Florin Piersic, aşteptat în week-end la Chişinău

Florin Piersic revine la Chişinău, pentru a se întâlni din nou cu miile de admiratori basarabeni. La solicitarea publicului, artistul va prezenta, alături de minunata actriţă Medeea Marinescu, spectacolul „Străini în noapte” (numele românesc al piesei „Les Montagnes russes” de Eric Assous, tradusă şi regizată de maestrul Radu Beligan).

Un spectacol de top

Pe 24 şi 25 martie curent, „Străini în noapte” se va juca pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, ce a găzduit spectacolul şi anul trecut, de două ori, în lunile mai şi decembrie. „În Chişinău, am simţit o mare admiraţie a publicului faţă de artişti, un respect sincer. Nicăieri în lume nu am primit mai multe flori decât în Basarabia”, a declarat artistul într-un interviu acordat JURNALULUI în timpul vizitei sale anterioare, din decembrie 2011.

„Oamenii au devenit răi, invidioşi. Oameni care au avut legături sufleteşti, prieteneşti, profesionale, acuma se duşmănesc între ei. Timpul i-a transformat din cauza banilor, toate relele se petrec din cauza banilor. Ăla vrea să câştige, ăla vrea să câştige, nu mai au niciun fel de civilitate. Dar trebuie să ne păstrăm în suflet speranţa. Să sperăm că vom avea o viaţă mai bună, că oamenii vor fi mai apropiaţi unul de altul şi o să-şi dea mână cu mână”, a mai spus actorul pentru JURNAL. Domnia sa a mai povestit cum a cunoscut-o pe Medeea Marinescu: „O cunosc pe Medeea de când ea a jucat, la vârsta de şase ani, în filmul lui Ion Popescu-Gopo „Maria Mirabela”. Ea era Mirabela, m-a încântat cum a jucat. Dar nu m-am gândit niciodată că va veni o zi când va fi actriţă la Teatrul Naţional din Bucureşti şi-mi va fi parteneră de scenă în spectacolul „Străini în noapte”.

Florin Piersic: „Oamenii trebuie să-şi dea mână cu mână”

În piesa „Străini în noapte” Florin Piersic intră în pielea lui Pierre, un bărbat în floarea vârstei, care, după o noapte petrecută într-un bar, este condus acasă de tânăra şi frumoasa Julietta, interpretată de Medeea Marinescu. Ea ştie cine este Pierre şi tocmai de aceea şi-a propus să-l însoţească în apartamentul lui, iar el va afla în acea seară un lucru care îi va schimba viaţa. Abia în finalul spectacolului savuros, cu multe momente de suspans, află şi spectatorii, într-o scenă de mare încărcătură emoţională, că de fapt Julietta este fiica lui Pierre, pe care el o vede acum pentru prima dată. O astfel de poveste jucată cu maximă implicare afectivă, inevitabil, e urmată de ovaţiile publicului.

Piesa i se potriveşte lui Florin Piersic, fiind o comedie romantică cu răsturnări de situaţie, cu minciună, seducţie şi o lecţie despre cum ne schimbă timpul. „Străini în noapte” se joacă de fiecare dată cu casa închisă, spectacolul menţinându-se de ani buni în topul preferinţelor iubitorilor de teatru din diferite oraşe ale României şi din R. Moldova.

Amintim că celebrul actor Florin Piersic s-a născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca şi a absolvit Institutul de Teatru şi Film din Bucureşti. A activat la Teatrul Naţional din Bucureşti între 1959 şi 1989, răstimp în care a realizat peste 30 de roluri. A interpretat diverse personaje şi la teatrele din Piatra-Neamţ, Bacău, Oradea, Braşov. Filmografia sa înregistrează peste 40 de roluri: de la „Ciulinii Bărăganului”, „De-aş fi Harap Alb”, „Columna”, la „Haiducii lui Şaptecai”, „Masca de argint”, „Misterele Bucureştilor” sau „Eminescu versus Eminem”.

Florin Piersic a primit numeroase distincţii, printre care Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în 2009 şi Medalia de Aur a Artelor Transilvane.

Irina Nechit