FMI a aprobat programul de finanţare pentru R. Moldova. Care sunt sarcinile Chişinăului

pavel-filip

Deşi corpul de directori al Fondului Monetar Internaţional a salutat progresul înregistrat de autorităţile moldoveneşti în prevenirea fraudelor bancare, acesta a stabilit un program ce prevede înlăturarea unor probleme dificile pentru actualii oficiali de la Chişinău, precum transparentizarea structurilor opace care au în proprietate băncile sistemice şi care sunt legate de partidul de la guvernare, atingerea unei mai mari transparenţe în luarea deciziilor de reglementare a sectorului energetic, precum şi lichidarea datoriilor dintre companiile din acest domeniu. Pentru a atinge aceste obiective, subliniază reprezentanţii FMI, Chişinăul are nevoie de o justiţie şi o Bancă centrală independente, se menţionează într-un comicat publicat ieri, 7 noiembrie, pe site instituţiei.

Vicepreşedintele FMI, Mitsuhiro Furusawa, a declarat că autorităţile moldoveneşti au dezvoltat un program cuprinzător pentru a fortifica economia şi a înlătura aspectele vulnerabile. Programul urmăreşte consolidarea stabilizării economice recente şi avansarea pe o agendă amplă de reforme structurale, în special în sectorul financiar.

„Au fost înregistrate progrese semnificative pentru reabilitarea sectorului bancar şi pentru a înlătura vulnerabilităţile care au provocat criza din 2014. În urma recentei consolidări a cadrului legal şi de reglementare, eforturile [autorităţilor de la Chişinău] trebuie concentrate acum pe implementarea efectivă a acţiunilor menite să sancţioneze administraţia neglijentă a băncilor. O justiţie independentă şi Banca naţională vor decisive pentru a susţine aceste eforturi”, a subliniat Furusawa.

De asemenea, programul prevede demararea procesului de transparentizare a structurilor opace care deţin acţiunile bancare şi care sunt legate de partidul aflat la guvernare; extinderea largă a prerogativelor entităţilor de supraveghere; eliminarea fostelor canale de schimbare frauduloasă în ce priveşte deţinătorii cotelor părţi.

„În sectorul energetic, în condiţiile acumulării datoriilor şi restanţelor între firme, o prioritate pe termen scurt fost de a reabilita viabilitatea financiară a companiilor din sectorul energetic şi atingerea unei transparenţe mai mari în luarea deciziilor de reglementare”, se mai menţionează în rezumatul programului.

The following two tabs change content below.