Focşa ştie la cine va ajunge Circul? (2)

Administratorul Iurie Ispas ştie sunt deja businessmeni interesaţi de cumpărarea Circuluila un preţ real de 25-35 de milioane de lei

Vineri, în incinta Circului, s-au întrunit, pentru prima oară după două luni de la demararea procedurii de insolvabilitate, reprezentanţii Ministerului Culturii (MC) şi administratorul numit de instanţa de judecată responsabil de gestionarea patrimoniului instituţiei. Aceştia au luat act de starea clădirii care acum un deceniu încă mai găzduia sub cupola sa publicul şi artiştii.

Geamuri sparte, gheţuş, zăpadă în centrul manejului, fotolii arse şi urme ale focurilor la care s-au încălzit boschetarii. „Ştiam din presă că situaţia este gravă, dar e strigător la cer ce am văzut. Dacă vom dori pe viitor un circ, cred că e nevoie de mai mult de 100 de milioane de lei”, a declarat pentru JURNAL reprezentantul MC, Andrei Locoman. Ministrul Culturii, Boris Focşa, declara anterior că ar fi nevoie de circa 100 de milioane de lei pentru resuscitarea instituţiei.

Deşi MC ar fi trebuit să se arate interesat de paza patrimoniului, statul deţinând peste 83 la sută din acţiuni în SA „Circul din Chişinău”, restul fiind acţiuni de tezaur, clădirea a fost lăsată de izbelişte. În ultimii ani, aici au fost demişi toţi paznicii – 18 persoane – care s-au adresat ulterior, din cauza restanţelor salariale, în judecată. Doi dintre aceştia au solicitat insolvabilitatea. Instituţia, deşi are un patrimoniu de milioane, a fost declarată în incapacitate de plată pentru o datorie de 14 mii de lei. După mai multe tratative cu juriştii MC, la 2 noiembrie 2012, cei doi paznici, Leonid Borovicov şi Vasile Ţarigradschi, şi-au retras cererile, solicitând încetarea procedurii de insolvabilitate. Judecătorul Curţii de Apel Chişinău, Grigore Zubatîi, a ignorat însă cu bună ştiinţă solicitarea lor, numindu-l ca administrator din partea creditorilor pe Iurie Ispas. Dosarul în care au cerut încetarea insolvabilităţii se află pe moment la CSJ.

Relevăm că numele judecătorului Grigore Zubatîi figurează în mai multe dosare de rezonanţă în care a luat decizii în favoarea firmelor prim-vicespicherului Parlamentului, Vlad Plahotniuc, cum ar fi: dosarul insulelor din parcul „La izvor” sau dosarul terenului de pe str. Melestiu nr. 9. În cadrul ultimului dosar, Zubatîi a luat o hotărâre prin care a obligat autorităţile locale să vândă jumătate de hectar la un preţ de nimic firmei „Finpar Invest” SRL, condusă de apropiaţi ai controversatului om de afaceri.

„Există oameni de afaceri cointeresaţi”

Solicitat de JURNAL, Iurie Ispas menţionează că vede două soluţii pentru resuscitarea Circului: transmiterea acestuia în posesia municipalităţii ori privatizarea „la un preţ real”, adică de două–trei ori mai mic decât preţul pe care l-au stabilit reprezentanţii MC. „Am discutat cu directorul Agenţiei Proprietăţii Publice (APP), în a cărei proprietate directă se află edificiul, să găsească evaluatori care ar stabili preţul real al bunului. Am invitat experţi de la Camera de Comerţ şi Industrie care au evaluat patrimoniul circului la circa 25–35 milioane de lei. Ştim deja că s-ar găsi businessmeni cointeresaţi de această tranzacţie. MC şi APP propun însă să fie scoase la licitaţie acţiunile, ceea ce presupune un preţ de circa 80 de milioane de lei. Nu cred că cineva ar dori să achite acest preţ”, afirmă prevăzător Ispas.

În privinţa celor doi paznici care au solicitat încetarea procedurii de insolvabilitate, Ispas consideră că aceştia sunt manipulaţi. „S-au speriat. Ca administrator, am dreptul să cer compensaţii de la persoanele care au solicitat insolvabilitatea. Conform legii, ar trebui să-mi plătească vreo 5000 de lei. Dar eu le-am spus că n-am pretenţii. Sunt în pierdere, dar am venituri din alte afaceri. Sunt două foste angajate ale Circului în spatele lor. Eu însă nu apăr interesele nimănui. Judecătorul nu avea motive să dea curs solicitării lor”, a mai spus Ispas. Acesta califică drept „idee năstruşnică” declaraţia ministrului Focşa că, până la finele anului, pe arena Circului ar putea avea loc spectacole.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu