FMI despre „Amnistia fiscală”: „Legea vine în contradicţie cu programul autorităţilor susţinut de FMI”

După ce Banca Mondială a venit cu o reacţie la Legea privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, declarând că aceasta conţine o serie de riscuri de integritate despre care a atenţionat Guvernul R. Moldova încă acum o săptămână, oficiul de la Chişinău al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a reacţionat de asemenea, scrie jurnal.md.

Reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan, atenţionează că proiectul de lege, în forma curentă, ar duce la „periclitarea măsurilor de combatere a corupţiei şi ar pune piedici în lupta cu spălarea banilor şi fraudele”. „Principiile care stau la baza proiectului de lege privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală vin aparent în contradicţie cu obiectivele trasate în programul de reforme economice al autorităţilor susţinut de FMI. Proiectul de lege, în forma curentă, ar duce la periclitarea măsurilor de combatere a corupţiei şi ar pune piedici în lupta cu spălarea banilor şi fraudele. Vom continua dialogul cu autorităţile pentru a identifica posibilităţile de aliniere la iniţiativele legislative cu obiectivele asumate în cadrul programului”, este declaraţia FMI.

„Experienţa acumulată de noi arată că este extrem de dificil de elaborat conceptul unei amnistii fiscale care să se soldeze cu succes. Preferăm să explorăm posibilităţile pentru îmbunătăţirea administraţiei fiscale ca instrument menit să asigure o mai bună conformare fiscală şi lupta cu plăţile neformale”, se mai spune în declaraţia reprezentantului permanent al FMI în Moldova.

De menţionat că şi Banca Mondială a venit ieri cu o declaraţie în care critică de asemene legea controversată. „La examinarea proiectului a fost constatat o serie de riscuri de integritate, despre care a fost informat Guvernul la 15 decembrie 2016. Dialogul cu autorităţile continuă şi există speranţa că noua lege nu va fi aprobată fără o revizuire semnificativă. Banca Mondială înţelege îngrijorările întemeiate ale societăţii civile şi va continua susţinerea reformelor de integritate pentru beneficiul cetăţenilor R. Moldova”, se menţionează în declaraţia emisă de Banca Mondială.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)