înmânat lui Ion Ştefăniţă ordinul ministrului Culturii în care este prevăzut ca în următoarele zile Agenţia să fie verificată la capitolul eficienţa cheltuielilor mijloacelor financiare şi eficienţa de lucru a instituţiei. Ştefăniţă spune că nu are obiecţii faţă de acest control doar că, în mod surprinzător, auditul coincide cu mai multe neînţelegeri apărute între Agenţie şi instituţia ierarhică superioară – Ministerul Culturii.

Instituţie fantomă timp de trei ani

Ion Ştefăniţă consideră că acest control era necesar încă în 2009. Până atunci, Agenţia a fost o instituţie fantomă timp de trei ani în care s-au perindat cinci directori. Tot Ştefăniţă ne-a declarat că angajaţii Ministerului Culturii erau angajaţi şi în cadrul Agenţiei. „Nu era clar care este finalitatea instituţiei. Din 25 septembrie 2006, când a fost aprobată hotărârea de guvern privind instituirea agenţiei, până în 2009, nu a avut loc nicio activitate. Când am venit la Agenţie, nu era nicio arhivă care să reflecte activitatea acesteia. Când l-am rugat pe ultimul director să-mi prezinte un raport, acesta mi-a expediat doar o frază. La agenţie a fost doar arhiva de contabilitate. În rest, nimic. Regretăm faptul că Ministerul de atunci a finanţat o instituţie fantomă”, a declarat Ion Ştefăniţă.

Contactat de JURNAL, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a confirmat că Agenţia, până la sfârşitul anului 2009, când directorul acesteia a devenit Ion Ştefăniţă, a fost o instituţie fantomă, finanţată din banii contribuabililor.

Jurnal TV a periclitat ancheta!

Şeful serviciului pentru audit intern, Victor Răilean, a declarat pentru JURNAL că auditul Agenţiei nu este unul extraordinar, ci unul programat încă din decembrie şi vizează şi alte instituţii subordonate Ministerului Culturii.

Cu toate acestea, Victor Răilean spune că este angajat din septembrie 2011 şi nu ştie dacă Agenţia a mai avut un audit sau nu. Tot Răilean nu a putut să ne explice de ce Agenţia nu a fost supusă unui audit până în 2009, când aceasta nu a fost funcţională.

Deşi iniţial rezultatele auditului urmau să fie făcute publice pe 1 februarie, Victor Răilean ne-a relatat că ancheta se va desfăşura până pe 15 februarie.

În ordinul de prelungire a anchetei emis de ministrul Focşa este specificat că implicarea angajaţilor televiziunii a cauzat întreruperea procesului de monitorizare. „Consider că acest audit a venit ca reacţie la politica pe care o are Agenţia în domeniul în care îl administrează. Rămâne să vedem cu ce se va finaliza acest control de audit”, spune Ion Ştefăniţă.

CCCEC se autosesizează?

Pe 1 februarie, Centrul de Combatere a Corupţiei şi Crimei Organizate a trimis Agenţiei o scrisoare prin care solicită oficial informaţii privind cazurile de distrugere şi prejudiciere a integrităţii monumentelor istorice. Solicitată de JURNAL, Victoria Timuş, reprezentanta serviciului de presă al CCCEC, ne-a explicat că scopul solicitării constă în evaluarea şi analiza situaţiei create privind demolarea şi reconstrucţia clădirilor incluse în Registrul monumentelor din RM ocrotite de stat. În cazul depistării încălcărilor, CCCEC se va autosesiza. În acelaşi timp, potrivit serviciului de presă, cererea CCCEC nu are nicio legătură cu auditul intern.

 

The following two tabs change content below.