Floarea „albastră” din Bucovina

Narcisa Triboi, 12 ani, din s. Vorniceni, r. Străşeni

Moldovencele ce poartă prenume de floare sunt sărbătorite de Florii

Violeta, Viorica, Viorel, Dumitriţa şi Laura sunt cele mai răspândite prenume de flori purtate de moldoveni. Duminica Floriilor, sărbătorită în acest an pe 28 aprilie, deschide săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti.

În această zi sunt omagiaţi şi cei care poartă prenumele Narcisa, Lăcrămioara, Florin, Crina, Lilia, Margareta ş.a.m.d. Şi Floarea Cordun, învăţătoare la clasele primare la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din or. Cricova, va merge duminică la Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din localitate.

Floarea Cordun provine din localitatea Pătrăuţii de Jos, raionul Storojineţ. „Sunt de la Cernăuţi, de prin părţile de unde s-a născut şi Sofia Vicoveanca, Maria Iliuţ”, mărturiseşte cu mândrie învăţătoarea care poartă prenumele străbunicii sale. În copilărie, era strigată de ai casei Floricica. Tatăl ei, Toader Mâţac, a fost cel care le-a dat prenumele la toţi cei patru copii ai săi – Tudora, Floarea, Rodica şi Gheorghe. „Tata alegea numele după o carte de prenume a bunelului, care era notar. Se străduiau să ne dea prenumele mai aproape de sfinţii în preajma cărora ne năşteam”.

Vorbă de părinte

Tata ne mângâia pe toţi cu cântecul şi poezia. Eu eram Floricica tatei şi-mi cânta: „Mai la deal de casa noastră/ Creşte o floricică albastră”, sora Tudora asculta mereu cuvintele piesei „Tudoriţo, nene”, surorii Rodica i-a pus numele inspirându-se din pastelul omonim al lui V. Alecsandri, iar fratele s-a născut de Sf. Gheorghe şi poartă numele acestui sfânt”, îşi aminteşte cu lacrimi în ochi despre părintele său care nu mai este în viaţă. Doamna Floarea, numită aşa de mulţi discipoli, s-a născut pe 18 ianuarie, în ajun de Bobotează. Nu şi-a sărbătorit niciodată ziua de naştere în copilărie, pentru că-şi serba mereu ziua numelui în Duminica Floriilor.

Rochiţa nouă de Florii

Lăcrămioara şi Dumitriţa Lupaşcu din s. Măgdăceşti, r. Criuleni

„Eram îmbrăcată numaidecât în rochiţă şi, cu flori în mânuţe, eram felicitată de ai casei”. De Florii, la Pătrăuţii de Jos era un obicei. „Băieţii făceau o cunună de flori şi, nevăzuţi de nimeni, o puneau la uşa casei unde era o Floare, dacă era băiat – Florin, atunci se punea un brăduţ. Prin părţile noastre foarte mulţi purtau prenumele Floarea, Florin, Floricica, Florina”, povesteşte învăţătoarea.

Femeia spune că prenumele dat de părinţii ei îi poartă noroc. Toţi din familia ei aveau nume dublu, unul fiind al unui sfânt. Tradiţia de a da prenume de sfinţi copiilor este respectată şi de cei doi copii ai Floarei Cordun, care le-au pus copiilor lor prenumele sfinţilor în ziua în care s-au născut: „Nepoţica Sabina e Ştefania, născută de Sf. Ştefan, Sofia – de Sf. Sofia, şi nepoţelul Teodor-Luca – de Sf. Teodor”. Floarea Cordun a absolvit cu menţiune Colegiul de medicină din Bălţi. A lucrat un deceniu în medicină în calitate de moaşă. Apoi a absolvit Facultatea de Psihologie şi Pedagogie la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. De 27 de ani, este învăţătoare la clasele primare la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din Cricova.

Blonda Narcisa

E una din elevii de frunte ai Liceului Teoretic „Ion Inculeţ” din Vorniceni, Străşeni. Fetiţa în vârstă de 12 ani este unica din tot satul ce poartă acest prenume, care o şi caracterizează. Narcisa spune franc că mama i-a dat prenumele florii ce-i este dragă. „Mama mea, Tatiana, iubeşte narcisele”, spune copiliţa cu glas zglobiu. Narcisa adaugă că iubeşte foarte mult culoarea galbenă şi albă a narciselor şi, atunci când are ocazia de a alege între culori, o alege pe cea galbenă. „Noi şi acum avem în grădină narcise”, spune cocheta blondă cu ochi albaştri. Mama Narcisei, Tatiana Triboi, ne spune că acest prenume este unul rar. Este unul deosebit, ca şi copilul meu”, spune femeia.

Are mama două flori

Lidia şi Dumitru Lupaşcu din satul Măgdăceşti le-au chemat cu nume de flori pe ambele fete, cea mai mare – Lăcrămioara, iar cea mică – Dumitriţa. Lidia ne spune că a făcut studiile în România şi s-a împrietenit cu o fată ce purta prenumele Lăcrămioara. „Mi-a plăcut foarte mult. Când am născut-o, dintr-o listă de 12 prenume scrisă împreună cu soţul am ales fără a sta mult pe gânduri Lăcrămioara. „Să ştiţi că prenumele chiar o caracterizează. Este gingaşă, sensibilă şi firavă ca floarea de lăcrămioară, deşi e născută iarna”, ne spune mama fetelor. Femeia ne convinge că şi Dumitriţa, mezina, care poartă prenumele soţului, este asemenea florilor de dumitriţe: rezistentă, puternică, luptătoare.

Şi Viorica Lupu din Cricova afirmă că prenumele ei îi poartă noroc. I l-au dat părinţii după o întâmplare de acum 26 de ani. Mama ei, Maria Lupu, fiind însărcinată, se întorcea de la părinţi. Femeii i s-a făcut rău. Oprindu-se la marginea unei pădurici, a zărit o poieniţă cu flori, care i-au sugerat numele fetiţei sale.

Cele mai răspândite prenume de flori

„Aşa a apărut şi prenumele meu”, mărturiseşte tânăra interpretă de muzică populară întâmplarea povestită de mama ei. Viorica se mândreşte cu prenumele său, pentru că e românesc şi o avantajează, mai ales că interpretează muzică populară.

Referindu-se la prenumele provenite de la flori, doctorul în filologie Maria Cosniceanu spune că prenumele nu reflectă trăsăturile de caracter ale persoanelor. Sunt dorinţele părinţilor care au predilecţie faţă de anumite prenume ce predomină într-o perioadă de timp. Potrivit ei, printre cele mai răspândite prenume de flori în RM la femei sunt Viorica, Dumitriţa, Laura, iar la bărbaţi – Viorel.

Prenumele celor sărbătoriţi în Duminica Floriilor: Anemona, Brânduşa, Camelia, Codrin, Codrina, Codruţ, Codruţa, Crina, Crin, Crinuţa, Crizantema, Delia, Floarea, Flora, Florenţa, Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina, Garofiţa, Gherghina, Iris, Lăcrămioara, Margareta, Micşunica, Mugurel, Narcis, Narcisa, Panseluţa, Romaniţa, Trandafira, Violeta, Viorel, Viorica, Zambila, Zambilica.

Victoria POPA

 

The following two tabs change content below.