Focşa ştie la cine va ajunge Circul?

Situaţia Circului din Chişinău este hotărâtă în instanţe de către judecători specializaţi în luarea de decizii în favoarea lui Vlad Plahotniuc

Ministrul Culturii Boris Focşa promite că, până la finele acestui an, chişinăuenii vor avea parte de reprezentaţii pe arena Circului din mun. Chişinău, instituţie care nu mai funcţionează de aproape un deceniu. Şi asta chiar dacă Ministerul Culturii a fost înlăturat de la gestionarea patrimoniului Circului printr-o decizie judecătorească prin care este demarat procesul de insolvabilitate a acestuia.

Nu mai puţin straniu este că SA „Circul din Chişinău” cu terenuri aferente de circa 2,8 ha şi cu o suprafaţă a încăperilor de 8117 de metri pătraţi este declarată insolvabilă din cauza unei datorii de numai 14 mii de lei pe care instituţia le-ar fi acumulat faţă de doi paznici Leonid Borovicov şi Vasile Ţarigradschi, restanţă la salariu pe care aceştia luptă de câţiva ani s-o obţină prin instanţa de judecată.

Doi paznici au cerut insolvabilitatea

Prima oară, cei doi paznici s-au adresat cu o cerere în care au solicitat intentarea procesului de insolvabilitate faţă de SA „Circul din Chişinău” la 24 februarie 2012. Pe atunci, preşedintele Curţii de Apel Economice, Aureliu Colenco, a admis cererea şi a dispus în mare grabă intentarea procedurii de insolvabilitate a Circului numind, totodată cu abateri de la legislaţie, un administrator provizoriu. Reprezentanţii Circului au contestat decizia la CSJ. La 6 iunie 2012, CSJ a casat încheierea Curţii de Apel Economice şi a remis cauza la Curtea de Apel Chişinău. La 4 septembrie 2012, Curtea de Apel Chişinău a admis spre examinare cererea depusă de cei doi foşti angajaţi ai Circului cu privire la intentarea procedurii de insolvabilitate.

La 19 septembrie 2012, SA „Circul din Chişinău” a contestat cu recurs decizia Curţii de Apel Chişinău la CSJ, solicitînd  casarea încheierii, şi remiterea cauzei spre rejudecare.

La 31 octombrie Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, din componenţa căruia au făcut parte Nina Cernat, Iuliana Oprea şi Vasile Ignat, a menţinut însă încheierea Curţii de Apel Chişinău, decizia fiind irevocabilă. Prin decizia judecătorului Curţii de Apel Chişinău, Grigore Zubatîi, administrator al Circului din partea creditorilor este numit Iurie Ispas.

S-au răzgândit, dar judecătorul le-a ignorat cererea

La insistenţa juriştilor de la Ministerul Culturii, la 2 noiembrie 2012, Ţarigradschi şi Borovicov au depus cereri la Curtea de Apel Chişinău prin care au solicitat încetarea procedurii de insolvabilitate. „Noi am pornit în şagă procesul, în speranţa că ne vom recupera datoriile. Nu ne-am propus neapărat ca Circul să fie declarat insolvabil şi după două luni bunurile acestuia să fie scoase la licitaţie. După ce ne-am consultat cu reprezentanţii MC, am ajuns la o înţelegere amiabilă şi Borovicov şi Ţarigradschi, cărora le-am oferit consultaţii, şi-au retras cererile”, ne spune Liliana Cobzaru, cea care în trecut a ocupat funcţia de jurist al Circului.

Pe 20 noiembrie însă, instanţa în persoana aceluiaşi judecător a emis o încheiere prin care ignoră solicitarea celor doi. „În decizia judecătorului se spune că instanţa respinge cererea „cu privire la schimbarea administratorului”. Noi nu am cerut schimbarea administratorului, ci încetarea procedurii de insolvabilitate. Tot atunci, Grigore Zubatîi a luat decizia de a deschide procedura de insolvabilitate”, a mai declarat pentru JURNAL, Liliana Cobzaru.

Doresc acapararea Circului

La 11 decembrie, SA „Circul Chişinău”, în persoana fostului director, a contestat decizia din 20 noiembrie la Curtea Supremă de Justiţie. Până în prezent încă nu au un răspuns.

