Flori peste Prut, la 21 de ani după reîntâlnire

Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor (ATRAG) a organizat vineri, 6 mai, un flash-mob, pe malul râului Prut cu ocazia împlinirii a 21 de ani de la primul Pod de Flori din anul 1990. Tinerii au aruncat, în mod simbolic, flori pe apa Prutului şi au intonat melodii româneşti.

„Podul de Flori este o acţiune memorabilă. Dacă am uita acest eveniment, înseamnă că uităm de cei mai importanţi oameni ai neamului românesc care au luptat pentru alfabetul latin, pentru istoria noastră românească. Este imposibil să uiţi de Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, Grigore Vieru, Tudor Gheorghe şi toţi românii care au dat mână cu mână cu 21 de ani în urmă”, a menţionat Alexandru Pascal, coordonatorul acestei acţiuni.

„Români suntem dintotdeauna, „Hora Unirii” o ştiu de mic copil, iar Podul de Flori este simbolul dăinuirii veşnice a dorinţei de unificare naţională”, a punctat Dumitru Lazăr, un tânăr licean din Iaşi.

Flash-mobul face parte din campania „Adevărata Basarabie”, care este un proiect ATRAG și doreşte să creeze noi colaborări între tinerii români de pe ambele maluri de Prut. Evenimentele acestei campaniei sunt parte integrantă a Platformei civice „Acţiunea 2012”, care desfășoară, pe parcursul anilor 2011 și 2012, manifestări publice de informare și sensibilizare pentru reunirea Republicii Moldova cu România.

Primul Pod de flori a avut loc pe 6 mai 1990. În cadrul acțiunii, locuitorilor din România li s-a permis ca în ziua respectivă, între orele 13:00 și 19:00, să treacă Prutul în Moldova Sovietică fără pașaport și viză. La eveniment au participat aproximativ 1.200.000 de oameni. „Zecile de mii de români de pe ambele maluri au răbufnit ca un fluviu. Românii (de la Vest de Prut – n.r.) au fost primii care au intrat în URSS fără permisiune”, povestește ministrul Culturii și Cultelor de atunci, Ion Ungureanu.

După această acțiune, procedurile de trecere a frontierei sovieto-române au fost simplificate considerabil.

 

Atrag.ro

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)