FMI prognozează o creșetere economică de 3,5%

By Editor Moldova.ORG

Fondul Monetar Internațional a estimat creșterea economică pentru anul curent la 3,5%. Principalul motiv al acestei prognoze este încetinirea creșterii în sectorul agricol. În 2015 de așteaptă o creștere de 4,5%. Concluziile au fost publicate în raportul FMI “World Economic Outlook”.

Prognozele Ministerului de Economie pentru anul curent sunt de 4%, a BERD-ului de 3,5% iar a Băncii Mondiale de 2%. Anul trecut PIB-ul Moldovei a înregistrat o creștere de 8,9%.

În ce privește economia mondială, tensiunile din Ucraina cu certitudine sunt în defavoarea creșterii economice. Potrivit raportului “сonsolidarea relansării economiei mondiale după marea recesiune este evidentă însă creşterea nu este încă una solidă în întreaga lume şi există în continuare riscuri la adresa perspectivelor economice”. Criza din Ucraina şi tensiunile cu Rusia vecină ar putea afecta activitatea economică prin creşterea aversiunii faţă de risc în rândul investitorilor sau prin perturbarea producţiei şi transportului de gaze naturale şi petrol, scrie capital.ro.

În aceste condiții prognoze pentru Ucraina experții nu au făcut. Iar Produsul Intern Brut mondial ar urma să crească cu 3,6% în 2014 şi cu 3,9% în 2015, ceea ce reprezintă un recul de 0,1 puncte în ambele cazuri comparativ cu precedentele estimări publicate în luna ianuarie a acestui an, scrie capital.ro.

Știrea FMI prognozează o creșetere economică de 3,5% a apărut pe Moldova.org.

Sursa: diaspora.moldova.org