Pe lângă Ţarigradschi şi Borovicov mai sunt vreo 20 de angajaţi faţă de care Circul are o datorie de circa 200 de mii de lei, majoritatea sunt paznici care au păzit patrimoniul instituţiei. Treptat, din cauza problemelor legate de remunerare, aceştia au plecat. „Azi, nimeni nu mai păzeşte bunurile Circului şi acestea sunt furate în toate părţile. Conform Legii insolvabilităţii, noi, cei faţă de care Circul are datorii, suntem datori până la 13 ianuarie să ne înaintăm pretenţiile prin care susţinem poziţia de insolvabilitate a Circului. Suntem între două focuri – nu ne dorim să facem jocul neînţeles al cuiva, ca bunurile Circului să fie vândute pe nimic şi, în acelaşi timp, am dori să ni se întoarcă datoriile”, ne mai spune Cobzaru căreia SA „Circul Chişinău” îi datorează 40 de mii de lei.

Aceasta a mai precizat că Circul a fost expus la privatizare a doua oară în octombrie 2012. În ce priveşte un potenţial concurs investiţional, despre care vorbea la sfârşitul anului ministrul Focşa, Cobzaru tratează cu scepticism faptul că cineva va dori să investească peste 100 de milioane de lei în acest proiect. „Este o schemă folosită şi la alte instituţii. Cei care se antrenează şi câştigă concursul investiţional, ulterior nu-şi onorează obligaţiunile, imobilul degradează şi este cumpărat pe nimic. Cu cât va fi privatizat mai târziu Circul, cu atât valoarea lui va scădea mai mult. Cineva doreşte să-l acapareze pe bănuţi”, susţine ea.

 

Reprezentantul ministerului nu are acces pe teritoriul Circului

Şeful secţiei juridice a Ministerului Culturii, Ion Rusu, ne-a informat că CSJ încă nu a emis o decizie la solicitarea SA „Circul Chişinău” . „Pe moment, patrimoniul Circului este gestionat de administratorul numit de instanţă, adică Iurie Ispas. Totodată, avem reprezentantul ministerului, Andrei Locoman, fostul director al TEI, care are misiunea de a efectua un raport de evaluare a infrastructurii instituţiei, dar care, din motive neînţelese, nu are acces în incinta Circului”, a spus el.

Solicitat de JURNAL, Locoman ne-a spus că orice încercare a sa de a pătrunde pe teritoriul Circului sau de a lua legătura cu Ispas şi cu Valeriu Guşciuc vicedirectorul SA „Circul Chişinău” este soldată cu eşec. „Misiunea mea e de a monitoriza corectitudinea gestionării patrimoniului de către aceştia, dar mi s-a interzis să intru acolo. Nu este clar cu ce se ocupă, ce întreprind aceştia pe teritoriul Circului. Au fost convocaţi ieri la minister. Astăzi, o comisie formată din reprezentanţi ai ministerului urmează să ne deplasăm la Circ unde ne vom întruni cu administratorul şi angajaţii numiţi de acesta. Vom efectua o inventariere a bunurilor, un raport de evaluare a infrastructurii Circului pe care urmează să-l prezentăm guvernului şi Agenţiei Proprietăţii Publice. Pe moment, nimeni nu ştie ce se face pe teritoriul Circului”, a mai spus Locoman.

De patru ani se judecă să-şi vadă salariul

Valeriu Guşciuc ocupa funcţia de vicedirector al Circului, fiind numit de SA „Circul Chişinău” în funcţie, în care statul deţine peste 80 la sută din acţiuni. „Deşi este angajat să apere interesele statului, în procesuld e judecată care a avut loc pe 20 noiembrie Guşciuc a declarat că instituţia este insolvabilă. Din câte ştiu, Circul oferă câteva spaţii unor firme în chirie. Când el a făcut această declaraţie, persoanele care cereau insolvabilitatea cereau doar 14 mii de lei. Nu este o sumă mare pe care Circul n-ar fi putut-o achita, dacă se dorea acest lucru”, a mai spus Locoman.

La solicitarea JURNALULUI, Vasile Ţarigradschi, paznicul căruia Circul îi datorează şapte mii de lei, ne-a spus verde în ochi că deja „s-a încurcat în termenii şi sfaturile juriştilor”. Omul pronunţă cu greu cuvântul „insolvabilitate”, şi nu mai ştie bine acum la ce etapă este procesul. „De patru ani merg prin instanţe. N-am cheltuit chiar mult, vreo 200 de lei, sunt pensionar, nu plătesc în transportul  public. Deja nu mai ştiu cum se va finaliza acest proces, dar nu prea cred că voi vedea cei 7000 de lei”, ne mai spune acesta.

(Citiţi continuarea în ediţia următoare a JURNALULUI)

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu